Με τη συμμετοχή πλήθους παρευρισκόμενων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25, Φεβρουαρίου 2020 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών η εκδήλωση παρουσίασης του έργου «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» για την ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Εκτός από πολυπληθές κοινό, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του γραφείου Υφυπουργού Εσωτερικών για τον Τομέα Μακεδονίας-Θράκης, η κυρία Αγγελική Φέτση, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, ενώ αναγνώστηκε χαιρετισμός του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, Αθανάσιου Μαρτίνου.
Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός αποτελεί μία καινοτόμα πρωτοβουλία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, και ως έργο αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής κιβωτού γνώσης και πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει σε ηλεκτρονική μορφή το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι η κιβωτός αυτή να καταστεί ψηφιακά διαθέσιμη στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας τη δυνατότητα περιήγησης στον κειμηλιακό πλούτο Μονών της Αθωνικής χερσονήσου, με τρόπο που θα σέβεται απόλυτα τον πνευματικό και ησυχαστικό χαρακτήρα του Αγίου Όρους.
Στην εισαγωγή της εκδήλωσης, ο κ. Κωνσταντίνος Πατσέας, Υπεύθυνος Σχεδιασμού – Συντονιστής του έργου ανέλυσε στους παρευρισκόμενους το όραμα και τη στρατηγική πίσω από το έργο της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού ενώ στη συνέχεια, εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου μίλησαν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις προκλήσεις αλλά και την ιδιαίτερα υψηλή σημασία της ψηφιακής διαχείρισης των θησαυρών του Αγίου Όρους, που μέσω της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού ανοίγονται πλέον για πρώτη φορά σε ένα τόσο ευρύ κοινό.
Παράλληλα, στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητος εξήγησαν στο κοινό την τεράστια σημασία της ενδελεχούς επιστημονικής τεκμηρίωσης του συνόλου της πληροφορίας που παρήχθη στο πλαίσιο του έργου. Την ίδια στιγμή, ειδική μνεία έγινε επίσης και στην ουσιαστική συμβολή των γυναικών επιστημόνων και ερευνητριών που συμμετείχαν στην ομάδα υλοποίησης του έργου, κάτι που κατέστη δυνατό για πρώτη φορά στην ιστορία του Αγίου Όρους, μέσω της συμβολής της σύγχρονης τεχνολογίας.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν επί τόπου στον ψηφιακό κόσμο του Αγίου Όρους, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.
Με αφορμή την εκδήλωση, ο Γέρων Ιερώνυμος Ιερομόναχος Σιμωνοπετρίτης, Εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας και Υπεύθυνος του έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού σημείωσε: «Η ολοκλήρωση του έργου της Ψηφιακής Κιβωτού αποτελεί ορόσημο για τον Ορθόδοξο Χριστιανικό Πολιτισμό, καθώς 2.200.000 ψηφιακές απεικονίσεις είναι πλέον προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου στο ευρύ κοινό, αναδεικνύοντας τον πολιτισμικό πλούτο Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός αποτελεί μια προσφορά των πατέρων του Αγίου Όρους, πρωτίστως στους νέους ανθρώπους που θέλουν με τη σύγχρονη τεχνολογία να προσεγγίσουν την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Κωνσταντίνος Πατσέας, Υπεύθυνος Σχεδιασμού- Συντονιστής του έργου, δήλωσε: «Αναμένουμε το έργο αυτό να συμβάλει καθοριστικά στη διάσωση και προστασία του Αγιορείτικου πολιτιστικού αποθέματος, δίνοντας τεράστια ώθηση στη μελέτη και την έρευνα του βυζαντινού πολιτισμού και προάγοντας τις σχετικές σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη σύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος με την εκπαίδευση, την ομογένεια, τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο καθώς και κάθε φιλομαθή, φιλότεχνο, μορφωμένο και με πνευματικές αναζητήσεις άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τον Ορθόδοξο Χριστιανικό πολιτισμό».