Αναπροσαρμογή τελών καθαριότητας και φωτισμού σε οικισμούς του Δήμου Εορδαίας

By on 28/02/2011
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣΣτο ποσό των 5.280.587,68 ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα που θα συγκεντρώσει ο Δήμος Εορδαίας το 2011 από την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση του στις 23 Φεβρουαρίου, παρά τις  έντονες ενστάσεις από την αντιπολίτευση.

 

Πηγή:Πτολεμαίος

 

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, ανέφερε στην εισήγησή του ότι πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής είναι να γίνει ισομερής και δίκαιη κατανομή των βαρών στους δημότες και να υπάρχει πλέον μία ενιαία τιμολογιακή πολιτική για τις πρώην κοινότητες, γι’ αυτό και πρότεινε μηδενική αύξηση για την πόλη της Πτολεμαΐδας και τους οικισμούς του πρώην Δήμου Πτολεμαΐδας.

 

Τόνισε επίσης ότι ο συντελεστής του τέλους καθαριότητας και φωτισμού έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και πρέπει να προσδιοριστεί έτσι ώστε να καλύπτει υποχρεωτικά τις εν γένει δαπάνες λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας, δηλαδή τις αποδοχές του προσωπικού, την προμήθεια και συντήρηση των μέσων αποκομιδής απορριμμάτων και κάθε άλλη δαπάνη που έχει σχέση με τη διεξαγωγή, τη λειτουργία και την εν γένει βελτίωση της υπηρεσίας αυτής, καθώς και ότι στις δαπάνες συνυπολογίζεται και η δαπάνη των τελών χρήσης του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ).

 

Δεν γίνεται αύξηση των τελών για τους οικισμούς του πρώην Δήμου Βερμίου, καθώς τα τέλη για τις κατοικίες ανέρχονται σε 1 ευρώ και για τα καταστήματα σε 1,20, ενώ και ελάχιστες αυξήσεις γίνονται στον πρώην Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου γίνεται αναπροσαρμογή για τις κατοικίες από 0,97 ευρώ που ήταν το 2010 στο 1 ευρώ και για τα καταστήματα από 1,18 σε 1,20 ευρώ.

 

Στον πρώην Δήμο Μουρικίου στις κατοικίες γίνεται αναπροσαρμογή από 0,54 στο 0,81ευρώ, όσο προβλέπεται και από τη νομοθεσία, ενώ τα τέλη των καταστημάτων παραμένουν στο 0,95 ευρώ.

 

Στην πρώην κοινότητα Βλάστης το τέλος στις κατοικίες από 0,50 ευρώ αναπροσαρμόζεται σε 0,75 ευρώ και στα καταστήματα από 0,56 στο 1 ευρώ.

 

Ενστάσεις εκφράστηκαν από την μείζονα αντιπολίτευση για την αναπροσαρμογή στους οικισμούς των πρώην δήμων, ενώ η παράταξη του Γ. Τσιούμαρη διαμαρτυρήθηκε, επειδή ο υπολογισμός των τελών γίνεται με πλασματικά τετραγωνικά μέτρα και όχι τα πραγματικά, παρά το γεγονός ότι η οικονομική υπηρεσία του δήμου έχει ήδη στα χέρια της το CD της ΔΕΗ με τα πραγματικά τ.μ. και χάνεται η ευκαιρία να γίνει πραγματική αποτύπωση και να εισπραχθούν οι πραγματικές οφειλές των δημοτών για τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

 

Ο κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι ο Δήμος θα πάρει από τη ΔΕΗ το CD με τα τετραγωνικά μέτρα των οικιών και των καταστημάτων κάθε οικισμού και θα γίνει επεξεργασία από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να αποτραπεί η διαφυγή τ.μ. για την πληρωμή των τελών φωτισμού και καθαριότητας.

 

Χαρακτήρισε μάλιστα «φωνές λαϊκισμού που δεν μπορεί να παρακολουθήσει» τις ενστάσεις που εκφράστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού, στέλνοντας μάλιστα στην αντιπολίτευση μήνυμα «να μην συνεχίσει το ”Ναι” σε όλα τα αιτήματα και όχι σε καμία αύξηση», διότι όπως είπε, «θα είναι λάθος και για το μέλλον της ιδίας της αντιπολίτευσης».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: