Don't Miss
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
- Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας στην Κορυτσά
- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
Αναμένεται επανέκθεση της Παλαιοντολογικής Συλλογής της Σιάτιστας
By Voula Z on 23/02/2011
Σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες για την επανέκθεση της Παλαιοντολογικής Συλλογής της Σιάτιστας στο παραδοσιακό κτίριο του Τραμπάντζειου Γυμνασίου, σε μια προσπάθεια να δοθεί και πάλι στο κοινό η ευκαιρία να δει από κοντά τα Παλαιοντολογικά ευρήματα της Δυτικής Μακεδονίας.
Πηγή:το Βήμα
Όπως είναι γνωστό, στις αρχές του 1900, οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας έβρισκαν συχνά στο έδαφος απολιθώματα, τμήματα σκελετών μεγάλων ζώων, κόκαλα, δόντια και χαυλιόδοντες.
Μπορεί να μην καταλάβαιναν πλήρως τη σημασία των ευρημάτων αυτών, τα διαφύλασσαν πάντως με μεγάλη ευλάβεια. Αντίστοιχα παλαιοντολογικά ευρήματα είχαν βρεθεί και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, τα οποία όμως έμεναν αφύλακτα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι απ’ αυτά να μεταφερθούν στο εξωτερικό και να κοσμούν σήμερα τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας του κόσμου.
Μεγάλο ήταν και το πλήγμα που δέχτηκε η χώρα μας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν καταστράφηκαν πολλά εντυπωσιακά ευρήματα.
Παρ’ όλα αυτά, πλήθος παλαιοντολογικών απολιθωμάτων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία, προσφέροντας στον καθένα τη δυνατότητα να τα δει από κοντά, αν επισκεφθεί το Μουσείο της Μηλιάς Γρεβενών, το τέως δημαρχείο Ασκίου, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πτολεμαϊδας, το Δημοτικό Διαμέρισμα Περδίκκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας και το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
Σε μια παρουσίαση των πιο σημαντικών ευρημάτων της Δυτικής Μακεδονίας, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά, αναφέρεται αρχικά στους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες του κόσμου, μήκους πέντε μέτρων, που καταγράφηκαν και στο βιβλίο Γκίνες. Οι χαυλιόδοντες αυτοί βρίσκονται στο μουσείο της Μηλιάς Γρεβενών και ανήκουν σ’ έναν μαστόδοντα (του είδους Mammut borsoni), που έζησε στην περιοχή πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια.
Μία έκθεση από τους χαυλιόδοντες του ελέφαντα των αμπελιών (του είδους Elephas Paleoloxodon antiquus), που έζησε πριν από 200.000 χρόνια, βρίσκεται στην είσοδο του πρώην δημαρχείου Ασκίου και συνοδεύεται από μια ζωγραφική απεικόνιση του ζώου.
Ωστόσο, ο πιο πλήρης σκελετός του συγκεκριμένου είδους ελέφαντα βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Περδίκκα, στο σημερινό δήμο Εορδαίας. Ο σκελετός αυτός βρέθηκε το 1978, κατά τη διάρκεια ανασκαφών, ενώ πάνω από τη θέση όπου εντοπίστηκε, δημιουργήθηκε ένα κτίσμα για τη φύλαξή του. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα, που δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης και χρήζει συντήρησης, γιατί είναι μοναδικό στην Ελλάδα», σχολιάζει η κ. Τσουκαλά.
Πολλά ακόμη ευρήματα μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Πτολεμαΐδας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας και το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, όπου λειτουργούν οι αντίστοιχες εκθέσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, γίνονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία της έκθεσης της Παλαιοντολογικής Συλλογής της Σιάτιστας, στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν έξι ομοιώματα 1:10, μαμούθ, μαστόδοντα και ελέφαντα από Έλληνες και Ολλανδούς παλαιοντολόγους, με βάση τα απολιθωμένα λείψανα των ζώων που έχουν βρεθεί.
0 comments