Η μακροχρόνια (99 χρόνια) παραχώρηση κατά χρήση του μεγαλύτερου τμήματος του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων και του Στρατιωτικού γηπέδου στο Δήμο Κοζάνης και η αξιοποίηση αυτών προς όφελος των δημοτών της Κοζάνης αποτελούσε αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας που πλέον γίνεται πραγματικότητα!
Για τον Δήμο Κοζάνης η υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου Μακεδονομάχων αποτελούσε πάγιο αίτημα. Από τα επίσημα έγγραφα του Δήμου, ενόψει και της εκπόνησης του νέου ΓΠΣ, φαίνεται η αλληλογραφία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ιδιαίτερα το διάστημα μεταξύ 1995 και 2003. Μάλιστα ως κατάληξη ο Δήμος Κοζάνης με την ΑΔΣ 594/1998, οριστικοποιεί την συμφωνία για μια, επί της ουσίας, αγορά 220 στρ. και στη συνέχεια πολεοδόμηση αυτών με 60% κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και 40% οικοδόμηση. Κατόπιν αυτών το προτεινόμενο τότε ΓΠΣ προέβλεπε εγκατάσταση χρήσεων πολεοδομικού κέντρου με διοίκηση, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. Η διακοπή της επίσημης αλληλογραφίας στο χρονικό αυτό σημείο καταδεικνύει και το πάγωμα της διαδικασίας. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική κίνηση στην κατεύθυνση της διεκδίκησης του παραπάνω στρατοπέδου.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου Κοζάνης, από τη πρώτη στιγμή, επανάφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της παραχώρησης του στρατοπέδου Μακεδονομάχων ξεκινώντας κύκλο επαφών με το ΥΠΕΘΑ και ΤΕΘΑ.
Στη συνέχεια αυτών των επαφών κατατέθηκε από πλευράς Δήμου προσχέδιο Master Plan οποίο βασίζεται τόσο στο προς αναθεώρηση ΓΠΣ, όσο και στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και την πρόταση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (αναπλάσεις χώρου ΟΣΕ, πλατείας Λασσάνη, οδών Ολύμπου και Αριστοτέλους κλπ).
Σήμερα, οι 3ετείς και πλέον προσπάθειες σύγκλησης απόψεων και προτάσεων μεταξύ Δήμου από τη μία πλευρά και ΥΠΕΘΑ, ΤΕΘΑ και Αρχηγείου Στρατού από την άλλη, κατέληξαν σε μία συμφωνία για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας.
Μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην μακροχρόνια (99 χρόνια) παραχώρηση.
Κομβικό σημείο είναι η ανάληψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του συνολικού κόστους μετεγκατάστασης των στρατιωτικών υπηρεσιών που εδρεύουν στο Στρατόπεδο Μακεδονομάχων εντός του υπόλοιπου χώρου που θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του Στρατού.
Η συμφωνία περιλαμβάνει :
- Την παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης των 220 στρ. του νοτιοανατολικού τμήματος του στρατοπέδου Μακεδονομάχων, που ορίζεται από τη συνέχεια της οδού Δαβάκη, στο Δήμο Κοζάνης
- Την παραχώρηση κατά χρήση 19,5 στρ. του πρώην στρατοπέδου Ψυχογιού (στρατιωτικό γήπεδο)
- Την παραχώρηση των κτιρίων εντός της παραχωρούμενης έκτασης
- Την εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (τοπικό ρυμοτομικό) για την έκταση των 220 στρ. όπου θα προβλέπονται εκτεταμένοι χώροι πρασίνου και αποκλειστικά Κοινόχρηστες και Κοινωφελείς χρήσεις με συντελεστή δόμησης 0,2
- Την κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης των στρατιωτικών εγλαταστάσεων από τη παραχωρούμενη έκτασης σε άλλο χώρο, από εθνικούς πόρους.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για την παραπάνω παραχώρηση ορίζεται ετήσιο μίσθωμα το οποίο θα συμφωνηθεί από κοινού από τις δύο πλευρές ακολουθώντας το μοντέλο της παραχώρησης του σιδηροδρομικού σταθμού.
Όλο το σχέδιο θα παρουσιαστεί και θα τεθεί προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το 2014 ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια να επιλύσουμε χρονίζοντα προβλήματα της με βάση ολοκληρωμένο σχέδιο που εκπονήσαμε για μια βιώσιμη, σύγχρονη, υγιή οικονομικά πόλη.
Έχουμε αποδείξει ότι τολμάμε, αγγίζοντας θέματα χρονίζοντα και ταμπού να το πετύχουμε με τον καλύτερο τρόπο και πάντα προς όφελος της πόλης με μοναδικό στόχο την αειφόρο προοπτική της !
#Βάλαμε τα θεμέλια#
#Χτίζουμε το δίκαιο αύριο#
*Ο Κώστας Δεσποτίδης είναι Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας του Δήμου Κοζάνης και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Δημοτική Κίνηση Κοζάνη Τόπος Να Ζεις