Μάρθας Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνου -Τεχνολόγου
Η ονομασία γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, για να προσδιορίσει φυτά,τα άνθη των οποίων, έχουν αγκάθια:
Ένα από αυτά όμως ξεχωρίζει εδώ και αιώνες , καθώς το χρησιμοποιούσαν,για να ενισχύσουν την υγεία των νεφρών, της χοληδόχου κύστεως και στον καθαρισμό του ήπατος
Η επιστημονική του ονομασία είναι Onopordum acanthus η΄Ονόπορδον το ακάνθιον, μπορούμε όμως να το συναντήσουμε και με τα κοινά ονόματα, ανά την Ελλάδα και σαν κουφάγκαθο, γαλακταγκάθι, γυμαράγκαθο, κάρδος, αγκάθι, αγιάγκαθο, αγκάβατος και σίλυβο.
Η ονομασία, στην Αγγλική γλώσσα, είναι milk thistle.
Συναντάται κυρίως στην ύπαιθρο, σε ορεινές και πετρώδεις περιοχές,αλλά και σε πεζοδρόμια ή στην άκρη της ασφάλτου, έχοντας την τάση να εμφανίζεται σε ανασκαμμένα ή διαταραγμένα εδάφη.
Θέλει καλοκαίρια ξηρά και εδάφη αμμώδη ή αργιλώδη, πλούσια σε ασβέστιο.
Ζει δύο χρόνια και σχηματίζει θάμνο ύψους μέχρι τριών μέτρων και διαμέτρου μέχρι και ενός μέτρου. Το άνθος του είναι στρογγυλό σαν σφαίρα, με αγκάθια.
Φυτρώνει σχεδόν σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, ενώ αναπτύσσεται περισσότερο σε μεσογειακά και εύκρατα κλίματα.
Θεωρείται παρεχόμενο σε διάφορες μορφές, είτε από την φαρμακοποιία, είτε ως βότανον στην φυσική του κατάσταση ,μετά από αποξήρανση , άριστο θεραπευτικό για πεπτικές διαταραχές, λιπώδη διήθηση ,αποτοξίνωση του ήπατος, προβλήματα της χοληδόχου κύστεως,τροφικές δηλητηριάσεις (ειδικά από μανιτάρια), αλκοολισμό, ανορεξία,μείωση της χοληστερίνης και το μεταβολικό σύνδρομο.
Χρησιμοποιείται ακόμη ως δυναμωτικό του εγκεφάλου και αντικαταθλιπτικό, στη θεραπεία της ηπατίτιδας, του ίκτερου και της κύρωσης του ήπατος.
Χωρίς να έχει σοβαρές παρενέργειες καλό είναι να αποφεύγουν το βότανο οι έγκυες και μην δίδεται σε παιδιά.
Σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ήπιες στομαχικές διαταραχές
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα ή φυσικά σκευάσματα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας με δική σας πρωτοβουλία.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το video που ακολουθεί.