ΔΙΑΝΟΜΗ Η.Ε.
Μια φορά και ένα καιρό όταν οι σημερινές και οι χθεσινές Διοικήσεις της ΔΕΗ και Πολιτικοί όλων των αποχρώσεων ήταν μικροί στην ηλικία, η ΔΕΗ από τότε προνοούσε οργανωμένα και μεθοδικά, κάθε χρόνο, για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών. Αυτό γινόταν τόσο στους στύλους-κολώνες των 250.000 χιλιομέτρων χαμηλής και μεσαίας τάσεως, σ’ όλη την Επικράτεια, όσο και στα εργοτάξια (Ορυχεία κλπ) και εργοστάσια (ΑΗΣ, ΥΗΣ κλπ), για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, έτσι ώστε στα όρια της ανθρώπινης δυνατότητας να ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα και μάλιστα σε κακές καιρικές συνθήκες, που οι σημερινές, σε σύγκριση με εκείνες, απλά είναι αστείες!!!
Επομένως υπήρχαν και υπάρχουν οδηγίες αντιμετώπισης των προβλημάτων και κάθε φορά βελτιωμένες. Χρόνια τώρα οι εκάστοτε Διοικήσεις της ΔΕΗ δημιουργούσαν, κατ’ έτος και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα εργοτάξιο σ’ όλη την Επικράτεια από εξειδικευμένους εργαζόμενους της ΔΕΗ και εργαζόμενους στους εργολάβους, οι οποίοι με την ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων της ΔΕΗ ήλεγχαν, περιποιούνταν και ασφάλιζαν τους χώρους γύρω από τους στύλους-κολώνες, τα δίκτυα κλπ, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να ήταν όσο το δυνατόν ελάχιστα και βέβαια σε εποχές που το χιόνι ήταν πάρα πολύ και ο χειμώνας διαρκούσε μήνες.
Σ’ όλη αυτή την διαδικασία η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ είχε (δεν ξέρουμε αν έχει και τώρα) την άμεση συνεργασία, όταν απαιτείτο, της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, των αρμοδίων δημόσιων Υπηρεσιών (Δασαρχείο , Πυροσβεστική κλπ) και πολλές φορές των Ιδιωτών, επειδή έπρεπε να παρέμβουν σε Ιδιωτικούς χώρους.
Προφανώς και σήμερα γίνονται κλαδέματα και περιποιήσεις από την ΔΕΗ, δράσεις που αναδεικνύουν όμως ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ θεσμικών Φορέων, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα το πρόβλημα. Ενώ οι οδηγίες αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων είναι οι ίδιες και κάθε φορά βελτιωμένες.
Σήμερα οφείλει η Αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ με εντολή του πολιτικού της Προϊσταμένου να δημοσιεύσει τις ενέργειες της, για τις επενδύσεις, τις θεραπείες, τις προφυλάξεις, τα κλαδέματα, τις αντικαταστάσεις δικτύων λόγω φθοράς ή παλαιότητάς, τις αποσυμφορήσεις και τις συμπληρώσεις των δικτύων, κλπ, για κάθε έτος τα τελευταία 20 χρόνια. Οφείλει επίσης να αναφέρει τις βαθμίδες αρμοδιότητας του κάθε Οργάνου, ώστε να σταματήσουν όλοι αυτοί οι αναρμόδιοι, αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες όλων των αποχρώσεων Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης να παπαγαλίζουν στα Κανάλια, με ένα φτωχό και ρηχό πολιτικό λόγο και μάλιστα την ώρα που έχουμε θανατηφόρα ατυχήματα, τραυματισμούς και στερήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τροφίμων καθώς και τον ενδεχόμενο κίνδυνο ενός Μπλακ άουτ μεγάλων Περιοχών και για μέρες. Επίσης παρακαλούμε όλους αυτούς τους πολιτικούς που αναφέραμε διαχρονικά, τις διορισμένες εκάστοτε Διοικήσεις της ΔΕΗ, τους αρμόδιους Προϊσταμένους Υπουργούς, να μας πουν την γνώμη τους από την φωτογραφία που δημοσιεύθηκε (στον Διόνυσο και όχι μόνο), τι αντιλαμβάνονται; Πόσα χρόνια έχει να περιποιηθεί αυτός ο χώρος για να προστατευθούν τα καλώδια, οι κολώνες, η ενδοχόμενη πρόκληση πυρκαιάς και το κυριώτερο η ζωή των πολιτών της Περιοχής κλπ. Αλήθεια πόσοι από τους παραπάνω κρίνοντες και κατακρίνοντες μένουν σ αυτή την Περιοχή, που βέβαια δεν είναι Η ΜΟΝΗ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟIΑ ΠΡOΒΛΗΜΑΤΑ.
