- Για 4η συνεχόμενη χρονιά ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου στο πρώτο παιδί που γεννήθηκε το νέο έτος από το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης
- Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, σε περιοχή της Ημαθίας, 37χρονος αλλοδαπός ως φυσικός αυτουργός αρπαγής 41χρονου ημεδαπού
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
Ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα
Ανοιχτά όλες τις Κυριακές του έτους θα μπορούν να είναι τα μικρά καταστήματα (έως 250 τ.μ.), σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς. Τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.
Όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δυο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου.
Η μόνιμη ρύθμιση που θα έρθει αργότερα στη Βουλή θα προβλέπει συγκεκριμένα:
– Ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων εμβαδού έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εθελοντική βάση. Σύμφωνα με το υπουργείο, η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς προϋπόθεση για να επιτρέπεται η κυριακάτικη λειτουργία είναι τα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop». Από την κυριακάτικη λειτουργία αποκλείονται και τα εμπορικά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το τι θα ισχύσει για τις αλυσίδες franchise.
Όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας τις Κυριακές η πρόταση του υπουργείου είναι να τα καταστήματα να είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Όπως διευκρίνισε επίσης ο κ. Σκορδάς δεν θα υπήρχε αντίρρηση, τα καταστήματα που επιλέγουν να εργαστούν την Κυριακή, να παραμείνουν κλειστά το πρωί της Δευτέρας.
– Λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, επτά Κυριακές τον χρόνο: δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και από μία στις τακτικές περιόδους εκπτώσεων και τις δύο νέες περιόδους χαμηλών τιμών που καθιερώνει το υπουργείο κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, με τη ρύθμιση αυτή, η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα κρατούντα σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες καταναλωτές και τουρίστες, να κάνουν τις αγορές τους σε περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες. «Επιχειρούμε να ξαναζωντανέψουμε τα κέντρα των πόλεων και να κρατήσουμε μία ισορροπία μεταξύ των μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων δημιουργώντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων δεν επηρεάζεται, κατά κανέναν τρόπο.
Υπενθυμίζεται ότι με το με το ισχύον καθεστώς για τις Κυριακές, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές καθώς και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο
Σε ό,τι αφορά στις εκπτώσεις, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι αυτές θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο και συγκεκριμένα:
-Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (χειμερινές εκπτώσεις) και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (θερινές).
-Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι).
Όπως εξήγησε ο κ. Σκορδάς, με τον τρόπο αυτόν μειώνεται το κίνητρο ορισμένων εμπόρων να παρουσιάζουν αυξημένες τις τιμές στο ενδιάμεσο των εκπτωτικών περιόδων προκειμένου να εμφανίζουν πλασματικές εκπτώσεις. Προβλέπεται επίσης ότι στη διάρκεια των προσφορών θα αναγράφονται οι τιμές πριν και μετά, και όχι το ποσοστό μείωσης της τιμής.
Αυστηρότερες ποινές για τη νοθεία καυσίμων
Οσον αφορά στις υπόλοιπες αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα, αυτές αφορούν μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές για νοθεία τροφίμων και καυσίμων, καθώς και για ελλιπείς παραδόσεις από τις αντλίες, αντικειμενικοποίηση των ποινών αλλά και εκπτώσεις 50% για όσους πληρώνουν το πρόστιμο χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ειδικές διατάξεις για τις «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων. Οι ποινές είναι φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών (από 30 ημέρες), κατάσχεση των μέσων αλλοίωσης των ενδείξεων, πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε αντλία και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
Επίσης, απαγορεύεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο στον παραβάτη ή σε σύζυγο ή σε συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού με τον παραβάτη. Το ύψος των προστίμων ανά παράβαση θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, με στόχο όπως επισημάνθηκε να περιοριστούν τα περιθώρια συναλλαγών μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων.
Οι προσφυγές κατά των προστίμων γίνονται με προϋπόθεση την καταβολή του 20% του ποσού, ενώ αν ο ελεγχόμενος παραιτηθεί από την ένσταση μπορεί να καταβάλλει το μισό πρόστιμο (ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα πρόστιμα της τροχαίας).
Στόχος των παρεμβάσεων, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες και η αντικειμενικοποίηση των προστίμων προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια για «συναλλαγές».
ΑΜΠΕ
0 comments