giapraki.com

«Δήμος Βοΐου, Πέντε υποψήφιοι,τρεις πρώτες ερωτήσεις» του Λάζαρου Κώτσικα

Πέντε τελικά οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν για να διεκδικήσουν την δημαρχία στο Βόιο. Τι διαφορετικό θα υλοποιήσουν;

Η σύνταξη του προγράμματος τους θα ακολουθήσει το στάδιο της ακτινογράφισης του Δήμου. Καταγραφή των προβλημάτων, των προοπτικών, των ευκαιριών, των απειλών. Κάτι σαν ένα business plan του δήμου δηλαδή.

Ως δημότης παίρνω την πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας λίστας ερωτημάτων. Την χώρισα σε τρεις κατηγορίες ερωτημάτων, για το Βόιο, την Σιάτιστα, για το όραμα της κάθε υποψήφια ομάδας. Γιατί ομάδα; Οι ανάγκες της εποχής επιβάλλουν την εκλογή μιας ομάδας που κάθε μέλος της, θα υπηρετήσει τον δήμο από κάποια θέση. Που γνωρίζουμε τα προσόντα του για αυτή τη θέση. Μας ενδιαφέρει πολύ πλέον το σύνολο των ατόμων.

Ας ξεκινήσω με τον δήμο.

1ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Θα μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες στην έδρα του Δήμου; Αν όχι γνωρίζουν την ζημία που προκαλεί στον προϋπολογισμέ και στην ορθολογική λειτουργία του δήμου αυτή επιλογή;

Ο Δήμος Βόιου ξεκίνησε την ζωή του μετά από σειρά αντιπαραθέσεων με διακύβευμα την έδρα του. Κάποιοι ή δεν θέλουν να κλείσουν οι πληγές που άφησε αυτή η περίοδος ή ποτέ δεν αντιλήφθηκαν την λογική του Καλλικράτη. Η ανάγκη που επέβαλλε τον Καλλικράτη ήταν αυτή της ορθολογικής διαχείρισης ενός δήμου με λιγότερες δαπάνες. Η εξοικονόμηση των δαπανών θα προέλθει από με την μείωση του λειτουργικού του κόστους. Αξιοποιώντας τα κτήρια, τις υπηρεσίες, το προσωπικό και τον εξοπλισμό που του είναι αναγκαίος.

Τα πράγματα όμως δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Οι υπηρεσίες του δήμου ήταν στην προεκλογική ατζέντα κάθε υποψηφίου. Οι υπηρεσίες σκόρπισαν στις έδρες των καποδιστριακών δήμων. Η τεχνική υπηρεσία στο Άσκιο, η ΔΕΥΑΒ στην Νεάπολη, η οικονομική υπηρεσία στο Τσοτύλι. Όλη λογική του Καλλικράτη γράφτηκε στα παλαιώτερα των υποδημάτων μας. Όλα τα παλιά δημαρχιακά μέγαρα είναι σε πλήρη λειτουργία, δίνοντας μια ψευδαίσθηση στον δημότη ότι λειτουργεί ακόμα ο καποδιστριακός δήμος.

«Είμαστε ακόμη ο πρώην δήμος αλλά δεν είμαστε».

2ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Θα γίνει πιστή εφαρμογή του οργανογράμματος του Δήμου Βόιου;

Κάθε οργανισμός, όπως και ένας δήμος λειτουργεί με ένα οργανόγραμμα. Σε ένα ιεραρχικό διάγραμμα απεικονίζεται η δομή του προσωπικού του δήμου. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του κάθε υπαλλήλου. Η ύπαρξη του οργανογράμματος προφανής. Η ορθή διοίκηση του δήμου. Και εδώ όμως τα πράγματα διαφέρουν. Υπάρχουν υπάλληλοι που για να μην μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα από την οικία τους, βρίσκονται σε πόστα που δεν ξέρουμε αν εξυπηρετούν την θέση του οργανογράμματος για την οποία έχουν προσληφθεί. Αυτό επιβαρύνει άλλους υπαλλήλους με επιπλέον όγκο δουλειάς ή τον δήμο με επιπλέον έξοδα για να καλύψει τα κενά που προκύπτουν.

3ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Πως θα ενισχυθεί η υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία;

Η τεχνική υπηρεσία έχει απογυμνωθεί. Σε επίπεδο ΠΕ στελεχώνεται από έναν πολιτικό μηχανικό και μια μηχανικό περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει τοπογραφικός μηχανικός (ενώ ο δήμος διαθέτει τοπογραφικό εξοπλισμό). Ο πολιτικός μηχανικός έχει τον ρόλο του προϊσταμένου και άρα χρειάζονται και άλλοι πολιτικοί μηχανικοί. Δεν υπάρχει αρχιτέκτονας μηχανικός, δεν υπάρχει αρχαιολόγος σε ένα δήμο που υπάρχουν πολλά κηρυγμένα μνημεία, που η Σιάτιστα είναι παραδοσιακός οικισμός με δύο ζώνες να έχουν κηρυχτεί ιστορικός τόπος. Ας μην ξεχνάμε την μεγάλη γεωγραφική έκταση του δήμου.

Η τεχνική υπηρεσία και για το πώς θα έπρεπε να αναβαθμιστεί δεν είναι απλό θέμα. Ας όμως μείνω στο σημερινό ερώτημα.

Exit mobile version