Θα περιμένουμε και θα περιμένουμε από όλες τις αποχρώσεις των πολιτικών Ιδεολογιών της Κεντρικής Εξουσίας να μας εξηγήσουν : Γιατί μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ο νόμος 999/1979, ο οποίος επέβαλε στην τότε ΔΕΗ, που η Νομική της μορφή ήταν διαφορετική από την συνεχώς σημερινή αλλοίωσή της, την υποχρεωτική υπογειοποίηση του δικτύου της, ώστε να αποφεύγονται τα οποιαδήποτε προβλήματα. Μήπως τον καταργήσατε και δεν πήραμε χαμπάρι?????
Συγχρόνως εμείς αναδημοσιεύουμε την εργασία μας Νο 1δ: Μέρος Πρώτο «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕH» (20-8-2017), που έχουμε γράψει για την ΔΕΗ, όπου φαίνεται τουλάχιστον για την τελευταία 20ετία ποια ήταν η συμβουλή των 300 σοφών της Πλατείας Συντάγματος.
Κανείς δεν εξαιρείται.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η.Ε.
Στην παραπάνω εργασία μας θα δείτε το θαύμα της ΔΕΗ, η οποία ιδρύθηκε το 1950 και την προσφορά της, στην Ανάπτυξη και στην Πρόοδο της Ελληνική Επικράτειας στο σύνολό της. Η παραγωγή της Ηλεκτρικής ενέργειας γίνονταν μεθοδικά και κάλυπτε όλες τις ανάγκες της Χώρας, με πρωταγωνιστή τον Λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, δηλαδή τον ορυκτό μας πλούτο, ώστε οι ανάγκες από άλλες Χώρες να είναι ελάχιστές και να μην ήμαστε εξαρτώμενοι.
Στην συνέχεια οι επιλογές και η μεθοδολογία χρήσης της Η.Ε. άλλαξε και άρχισαν να υπερτερούν το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο και έτσι μ’ αυτό τον τρόπο να αυξάνεται η εξάρτηση μας σε Ηλεκτρική Ενέργεια από άλλες Χώρες φιλικές ή και εχθρικές, που είχαν και έχουν τις εν λόγω πηγές Ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο ξεκινάει πλέον η ανασφάλεια της Πατρίδας μας σε Ηλεκτρική Ενέργεια .
Τα Υδροηλεκτρικά έργα, συνεχίζουν στη σωστή κατεύθυνση, σε μεγάλο βαθμό να προσφέρουν, όπως και στο παρελθόν προσέφεραν, θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, όπως σημειώνουμε στις εργασίες μας:Νο 2β: «Ανάπτυξη στις περιλίμνιες Περιοχές της Δυτικής Mακεδονίας» (25-4-2019). Στην Ηλεκτρική Ενέργεια έχουν σημαντικό αλλά μόνο συμπληρωματικό και βοηθητικό ρόλο.
