giapraki.com

ΑΝΚΟ: Ενημέρωση αιρετών για το πρόγραμμα «Καλλικράτης»

Συνάντηση εργασίας μεταξύ αυτοδιοικητικών στελεχών, αιρετών πρώτου και δεύτερου βαθμού  από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους κατά τόπους δήμους, προκειμένου να ενημερωθούν σε ζητήματα αναφορικά με τη μετάβαση στον «Καλλικράτη» και το νέο αυτοδιοικητικό τοπίο που προέκυψε, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κοζάνης, με πρωτοβουλία της τελευταίας.

 

Πηγή:Πρωινός λόγος

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των αυτοδιοικητικών από τον κ. Νίκο Χλέπα, αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος μάλιστα ήταν και ένας εκ των πρωτεργατών του προγράμματος «Καλλικράτης», όντας αντιπρόεδρος στην ανάλογη επιτροπή που συστάθηκε.

 

Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης που εδρεύει στην ΑΝΚΟ και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των κατά τόπους περιοχών.

 

Στους σκοπούς της συνάντησης αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως: «Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού για τα νέα δεδομένα του Καλλικράτη αλλά κυρίως για πολύ μικρά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία των φορέων τους οι εκπρόσωποι για τα ζητήματα που τους αφορούν. Επίσης, ενημερώνουμε για τις δυνατότητες που έχουμε στην ΑΝΚΟ, προκειμένου να συμβάλουμε στην προώθηση του αναπτυξιακού τους έργου, όπως, τα νέα γενικά πολεοδομικά σχέδια, τα νέα επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης των δήμων κ.ο.κ.».

 

 Όπως επεσήμανε ο ίδιος, υπάρχουν πολλά προγράμματα και την τρέχουσα περίοδο, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι πολίτες – επιχειρηματίες αλλά και οι δήμοι, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

 

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Χλέπας, στα πλαίσια της συνάντησης εργασίας, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πάνω στα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των νόμων στην πράξη και έδωσε άμεσες απαντήσεις τόσο για τη βούληση του νομοθέτη όσο και για το γράμμα του νόμου, όπως αυτό εφαρμόζεται.

 

Αναφερόμενος στα προβλήματα και τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη ο κ. Χλέπας επεσήμανε πως κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό: «Γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει έλλειψη προσωπικού ή ασάφεια στις ρυθμίσεις. Αυτά ήταν έως ένα βαθμό αναμενόμενα, γιατί ο Καλλικράτης έχει μεγάλη χρονική πίεση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν έπρεπε να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση ή ότι δεν θα πετύχει». Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών, ο ίδιος εκτίμησε ρεαλιστικά ότι σε ένα μήνα τα πιο «ενοχλητικά» προβλήματα θα έχουν σταματήσει. «Μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί το σύστημα, υπολογίζεται ότι ως το φθινόπωρο θα έχουν λυθεί όλα τα επί μέρους προβλήματα» σημείωσε.

 

Παράλληλα, επεσήμανε πως θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα εποπτείας, με τον ελεγκτή νομιμότητας, να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων, να αντιμετωπίσουν προβλήματα δυσλειτουργιών, να γίνουν μικρές αναπροσαρμογές, διορθώσεις και ό,τι άλλο χρειαστεί.  Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως και σε άλλες χώρες που έγιναν τέτοιες μεταρρυθμίσεις υπήρχαν προβλήματα στην αρχή «και από πολύ πιο αποτελεσματικές δημόσιες διοικήσεις,» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

Μείζον ζήτημα η εκχώρηση χρηματοδοτήσεων στην κεντρική εξουσία

 

Αναφερόμενος στη σχετική συνάντηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Δακής, αναφέρθηκε στη σταθερή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ επεσήμανε πως χρειάζεται να γίνουν οι αλλαγές, ώστε τα θετικά τα οποία προβλέπονται από τον νόμο να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πράξη. Υπάρχουν σημεία τα οποία χρειάζεται να επαναρυθμιστούν, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως υπάρχουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους πόρους αλλά και την ρύθμιση των νέων αρμοδιοτήτων.

 

Το μείζον ζήτημα που υπάρχει σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, σύμφωνα με τον ίδιο, και το οποίο τέθηκε από το σύνολο των περιφερειαρχών προς την κυβέρνηση, έχει να κάνει με την γρηγορότερη μεταφορά της τυπικής αρμοδιότητας για την άσκηση των δράσεων που έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ και τα επιχειρησιακά προγράμματα αλλά και με την αρμοδιότητα της λειτουργίας της ευθύνης των περιφερειακών ταμείων. Ο ίδιος το χαρακτήρισε ως «κομβικό ζήτημα», αναφερόμενος μάλιστα στο ζήτημα της αφαίρεσης πόρων από την Περιφέρεια προς την κεντρική κυβέρνηση, μέσω της εκχώρησης χρηματοδοτήσεων από τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, κεντρικά στα υπουργεία.

Exit mobile version