Μακεδονία εντελώς απροετοίμαστη. Οι ευθύνες για αυτή την ντροπιαστική κατάσταση δεν αφορούν τον σημερινό πρωθυπουργό και το κόμμα του αλλά τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ενώ γνώριζαν από το 2003 τι θα συμβεί, δεν έκαναν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν την ευθύνη της ορθής διαχείρισης αυτής της κρίσιμης κατάστασης.
Με ένα μακρόπνοο σχέδιο, με ενέργειες και επιλογές που θα ισορροπήσουν το βαρύ κόστος της απολιγνιτοποίσης της δυτικής Μακεδονίας που σημαίνει απώλεια σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και 500 εκ € από τον κύκλο εργασιών του τοπικού ΑΕΠ της περιοχής.
Στο Εκθεσιακό κέντρο των Κοίλων ο πρωθυπουργός περιέγραψε με προσεκτικές κουβέντες τι θα επακολουθήσει στην περιοχή σε ότι αφορά την ελάχιστη πια δραστηριότητα της ΔΕΗ «….Καθώς μπαίνουμε στη νέα περίοδο της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έναν νέου τύπου ενεργειακό σχεδιασμό. Ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας».
Αυτό που περιγράφει στην απόστροφό του ο πρωθυπουργός το γνωρίζουμε όλοι, αν και είναι θέμα συμφωνίας των εμπλεκομένων μερών και διαπραγμάτευσης των ενδιαφερομένων σε τι ποσοστό θα κυμανθεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Οπως όλα δείχνουν θα κυμανθεί γύρω στο 20%.
Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε στο επόμενο βήμα δηλαδή στην διαπίστωση της βαριάς απώλειας σημαντικού μέρους του τοπικού ΑΕΠ και της εξαγγελίας ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή. Αναφέρθηκε εντελώς μονολεκτικά ότι «..στο μέλλον θα δούμε την ύπαρξη ενός ειδικού αναπτυξιακού σαν και αυτό που έχουμε κάνει στα νησιά του Αιγαίου». Για να γνωρίζουμε το Ειδικό αναπτυξιακό του Βορείου Αιγαίου είναι ύψους 25 εκ €. Αν μιλάμε για κάτι ανάλογο θυμηθείτε ότι θα ζήσουμε εικόνες με το «κάστανο» του Παϊσιου.
O κ. πρωθυπουργός με ευθύνη όσων προετοίμασαν την επίσκεψη του, δηλαδή οι επτά βουλευτές της δυτικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης αλλά και η ηγεσία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα για το πιο σημαντικό ζήτημα που καίει την περιοχή αλλά ακολούθησε την πεπατημένη με εξαγγελίες ήσσονος σημασίας που θα μπορούσαν να ειπωθούν από περιφερειακά χείλη και εις το άμεσο μέλλον να κοσμούν τα προεκλογικά φυλλάδια των τοπικών υποψηφίων. Όπως η παραχώρηση 1000 στρεμμάτων από τα εδάφη της ΔΕΗ σε εκατό νέους γεωργούς της περιοχής για καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Η γενικόλογη αναφορά για την ίδρυση διαμετακομιστικού κέντρου εμπορίου στην Καστοριά στα πλαίσια της ανάπτυξης της σιδηροδρομικής Εγνατίας. Θα υπενθυμίσω ότι το διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου οι τοπικοί «Αναπτυξιολόγοι», οι συγγραφείς των προεκλογικών φυλλαδίων και οι της ΑΝΚΟ το σχεδίαζαν πριν από 20 χρόνια στην περιοχή της Σιάτιστας. Ακούστηκε η κοινοτυπία του brand name για τα προϊόντα γούνας της περιοχής που εσχάτως ο περιφερειάρχης, ο Μαρδας ως αρμόδιος υπουργός εισήγαγαν ως αναγκαία συνθήκη και ως υπόδειξη στους επιχειρηματίες γουνοποιούς των πέντε Ηπείρων. Αναφέρω για τους γουνοποιούς των πέντε Ηπείρων γιατί ουδείς από τους συγγραφείς τέτοιων αναφορών γνωρίζει τι συμβαίνει στον Χονγκ Κονγκ, στην Σαγκάη, στην Φρανκφούρτη στην Κοπεγχάγη και σε αλλά παγκόσμια οικονομικά κέντρα του προϊόντος όπου οι Καστοριανοί και Σιατιστινοί γουναράδες, αναμετρώνται με τους Κινέζικους Ρωσικούς, Δανέζικους και Καναδικούς κολοσσούς στην αγορά της καλύτερης ποιότητας δερμάτων γούνας. Ας ρώταγαν τουλάχιστον.