Οι Υπόλοιπες μέχρι σήμερα ΑΠΕ (Ανεμιστήρες και Καθρέπτες), που δυστυχώς όλα τα υλικά τους τα εισάγουμε, εγκαθίστανται Άναρχα και αφήνουν μόνιμη εικόνα και εντύπωση, που δεν πείθουν τους πολίτες για κάτι το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο Περιβάλλον, δυσκολεύουν την παραγωγή πρωτογενών προϊόντων και τέλος στην διαβίωση των πολιτών. Επίσης δεν μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια στην ισορροπία της παραγωγής και μεταφοράς της Ηλεκτρικής Ενέργειας σε έκτακτες καιρικές συνθήκες ή σε έκτακτη ζήτηση και μεταφορά της. Το πρόσφατο παράδειγμα τον 2,5 ημερών κακοκαιρίας τα λέει όλα και μάλιστα σε μία εποχή που η Χώρα μας δεν μπήκε ακόμη σε τροχιά Ανάπτυξης.
Οι επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται από τις ελλείψεις Ηλεκτρικής Ενέργειας καλύπτονται με εισαγόμενη έτοιμη Ηλεκτρική Ενέργεια, από άλλες χώρες γειτονικές φιλικές ή και εχθρικές και με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε και την εσωτερική μας ανεργία μεταξύ των άλλων σοβαρών προβλημάτων. Για την ασφάλεια ενός Κράτους το φαινόμενο αυτό είναι επικίνδυνο για πολλούς λόγους . Στην εργασία μας που ήδη δημοσιεύσαμε θα δείτε τις θέσεις μας : Νο 6κ: Το Κράτος είναι ασφαλές όταν έχει δικές του πηγές ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει σ’ αυτή την προσπάθεια; (17-10-2020)
ΖΗΤΗΣΗ Η.Ε.
Μέχρι την προηγούμενη δεκαετία, μόνο για την Ανάπτυξη της Χώρας, η ζήτηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας ήταν διπλάσια και παραπάνω από την σημερινή. Τη ναυαρχίδα κάλυψης των αναγκών της Ηλεκτρικής ενέργειας την είχε ο λιγνίτης της Δυτικής Μακεδονία και της Μεγαλόπολης, η ορθολογική εκμετάλλευση του οποίου συνέτεινε να δημιουργηθούν εκατοντάδες δορυφορικές μικρές και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, απ’ τις οποίες και διευκολύνθηκε και που ήταν ο κορμός της Οικονομίας για τις εν λόγω Περιοχές και κατά επέκταση της Χώρας. Δυστυχώς τώρα μία-μία χάνεται και μαζί μ’ αυτές οι θέσεις εργασίες που μειώνονται μετρούνται σε χιλιάδες.
Στην τελευταία δεκαετία, διαχρονικά η Πολιτική εξουσία όλων των αποχρώσεων (όταν συμμετέχεις στη Βουλή έχεις ευθύνες πολιτικές. Το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ δεν σε απαλλάσσει) προσπάθησε να αποτελειώσει την Μεγαλύτερη Επιχείρηση της Χώρας με πολλούς τρόπους και εξυπνάδες όπως :
-Να κάνουμε μία μικρή ή μία μεγάλη ΔΕΗ και να δημιουργήσουμε και παράγωγά της ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ και σιγά-σιγά να τα πουλήσουμε και αυτά
– Να βάλουμε τους ιδιώτες να πουλούν έτοιμη Ηλεκτρική Ενέργεια.
– Να πουλήσουμε το Ορυχεία.
– Να καταργήσουμε τα Ορυχεία και τους ΑΗΣ.
Προσθέστε ή αφαιρέστε ότι εσείς νομίζετε.
Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα: Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη έγιναν διαχρονικά ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΌΣΜΟ στο γόνα, επικαλούμενοι ότι έτσι ορίζει η Κομισιόν, χωρίς μελέτες σοβαρές και προγράμματα αντιμετώπισης της ζήτησης της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παράλληλα στο άμεσο μέλλον έχουμε τη γνώμη ότι θα απαιτηθεί διπλάσια και παραπάνω Η.Ε., μετά την λήξη του συναγερμού για τον Κορωνοϊό .
