- Συνελήφθησαν άμεσα στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα 3 ημεδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super Market στην πόλη της Φλώρινας
- Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς: Mε ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ποιοτική προσέγγιση και καλές πρακτικές για ένα μοντέλο πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων»
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
Βιομάζα για τηλεθέρμανση και παραγωγή ενέργειας
Η τηλεθέρμανση με βιομάζα αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία για τον τόπο μας, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή: λάθος επιλογές!
Ο καθένας βέβαια, μπορεί να σκεφτεί ότι η τηλεθέρμανση με βιομάζα είναι γεγονός στο Αμύνταιο και ήδη χαιρόμαστε τα αποτελέσματά της. Χαιρόμαστε; Με αύξηση της τιμής κατά 40% δεν νομίζω να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι…
Νοιώθω την ανάγκη να θυμίσω σε όλες και όλους σας ότι αλλιώς οραματιστήκαμε την τηλεθέρμανση με βιομάζα, αλλιώς την σχεδιάσαμε και αλλιώς την υλοποίησαν οι επόμενοι! Η τηλεθέρμανση με βιομάζα ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να λειτουργεί με βιομάζα που θα συλλέγαμε από τον τόπο μας (καλλιέργειες ενεργειακών φυτών, υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών και υπολείμματα από την υλοτόμηση των δασών μας) και λιγνίτη! Με τον πολύ απλό αυτό τρόπο θα ενεργοποιούσαμε την κυκλική οικονομία. Δηλαδή, θα ενισχυόταν το εισόδημα των αγροτών μας, θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας για τη συλλογή και επεξεργασία της βιομάζας και θα ενισχυόταν ο κύκλος εργασιών της τοπικής οικονομίας. Φυσικά, οι πολίτες – καταναλωτές της τηλεθέρμανσης θα απολάμβαναν φθηνότερη τηλεθέρμανση με μίγμα καυσίμου από τοπική βιομάζα και λιγνίτη, έναντι του ακριβού πέλετ που αγοράζει η σημερινή δημοτική αρχή από τη Βουλγαρία, τα Μπίτολα ή οπουδήποτε αλλού εκτός από τον τόπο μας.
Οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών αντί να βελτιώσουν ή έστω να υλοποιήσουν αυτό τον σχεδιασμό, έσπευσαν να αλλάξουν τους στόχους που είχαμε θέσει, με αποτελέσματα την αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης και την μηδενική παρέμβαση στην τοπική οικονομία. Άξιοι συγχαρητηρίων!
Η αναφορά μου στη βελτίωση της αρχικής ιδέας δεν είναι τυχαία. Οι ανάγκες έχουν αλλάξει, όπως και το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας, που γίνεται συνεχώς πιο ευέλικτο και ενθαρρύνει τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας. Ειδικά στην περιοχή του λιγνιτικού άξονα οποιαδήποτε δράση σχεδιαστεί από φορείς που εκπροσωπούν τους πολίτες, για παράδειγμα τους δήμους, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και είναι σίγουρο ότι θα τύχει ευνοϊκής αξιολόγησης.
Η τηλεθέρμανση από την αρχή της λειτουργίας της είναι θέρμανση σπιτιών από τα υπολείμματα (ζεστό νερό) της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας. Σήμερα, με την τιμή της ενέργειας να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε τη ροή. Μία μονάδα παραγωγής τηλεθέρμανσης από βιομάζα, με κατάλληλες μετατροπές, μπορεί να μετασχηματιστεί σε μονάδα παραγωγής ενέργειας. Έτσι κατά τη χειμερινή περίοδο η ΔΕΤΕΠΑ και κάθε δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης θα μπορεί να παράγει τηλεθέρμανση και κατά τη θερινή περίοδο να μετατρέπει την θερμότητα σε ρεύμα, το οποίο θα πουλάει στη ΔΕΗ. Τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος θα διατίθενται για τη μείωση της τιμής της τηλεθέρμανσης σε όλους τους καταναλωτές!
Απλές ιδέες, εφικτές, με άμεσο αποτέλεσμα στους πολίτες και δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας! Αυτό χρειάζεται η τοπική κοινωνία που χόρτασε από παχιά λόγια και δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες.
Μάκης Ιωσηφίδης
πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου
0 comments