giapraki.com

Γ. Ραγκούσης: Δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών

«Δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών, αφού τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκ. ευρώ για τις περιφέρειες και υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για την λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».

 

Αυτό αναφέρεται – μεταξύ άλλων – σε επιστολή που απέστειλε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς ο Υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης.

 

Πηγή: Express.gr

 

Στην επιστολή καταγράφονται τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τον εξορθολογισμό της λειτουργίας και των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Καλλικράτη.

Οι εξοικονομήσεις που έγιναν στην Αυτοδιοίκηση προέκυψαν αρχικά από τον περιορισμό των 1.034 Δήμων και Κοινοτήτων σε 325 Δήμους (μείωση 70%), από τη συγχώνευση και κατάργηση περίπου 6.000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της αυτοδιοίκησης σε λιγότερα από 1.500 (ποσοστό μείωσης φορέων 75%), από τη συνένωση των 57 οργανισμών νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και 19 επαρχείων σε 13 αιρετές περιφέρειες (ποσοστό μείωσης φορέων 83%), από τον περιορισμό των 13 κρατικών Περιφερειών σε 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ποσοστό μείωσης φορέων 46%), καθώς και των περίπου 8.500 σχολικών επιτροπών (ΝΠΔΔ) σε κάτω από 1.000, όπως προέβλεψε ο Καλλικράτης (ποσοστό μείωσης 90%).

 

Πέραν του περιορισμού των δομών, αποφασιστικής σημασίας ήταν η θεσμική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης, που στο χώρο της οικονομικής διαχείρισης μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά τις παρακάτω ριζικές αλλαγές που ήδη εφαρμόζονται:

 

1. την υπαγωγή κάθε δαπάνης των ΟΤΑ, όλων των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του συνόλου των επιχειρήσεών τους, χωρίς εξαίρεση, στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

2. τον έλεγχο της πορείας είσπραξης των εσόδων των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο

3. τον προσυμβατικό έλεγχο συμβάσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ,

4. την ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ με μέτρα όπως η δημοτική ενημερότητα,

5. τη διασφάλιση ισοσκελισμένων πλέον προϋπολογισμών χωρίς ελλείμματα,

6. τον περιορισμό του δανεισμού των ΟΤΑ και την απαγόρευση δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες,

7. την υπαγωγή κάθε απόφασης των οργάνων της αυτοδιοίκησης στην υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της Δι@ύγειας,

8. την απαγόρευση κάθε δυνατότητας πρόσληψης ή σύμβασης εκτός ΑΣΕΠ,

9. την κατάργηση ψευδεπίγραφων συμβάσεων και καταχρηστικών μονιμοποιήσεων,

10. τον περιορισμό του προσωπικού και την καλύτερη αξιοποίηση του μέσω μετατάξεων.

11. την ενεργοποίηση του προβλεπόμενου από το νόμο προγράμματος εξυγίανσης, με τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκείμενου να διασφαλιστεί με τρόπο μόνιμο και ενιαίο η οικονομική βιωσιμότητα κάθε ΟΤΑ που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερχρέωσης.

 

Μετά το πέρας της εξάμηνης μεταβατικής περιόδου προετοιμασίας, του Καλλικράτη, από την 1η Ιουλίου 2011 θα μεταβιβαστούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και αναπτυξιακές αρμοδιότητες, όπως π.χ. η διαχείριση του περιφερειακού σκέλους του ΕΣΠΑ.

Exit mobile version