Η επίκαιρη κακοκαιρία 2-3 ΗΜΕΡΏΝ κατέδειξε και μαρτύρησε ότι η ζήτηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας, με την διαχρονική πολιτική αντιμετώπιση από τις διορισμένες κομματικές Διοικήσεις ΔΕΗ, δεν θα μπορούσε να καλυφθεί αν δεν ΑΝΑΣΤΑΙΝΑΜΕ τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς στην Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Ευτυχώς υπήρξαν και υπάρχουν άξιοι εργαζόμενοι και στελέχη της, που είχαν, για ώρες ανάγκης, όπως σ αυτή την περίπτωση, και ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, προγραμματίσει-προνοήσει-αποθηκεύσει τον λιγνίτη.
Τα Master Plan για την Απολιγνιτοποίση και το Περιβάλλον για την Δυτική Μακεδονία που κατά καιρούς εκδίδουν και θα εκδίδουν τα αρμόδια Υπουργεία τα οποία είναι «ωραιότατες-άριστες» εκθέσεις ιδεών συναρμολογούμενες από παλαιότερες και νεότερες μελέτες και εισηγήσεις, απλά είναι τα άλλοθι διαχρονικά ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ότι εμείς ρωτούμε τους πολίτες και μετά αποφασίζουμε. Σας επισυνάπτομε την αλληλογραφία μας, ότι σ’ όλα αυτά τα Master Plan συμμετείχαμε με τις προτάσεις μας και ενώ γίνονται κατ’ αρχήν αποδεκτές μετά τις τοποθετούν, τις τοποθέτησαν, στο αρχείο : 11. Η Πολιτεία της Ουτοπίας, είναι παρούσα «ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ» για την Ανάπτυξη και την Πρόοδο της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Ελληνικής Επικράτειας.
ΑΗΣ, ΟΡΥΧΕΙΑ, ΠΡΩΗΝ ΟΡΥΧΕΙΑ
Με την τελευταία κακοκαιρία αποδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα που θα προκύψει στις ανάγκες Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το φαινόμενο αυτό θα επαναληφθεί πλειστάκις με μαθηματική ακρίβεια και για πολλούς λόγους :
-Καιρικές συνθήκες Χειμώνα- Καλοκαίρι
-Η επικείμενη Ανάπτυξη της Χώρας.
-Η άρνηση, η καθυστέρηση κλπ της προμήθειας ορυκτών από άλλες χώρες για πολλούς λόγους.
-Η άρνηση, η καθυστέρηση μεταφοράς έτοιμης Ηλεκτρικής Ενέργειας από άλλες χώρες φιλικές ή εχθρικές για πολλούς λόγους.
Οι παραπάνω απλές επισημάνσεις δείχνουν απόλυτα και τεκμηριωμένα ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να χρησιμοποιήσει τους ΑΗΣ και το λιγνίτη με τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες-διορθώσεις-θεραπείες, ώστε να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον, μέχρι να βρεθούν άλλα εγχώρια φυσικά ορυκτά ή παράγωγα συναφή προϊόντα (Υδρογόνο κ.ά.) που σε αυτή την διαδικασία παραγωγής των μπορούν να συμμετέχουν ο Λιγνίτης και οι ΑΠΕ για την παραγωγή της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αυτό άλλωστε κάνουν όλες οι αντίστοιχες χώρες της Ε.Ε. που χρησιμοποιούν το Κάρβουνό με πρωταγωνιστή την Γερμανία, η οποία υπολογίζεται να κλείσει τα Ορυχεία και τις εισαγωγές κάρβουνου στα μέσα του αιώνα που διανύουμε και η οποία είναι συγχρόνως εξαγωγική Χώρα των «ανεμιστήρων» και των «καθρεπτών». Εμείς ως «Η Πολιτεία της Ουτοπίας» της έχουμε ήδη προτείνει μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας Αθηνών ποιες πρέπει να είναι οι υποχρεώσεις της προς την Χώρα μας: Νο 8α: Προς την Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών και σε Θεσμικούς Φορείς εντός και εκτός Ελλάδος (15-3-2019).
