Ύστερα από παύση 4 περίπου χρόνων, λόγω των γνωστών αρνητικών καταστάσεων που συνέβησαν για όλη την ανθρωπότητα, ξεκινάμε και πάλι τις δράσεις πολιτισμού.
Πρώτη δράση η Έκθεση Φωτογραφίας, του Βραβευμένου συντοπίτη φωτογράφου Δημήτρη Βαβλιάρα. Τίτλος της Έκθεσης: «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ» Γνωστή είναι η γεωγραφική θέση που είναι χτισμένος ο οικισμός Καισάρειας Κοζάνης, αφού γειτνιάζει με τα νερά της λίμνης Πολυφύτου, καθώς και με το ρέμα που διατρέχει τις Δυτικές παρυφές του οικισμού. Εδώ επιλέχτηκε για να οργανωθεί η έκθεση, στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας.
Έναρξη: Κυριακή 3 Σεπτέμβρη στις 7:30 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: 3 – 10 Σεπτέμβρη 2023.
Ώρες επισκέψεων 7:30μ.μ. έως αργά το βράδυ
“Ἀρχή τοῦ κόσμου τό ὕδωρ καί
ἀρχή τῶν Εὐαγγελίων ὁ Ἰορδάνης”
Κύριλλος Ιεροσολύμων
Ο άνθρωπος, από τα πανάρχαια χρόνια, συνειδητοποίησε ότι το νερό ήταν κι εξακολουθεί να είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πολιτισμού. Η πεποίθηση αυτή καθρεφτίζεται στις λαϊκές δοξασίες, στη μυθολογία και στις θρησκείες. Πλήθος μύθων και αλληγορικών μορφών που θεοποιούν τη θάλασσα, τους ποταμούς, τις πηγές συνωστίζονται στο πάνθεον των λαών. Στη φαντασία του, το νερό ήταν ο κυρίαρχος της Γης, η αρχή του Κόσμου, η πηγή της ζωής.
Το νερό συμβολίζει την αρχέγονη ουσία απ’ την οποία δημιουργήθηκαν όλες οι μορφές ζωής. Πέρα όμως από τις όποιες θεοποιήσεις, το νερό στάθηκε και ένα παγκόσμιο σύμβολο αγνότητας, διαύγειας και κάθαρσης. Σε όλες τις θρησκείες, από τις αρχαιότερες μέχρι τις πιο σύγχρονες, η επαφή με το νερό συνιστά αναγέννηση και κάθαρση. Το «αθάνατο νερό», η «πηγή της νεότητας», το «νερό της ζωής», αποτελούν μυθικές εκφράσεις της ίδιας αλήθειας: ότι στο νερό ενυπάρχουν η ζωή και η αιωνιότητα. Για πολλούς λαούς και σε πολλές εποχές το νερό αποτέλεσε σύμβολο ζωής και δημιουργίας.
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ
Το νερό είναι πηγή ζωής. Είναι έξω και μέσα μας, αφού κατά περίπου 70% αποτελούμαστε από αυτό. Οφείλουμε να το φροντίζουμε. Να το υπερασπιζόμαστε…
Ο Δημήτρης Βαβλιάρας απαθανάτισε πρόσωπα της περιοχής του, μέσα στη λίμνη Πολυφύτου, συνδέοντας έτσι την αγάπη του για τα πορτρέτα, με το νερό και την ανάγκη για να το προστατέψουμε.
Βιογραφικό:
Ο Δημήτρης Βαβλιάρας γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα, μεγάλωσε στην Κοζάνη και κατοικεί μόνιμα στην Αιανή Κοζάνης τα τελευταία 6 χρόνια. Από την αρχή της ενασχόλησης του με τη φωτογραφία τον τράβηξαν τα πρόσωπα και πολλές από τις φωτογραφίες του έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Κύρια ενασχόληση του μέχρι και σήμερα είναι η μουσική.
Μουσική – δισκογραφία
Το 2013 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο ‘’ Πάλι Βρέχει’’ . Στον δίσκο συμμετέχουν ερμηνευτικά οι: Βασίλης Σκουλάς, Αργύρης Μπακιρτζής, Μανώλης Χατζημανώλης και Γιώργος Κοντορίκος. Το 2016 κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του από κοινού με τον Γιώργο Μιχαήλ με τίτλο << Ατέρμων>>. Την ίδια χρονιά επίσης συνεργάστηκε με τους Ανωγειανούς καλλιτέχνες, Γιώργη Φασουλά και Κώστα Καλλέργη σε δυο τραγούδια και φέτος αναμένονται και κάποια άλλα τραγούδια που ετοιμάζουν. Με τον Γιώργο Μιχαήλ κάνουν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και ετοιμάζουν και τον δεύτερο από κοινού δίσκο τους. Όλες τις παραγωγές στους δίσκους του τις υπογράφει ο συντοπίτης του Φώτης Κακαβέλης.
Το 2019 κέρδισε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας FACES 2018. Το 2019 επίσης μια φωτογραφία του μπήκε στις 100 καλύτερες του κόσμου στο ανδρικό πορτραίτο στον διαγωνισμό 35 INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS. To 2021 η εταιρία Fuji τον επέλεξε ως επίσημο φωτογράφο της ( Official fuji x-photographer ). H επιλογή των επίσημων φωτογράφων της Fuji γίνεται στην Ιαπωνία. Τον ίδιο χρόνο κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει φωτογραφία κερδίζοντας το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Τον Μάιο του 2022 μπήκε και πάλι στους 100 καλύτερους φωτογράφους του κόσμου στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, για μια ακόμη φορά, στον διαγωνισμό 35 AWARDS INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS. Τον Ιούνιο του 2022 επιλέχθηκε μια φωτογραφία του με ένα βοσκό στις 100 καλύτερες από το Hamburg Photography Review, όπου είχε την τύχη να συνομιλήσει για το πρότζεκτ του με τους βοσκούς με την Demet Yildiz ( διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης ) και τον Muhammed Muheisen ( National Geographic) .
Πρόσφατα κέρδισε το 1ο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό 35 International Photography Awards στην κατηγορία Ασπρόμαυρο Ανδρικό Πορτραίτο. Η φωτογραφία του ξεχώρισε ανάμεσα σε 29.000 συμμετοχές από 142 χώρες.
Μεμονωμένες φωτογραφίες του έχουν πάρει μέρος σε συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κάνει τέσσερις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Στην Ύδρα στη δημοτική αγορά, όπου τον τίμησε και διοργάνωσε την έκθεση το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια ενός πανελλήνιου εργαστηρίου φωτογραφίας . Στην Αιανή, στο αρχαιολογικό μουσείο, στη Γερμανία στο πολιτιστικό κέντρο του Munster και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη στο Ινστιτούτο Γκαίτε.
Τα δυο τελευταία χρόνια το πολιτιστικό κέντρο του δήμου Munster στη Γερμανία εκδίδει ημερολόγια με τις φωτογραφίες του.