του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με τη συμμετοχή πιστών και τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου γιορτάστηκε, με πανηγυρική Θεία Λειτουργία (6-10-2021, μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θωμά εκ των 12 και Ερωτηίδος μάρτυρος) η πανήγυρη στο ομώνυμο Εξωκλήσι στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Η ι. πανήγυρη ξεκίνησε με Αγιασμό, ακολούθησε ο Όρθρος με την πλήρη ασματική ακολουθία του Αγίου Θωμά και ολοκληρώθηκε με τη Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας διαβάστηκε η ευχή κολλύβων εορταζόμενου Αγίου και τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των δωρητών του οικοπέδου Νικολάου και Μαρίας Καραγιάννη, του επιτρόπου Ιωάννη Γκαμπράνη και (κατά παράκληση ομογενούς μας στην Αμερική) του Ιωάννη Γ. Βαρσαμόπουλου.
Τις ιερές Ακολουθίες τέλεσε ο π. Κωνσταντίνος Κώστας (αρχιερατικός της Α.Π.Β. και εφημέριος Αγίου Διονυσίου Βελβεντού) και έψαλε (θαυμάσια στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία το Χερουβικό και τα Λειτουργικά σε ήχο πλ. β΄.) χορός ψαλτών από τους: Γιάννη Τζινίκο, Γιώργο Σεραφείμ, Βασίλη Καρανώτα και Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά.
Κατά την έξοδο των πιστών από το Ναό, η εκκλησιαστική επιτροπή του Εξωκλησιού, μοίρασε τα κόλλυβα και προσέφερε καφέ και εορταστικό κέρασμα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: Μέσα στη δύσκολη συγκυρία συνεχίζεται ωστόσο η προσπάθεια για την αποπληρωμή του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Εξωκλησιού. Οι όποιες (μικρές ή μεγαλύτερες) προσφορές δίνονται-αποστέλλονται στον ταμία Θωμά Πουλιάνα.
Η μεγάλη πνευματική κληρονομιά που μας άφησε ο Άγιος Απόστολος Θωμάς είναι:
α. Η ‘’καλή απιστία’’ του, όπως ονομάζει την ‘’απιστία’’ του Θωμά η ι. Υμνογραφία, την οποία εξέφρασε εντός της Εκκλησίας και όχι αυτο-αποκοπτόμενος από Αυτήν, και για την οποία ο Χριστός δεν του αρνήθηκε την κοινωνία με Αυτόν.
β. Η σωτήρια ομολογία του (όταν ‘’μεθ’ ημέρας οκτώ’’ στη σύναξη των Μαθητών, παρόντος τώρα και του Θωμά, επανεμφανίζεται κεκλεισμένων των θυρών ο Χριστός εν τω μέσω αυτών και προσκαλείται από το Χριστό για την ζητούμενη ψηλάφηση των χεριών και της πλευράς του Κυρίου, είπε): ‘’Ο Κύριός μου και ο Θεός μου’’.
γ. Το κήρυγμά του για το Χριστό στην Περσία (και στην Κίνα κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη) και τελευταία στις Ινδίες.
δ. Η μαρτυρική διά λόγχης τελείωσή του. Σε όρος των Ινδιών με εντολή του Βασιλιά οι στρατιώτες τρύπησαν με τις λόγχες τις πλευρές του Αγίου Αποστόλου Θωμά.
Όχι μόνο από το Υπερώο στα Ιεροσόλυμα αλλά και από τις Ινδίες, όπου το αίμα του Αποστόλου-Μάρτυρα πότισε τη γη, θα ακούγεται στην ιστορία η σωτήρια ομολογία του: Είσαι ‘’ο Κύριός μου και ο Θεός μου’’.
Αλλά και η ίδια η ιστορία του διχασμένου και τραυματισμένου ανθρώπινου γένους (θα) επικαλείται για την ενότητά της και για τη σωτηρία της την ομολογία του Θωμά για το Χριστό, προσφεύγοντας διαλογικά και με επίγνωση σ’ Αυτόν: Είσαι ‘’ο Κύριός μου και ο Θεός μου’’.
Το Εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά βρίσκεται ανατολικά του Βελβεντού. Στο δρόμο προς ‘’Σκεπασμένο’’, μετά τη διάβαση του Ξερόλακκα, μια πινακίδα στα 150 μ. δείχνει προς τα αριστερά την κατεύθυνση για το Εξωκλήσι. Το συναντάς στα επόμενα 150 μ.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
7-10-2021