Δυστυχώς αντί αυτού γίναμε οι καλύτεροι πελάτες των «ανεμιστήρων» και «καθρεπτών», στην ενοικίαση αεροδρομίων κλπ. Ρητορικά και με αφέλεια ρωτάμε τους αρμόδιους εξειδικευμένους επιστήμονες : Η παραγωγή των εν λόγω ΑΠΕ, οι προμήθειες των υλικών, οι κατασκευές τους, οι τοποθετήσεις τους κλπ, αυτά όλα έχουν μετρηθεί τι υπολείμματα επιβλαβή αφήνουν στο Περιβάλλον και σε πιο βαθμό ενοχλούν και εμποδίζουν την παραγωγή και ανάπτυξη πρωτογενών προϊόντων που βέβαια δεν είναι αμελητέα στην σημερινή και μελλοντική περίοδο, όταν πλέον δεν θα τα χρειαζόμαστε; Που θα τα ρίξουμε στην θάλασσα ή και αυτά στα πρώην Ορυχεία;?????
Για τα πρώην Ορυχεία καμία Κεντρική εξουσία (Αθηνών και Βρυξελλών) και Τοπική δεν έχει το δικαίωμα να τα διαχειρίζεται χωρίς την γνώμη της Τοπικής Κοινωνίας,η διαχείριση η οποία πρέπει να στηρίζεται σε μελέτες και έρευνες που να προκύπτουν από ένα Πολυεπιστημονικό Νομικό Πρόσωπο, το οποίο να έχει την έδρα του στην Δυτική Μακεδονία, όπως είχε και έχει την υποχρέωση η Τοπική εξουσία ν απαιτήσει από την Κεντρική εξουσία : Νο 6γ: ΠΟΛΥΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ (20-5-2019).
Για όλες τις απορίες και ερωτήσεις, έχουμε απαντήσεις:
Σας παρακαλούμε να μελετήσετε τις παρακάτω εργασίες-προτάσεις μας, τις οποίες τις επόμενες εβδομάδες θα τις καταθέσουμε σ’ όλους τους αρμόδιους Πολιτικούς και Υπηρεσιακούς παράγοντες, εντός και εκτός της Χώρας μας. Τις προτάσεις αυτές τις αναφέρουμε στην αλληλογραφία με το αριθμητικό μας σύνθημα 2+2+2+1 (· Νο 6λ: Προτάσεις για την άμεση ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας κατά την μεταλιγνιτική εποχή (6-11-2020) Δύο νέα ΝομικάΠρόσωπα, δύο Εργοτάξια, δύο συλλογικές εισηγήσεις- προτάσεις των τοπικών Φορέων για την συνολική Ανάπτυξη της ΔΜ, ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), και στις οποίες δίνουμε-προτείνουμε άμεση προτεραιότητα εφαρμογής τους, για να μην διαταραχθεί σοβαρά ο Ιστός της Κοινωνικής και Οικονομικής ζωής της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο τίτλος της επιστολής που θα διαβιβάσουμε είναι : Το MASTER PLAN πολιτών για την Ανάπτυξη και Πρόοδο της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο, και απευθύνεται σ’ όλους τους ενεργούς με ευαισθησία και αγωνία για τον τόπο του πολίτες. Εάν μετά από μελέτη, θεωρείτε ενδιαφέρουσες τις εργασίες μας, σας παρακαλούμε-προσκαλούμε να δηλώσετε την παρουσία σας, συμμετέχοντας και εσείς όπως και χιλιάδες ήδη φίλοι μας, από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, που παρακολουθούν και μας κρίνουν κάθε μέρα. . Η παρουσία των πολιτών στην διεκδίκηση των προτάσεων αυτών, όπως και κάθε συμβολή τους, για την αποδοχή των, κρίνεται απαραίτητη.
Θωμάς Γκατζόφλιας
Φωτεινή Χατζάρα