Ανακοίνωση ΣΕΕΕΝ για τον αποκλεισμό του από το Συνέδριο του Ε.Κ Φλώρινας

By on 28/06/2024

Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας για μια ακόμα φορά μεθόδευσε ένα Συνέδριο με νοθεία και αποκλεισμούς, με στόχο να διατηρήσει τις καρέκλες της, ώστε απρόσκοπτα να έχει το Εργατικό  Κέντρο προσδεμένο στα συμφέροντα της εργοδοσίας και του κράτους.  

Την ώρα που η περιοχή ερημώνει, οι εργαζόμενοι της Φλώρινας στενάζουν από το κόστος της θέρμανσης, του Σούπερ Μάρκετ , των καυσίμων κ.α. την ώρα που οδηγούν τον ΑΗΣ Μελίτης σε κλείσιμο πετώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, το νοσοκομείο Φλώρινας καταρρέει κ.α. αντί το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου να αποτελέσει μια συλλογική διαδικασία όπου θα γίνει γόνιμος διάλογος μεταξύ εργαζομένων των διαφόρων κλάδων για το πως θα μπει εμπόδια στην επίθεση  της εργοδοσίας και του κράτους, προχώρησαν σε ένα συνέδριο εν κρύπτω. 

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το εκλογοαπολογιστικο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου κρυφά από την εργατική τάξη και το λαό της Φλώρινας. Η πραγματοποίησή του δεν ανακοινώθηκε ούτε στην ιστοσελίδα του Ε.Κ που κατά τα αλλά είναι πλήρως ενημερωμένο, ούτε με κάποια δημόσια ανακοίνωση προς τα τοπικά ΜΜΕ. 

Προχώρησαν στο Συνέδριο 6 μήνες πριν από τότε που ήταν προγραμματισμένο, χωρίς να εξηγήσουν κάποιο λόγο γι’ αυτό, ενημέρωσαν επιλεκτικά τους αντιπροσώπους σε χρόνο που επέλεξαν. Χαρακτηριστικά ενώ είχε καθοριστεί η ημερομηνία του Συνεδρίου για Τετάρτη 26/6, ό πρόεδρος του Ε.Κ. ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΕΕΕΝ ότι αυτό θα γίνει αρχές Ιούλη. 

Δεν έφτανε το ψέμα, αφού το σωματείο μας ενημερώθηκε για την πραγματική ημερομηνία του Συνεδρίου , για 3ο  Συνέδριο στην σειρά με γελοίες δικαιολογίες απέκλεισαν από την συμμετοχή στο Συνέδριο των 3 αντιπροσώπων του παραρτήματος του ΣΕΕΕΝ στη Φλώρινα.  Απέκλεισαν τους αντιπροσώπους που ψήφισαν 119 εργαζόμενοι κυρίως έκτακτο προσωπικό από τον ΑΗΣ Μελίτης να τους εκπροσωπήσουν στον Εργατικό Κέντρο.  

Απέκλεισαν τους αντιπροσώπους του δευτέρου σε δύναμη σωματείου στη Δυτική Μακεδονία, με πλούσια δράση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας, συμμετείχε και οργάνωσε τις μεγάλες μάχες των εργαζόμενων ενάντια στην αντεργατική  πολιτική , έδωσε μάχες για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στον ΑΗΣ Μελίτης, οργάνωσε εκατοντάδες δράσεις και παρεμβάσεις. 

Την στιγμή που απέκλειαν τους αντιπροσώπους του ΣΕΕΕΝ εμφανίζουν χιλιάδες ψηφίσαντες σε σωματεία σφραγίδες, αναγνώρισαν αντιπροσώπους που δεν γνώριζαν από πιο σωματείο έχουν εκλεγεί, αξιοποιήθηκαν μαζικά οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.α. 

Η στάση τους αυτή δεν είναι τυχαία. Φοβούνται μη τους χαλάσουμε την σούπα της συναίνεσης με την εργοδοσία και το κράτος.  Θέλουν να κρύψουν ότι η στάση τους και η δράση τους  στόχο έχει να μην πειραχτεί η εργοδοσία και η κερδοφορία της είς βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.  

Θέλουν να κρύψουν ότι :

  • Την ώρα που η Εργατική Τάξη έδινε απεργιακή μάχη ενάντια στο έκτρωμά Γεωργιάδη που προβλέπει 13 ώρες δουλειάς, ο πρόεδρος του Ε.Κ Φλώρινας συναντιόταν με το Υπουργό και ανάφερε ότι για το πρόβλημα της ανεργίας στη Φλώρινα ευθύνονται  «αναντιστοιχίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε υπάρχουσες ειδικότητες». Τι καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση που με την πολιτική της «πράσινης» μετάβασης κλείνει ΑΗΣ και Ορυχεία οδηγώντας στο χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας να αποδίδεις την ανεργία  σε ανάλογη αναντιστοιχία;    
  • Έγιναν οι καλύτεροι διαφημιστές του πιλοτικού προγράμματος του Γεωργιάδη για την κάλυψη εξόδων των εργαζόμενων για εποχική δουλειά στην Κρήτη. Διαφημίζουν δηλαδή την επιδότηση των τσιφλικάδων της Κρήτης ώστε να απαλλαγούν από τη σίτιση και στέγαση των εργαζομένων φορτώνοντας το στις πλάτες του λαού. 
  • Στήριξαν την απολιγνιτοποίηση  που ο εργαζόμενος της Φλώρινας το πληρώνει με την ενεργειακή φτώχια, τα σμπαραλιασμένα εργασιακά δικαιώματα, την καταστροφή του περιβάλλοντος από την άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ. Μιλάνε για «ομαλή» και «δίκαιή» μετάβαση καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να βγει ο λαός κερδισμένος από αυτή την πολιτική .Για το πως εννοούν την δίκαιη μετάβαση είναι χαρακτηριστικές οι 11 προτάσεις του Ε.Κ Φλώρινας. Μεταξύ άλλων  προτείνουν φωτοβολταικά, σεμινάρια κ.α. με πιο χαρακτηριστική την πρόταση που κάνουν για τοπική ρήτρα ανάπτυξης  που προβλέπει  απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές κ.α. 
  • Απείχαν από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και απεργία των εργαζόμενων και του λαού για να αποδοθούν ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπων, χρησιμοποιώντας τα ίδια χυδαία επιχειρήματα με την κυβέρνηση για όσους κινητοποιήθηκαν.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι στο δίλλημα που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι  με «τα κέρδη τους η τις ζωές μας» η πλειοψηφία του Ε.Κ Φλώρινας έχει επιλέξει την στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. 

Καλούμε τους εργαζόμενους της Φλώρινας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Δεν αξίζει στην Εργατική Τάξη της Φλώρινας αυτή η κατάντια του Εργατικού Κέντρου.  Μονος δρόμος η πάλη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων  να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, με πυρήνα το χώρο δουλειάς και τους κλάδους. Βασικός όρος για την ανάπτυξη των αγώνων είναι η άνοδος του βαθμού της οργάνωσης των εργαζομένων, το δυνάμωμα των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, η ίδρυση νέων συνδικάτων σε χώρους δουλειάς και η αλλαγή συσχετισμών. 

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε την μάχη ανασύνταξης του κινήματος ώστε να μετατραπεί το Εργατικό Κέντρο της Φλώρινας από αυτό τον γραφειοκρατικό μηχανισμό αναπαραγωγής νόθων αντιπροσώπων, εκφυλισμού , αποκλεισμών σε φάρο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων απέναντι σε εργοδοσία και κράτος. 

 

  

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: