Τα πρώην Ορυχεία κάθε χρόνο αυξάνονται, η παραγωγή του λιγνίτη και η ζήτησή του μειώνεται. Τα όμορα χωριά με το λιγνίτη ερημώνουν παντελώς εξαιτίας του επιβλαβούς περιβάλλοντος, των ατυχημάτων εργατικών και εργοταξιακών, των κατολισθήσεων, των απαλλοτριώσεων, την «έξυπνη» ?? κίνηση των πολιτικών να αφαιρέσουν τη μελλοντική περιουσία των πρώην Ορυχείων από τους όμορους Δήμους και να την εκχωρήσουν στη ΔΕΗ (ούτε την περιουσία των πατεράδων τους δεν είχαν το δικαίωμα να την διαχειριστούν με αυτό τον τρόπο) και εάν έχει κανείς αντίρρηση και ειδικά πολιτικός-πολιτευτής ή πολιτικό σχήμα να την καταγράψει, μόνο επώνυμα, για να τον απαντήσουμε.(Απαντήσαμε και όταν ψήφισαν τον Νόμο τα μεσάνυχτα μιας Αυγουστιάτικης νύχτας, δεν ήταν τυχαίο).
Όλα τα παραπάνω μας έδωσαν το δικαίωμα του προβληματισμού για το διαγραφόμενο κακό μέλλον του τόπου που ζούμε και τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Θέλοντας να δημιουργήσουμε μία αντιστροφή της ενδεχόμενης άσχημης πορείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δημοσιεύσαμε όλους τους προβληματισμούς αλλά και με τεκμηριωμένες προτάσεις-αναλύσεις-λύσεις την αισιοδοξία μας, για το μέλλον της περιοχής μας, στις Ανοιχτές επιστολές Νο 1, 1α, 1β, 1γ,1δ με τους αντίστοιχους τίτλους :
- Νο 1: «Η συνέχεια και το μέλλον στα Ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας» (δημοσίευση στα ΜΜΕ 23-3-2017).
- Νο 1α: «Διαχρονικές θέσεις,απόψεις,προτάσεις για την περιουσία της ΔΕΗ και για την μεταλιγνιτική περίοδο των πρώην και νυν Ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας» (δημοσίευση στα ΜΜΕ 6-7-2017).
- Νο 1β: «Λιγνιτική-Μεταλιγνιτική εποχή : Κινείται κάτι ;» (δημοσίευση στα ΜΜΕ 27-11-2017).
- Νο 1γ: «ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ, ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και Ε.Ε. ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Α. Εργονομίας, εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες στους χώρους δουλειάς ιδιαίτερα στα εργοστάσια, εργοτάξια, ΟΡΥΧΕΙΑ.
- Β. Κοινωνική ασφάλιση εργαζομένων και συνταξιούχων.
- Γ. Πρόβλεψη της Κοινωνικής και Δημοσιονομικής κρίσης πριν 17 χρόνια» (δημοσίευση στα ΜΜΕ 17-12-2017).
-
Νο 1δ: Μέρος Πρώτο «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕH» Ο δρόμος της Μεταλιγνιτικής Εποχής στην Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη και οι διαχρονικές σχέσεις των δύο περιοχών ( δημοσίευση στα ΜΜΕ 20-8-2017).
-
Νο 6α: «Επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης Πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και Πρόταση» ( δημοσιεύτηκε στις 28-12-2018). Πόσο αναγκαία και επιτακτική, σήμερα είναι η πρόταση μας αυτή, για την ίδρυση Επιστημονικό Ινστιτούτο φαίνεται με κάθε λεπτομέρεια στην επιστολή μας.
Στην συνέχεια τις τοποθετήσαμε στην ιστοσελίδα μας Η Πολιτεία της Ουτοπίαςhttps://thomasgkatzoflias.wordpress.com/
Νο 1ε : Δεν την έχουμε καταγράψει επίτηδες ακόμη. Θέτουμε όμως ένα σημαντικό ερώτημα σ όλους τους ειδικούς και εξειδικευμένους πολίτες Έλληνες και ξένους; Αυτή την εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσεως ρεύματος, αξίας τρισεκατομμυρίων δραχμών, που κάποτε και για πολλά χρόνια μετέφερε και 10.000 ΜW, από την Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, θα σταματήσουμε να την εκμεταλλευόμαστε και να την χρησιμοποιούμε επειδή μαθηματικά θα τελειώσει ο λιγνίτης. ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ και θεωρούμε ότι οι τεχνοκράτες θα έχουν πρόταση ή προτάσεις αξιοποίησης και χρήσης της, για μία άλλη ή άλλες αθώες μορφές ενέργειας , όπως ήλιος (η Περιοχή μας στατιστικά έχει ενδεχομένως την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελληνική Επικράτεια), αέρας, σκουπίδια, κλπ. Η Δυτική Μακεδονία ήταν και είναι παράδεισος. ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ο δρόμος προς την ανάπτυξη δεν είναι εύκολος, θέλει συναίνεση και συνεννόηση .
Αγαπητοί φίλοι, αναγνώστες άμεσοι και έμμεσοι, φέτος είναι το έτος όλων των Εκλογών στην Ελλάδα (Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, Ευρωεκλογές, Εθνικές). Η παρέλαση των ενεργεία πολιτικών και των εν δυνάμει υποψηφίων πολιτικών ξεκίνησε έντονα. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ τι έκαναν και τι προτίθενται να κάνουν, συγκεκριμένα και απόλυτα, χωρίς αοριστολογίες.
Το σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε οι άλλοι, εμείς μόνο φταίμε. ΤΟΛΜΗΣΤΕ.
Θωμάς Γκατζόφλιας
Φωτεινή Χατζάρα