giapraki.com

Ακριβότερο Φυσικό Αέριο και χωρίς τηλεθέρμανση η Κοζάνη – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Γιατί η ΔΕΗ έβγαλε εκτός την 3η Μονάδα ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και μειώθηκε η παροχή θερμικής ενέργειας  στην πόλη της Κοζάνης; Που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα ή η άγνοια;  Η ατεκμηρίωτη πολιτική κάθετης μείωσης ή και άμεσης κατάργησης του Λιγνίτη έκλεισε την 3η Μονάδα ή είναι μια συγκυρία όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Κοζάνης;

Και οι πλέον αδαείς έμαθαν πλέον ότι στο σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας, μπαίνουν κατά σειρά οι μονάδες με το φθηνότερο καύσιμο. Και το Φυσικό Αέριο (Φ.Α.) στις μέρες μας είναι ακριβότερο από τον Λιγνίτη. Αυτός ήταν ο λόγος, μαζί με την ασφάλεια του συστήματος και την ενεργειακή επάρκεια, που σύρθηκε η κυβέρνηση με απόφαση ΥΠΕΝ να δώσει παράταση λειτουργίας τριών (3) ετών, στις Λιγνιτικές μονάδες Μελίτη 1 και Άγιος Δημήτριος 3 & 4 της ΔΕΗ. 

Η ΔΕΗ με κυβερνητική στήριξη προχώρησε στην έκδοση ομολόγων με ρήτρα  αειφορείας και πήρε με τις ίδιες δεσμεύσεις και τραπεζικό δάνειο.  Συγκεκριμένα:

Το πρώτο ομόλογο «βιωσιμότητας» της ΔΕΗ τον Μάρτιο 2021 διάρκειας έως το 2026, απέφερε 775 εκ ΕΥΡΩ με μεσοσταθμικό κόστος 3,9%. Προέβλεπε μείωση κατά 40% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και ρήτρα αειφορείας, προσαύξηση (πέναλτι) στο επιτόκιο 0,5%  με έτος βάσης το 2019 έως το 2022.

Το δεύτερο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ τον Ιούλιο 2021 με ρήτρα αειφορείας επίσης, έχει διάρκεια εφτά (7) ετών. Άντλησε 500 εκ ΕΥΡΩ με επιτόκιο 3,375% και πρόβλεψη για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 57% στην περίοδο 2019 – 2023.

Ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ 300 εκ ΕΥΡΩ με την μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης και με  διαχειριστή την Alpha Bank, ενώ στον δανεισμό συμμετέχει και η Eurobank. Το δάνειο έχει διάρκεια τριών (3) ετών με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα δυο (2) χρόνια και είναι ευθυγραμμισμένο με τα ομόλογα της ΔΕΗ δηλ. με ρήτρα μείωσης CO2 κατά 40% και πέναλτι 0,5%.

Την τελευταία φορά που είχε αντλήσει η ΔΕΗ 700 εκ ΕΥΡΩ το 2014, τα 500 εκ ΕΥΡΩ τα πήρε με πενταετές ομόλογο και με επιτόκιο 5,5%. Με την έκδοση ομολόγων και τη δανειοδότηση του 2021 η ΔΕΗ επιτυγχάνει τη βελτίωση των χρηματορροών και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Επομένως πέρα από τα δικαιώματα του κόστους ρύπων CO2 η ΔΕΗ ανέλαβε ως μη όφειλε  επιπρόσθετα και τη μείωση εκπομπών CO2 (40% & 57%) με ρήτρα (πέναλτι) αύξησης 0,5% των επιτοκίων ομολόγων και δανείων (σε ομολογιούχους & Τράπεζες) συνολικού ποσού 775+500+300 = 1.575 δις ΕΥΡΩ. Η πολιτική ευθυγράμμισης της χρηματοδότησης της ΔΕΗ με την πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, έβαλε αλυσοδεμένη την Επιχείρηση μέσα σε μια «φάκα» που την αναγκάζει να κλίνει Λιγνιτικές αντί για Μονάδες με καύσιμο το πανάκριβο Φ.Α.

Συμπερασματικά η 3η Μονάδα ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έκλεισε με την αύξηση των ΑΠΕ όχι γιατί έγινε φθηνότερο το Φ.Α. από τον Λιγνίτη, αλλά επειδή υποχρεώθηκε αυτοβούλως η ΔΕΗ να κλείνει τις Λιγνιτικές Μονάδες για να μην επιβαρύνεται με τη ρήτρα αειφορείας, με την οποία η ίδια η Επιχείρηση δεσμεύτηκε μέσω της χρηματοδότησής της, από δυο ομόλογα και ένα τραπεζικό δάνειο. Προφανώς και δεν οφειλόταν ούτε οφείλεται σε καμία συγκυρία, αλλά στο ανελέητο κυνηγητό του Λιγνίτη κ Λάζαρε Μαλούτα, δήμαρχε Κοζάνης.

 

Exit mobile version