Τι να εικάσει κανείς για την χιλιοειπωμένη αναφορά ακόμη και στα προεκλογικά φυλλάδια υποψηφίων νομαρχών της δεκαετίας του ’90 για στον τουρισμό από την Ρωσία και τις χώρες τις ανατολικής Ευρώπης που δήθεν θα συγκινηθούν από τα βυζαντινά μνημεία και τις λίμνες της περιοχής και θα έρχονται με πτήσεις τσάρτερ στο διεθνές αεροδρόμιο της Καστοριάς!. Είμαστε στο 2017 και σκεφτόμαστε σαν να είμαστε στο 1993, όταν ο γνωστός σε όλους ομογενής επιχειρηματίας έφερνε με νοικιασμένα λεωφορεία τους πρώτους Ρώσους στην Καστοριά. Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις δεν παραδειγματιστήκαμε διόλου από τις εξελίξεις, αφού σήμερα ο ίδιος διαθέτει ένα μοναδικό του στόλο από εκατοντάδες πολυτελή πούλμαν, έχει δική ΄του αεροπορική εταιρία, δικές του ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα, εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα πώλησης ελληνικών προϊόντων και γούνας και πολλές άλλες επιχειρήσεις, μεταφέρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ρώσων και Ουκρανών στην χώρα μας και μείς επιμένουμε στα ίδια στερεότυπα της ξεπερασμένης εποχής.
Τον Ιανουάριο του 2011 ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ήρθε στην Κοζάνη εξήγγειλε μετεγκαταστάσεις οικισμών εκ των οποίων το 2017 μόλις η μία είναι σε εξέλιξη αυτής της Ποντοκώμης. Εξάγγειλε το γιγάντιο φωτοβολταϊκό πάρκο 200 MW, έταξε θέσεις εργασίας από την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής πάνελς. Σήμερα επτά χρόνια μετά μιλάμε για τις ίδιες μετεγκαταστάσεις, ο Παναγιωτάκης ξαναζεσταίνει την ίδια επένδυση του φωτοβολταϊκού πάρκου και την ίδρυση στην Κοζάνη του εργοστασίου έξυπνων μετρητών που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ με τον Κινέζο επιχειρηματικό εταίρο όπως ανέφερε αφου «του το ζήτησε ο περιφερειάρχης!». Ούτε τότε ο Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, ούτε σήμερα ο διάδοχός του Α. Τσίπρας που επισκέφθηκαν την Κοζάνη ασχολήθηκαν με την “καυτή πατάτα” του μέλλοντος της περιοχής, παρά έμειναν σε εξαγγελίες που τις συρρίκνωσε η θα τις συρρικνώσει ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος. Για την περίπτωση της ΝΔ θα πω ότι υπάρχει συνολική πολιτική «αφωνία» τουλάχιστον για την περίοδο που συζητάμε.
Απολογιστικά δύο είναι οι πολύ θετικές διαστάσεις ως έργο η πρωτοβουλία της κυβέρνησης που η περιοχή μας στο μέλλον μπορεί να αντλήσει οφέλη. Η αλλαγή στην συμφωνία του αγωγού TAP με έξοδο αερίου στην Εορδαία και την Καστοριά και η δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης δυτικής Μακεδονίας μια ιδέα του ΕΒΕ Κοζάνης και Φλώρινας που αγκαλιάστηκε από την Περιφέρεια και προωθήθηκε από το Οικονομικό επιτελείο.
Τέλος θα επαναλάβουμε την πρόταση που αναφέραμε στο πρόσφατο παρελθόν για με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Υπάρχει ακόμη χρόνος για όσους εκ της θέσεως τους τον συναντούν.
Την ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού στην δημιουργία ενός αναπτυξιακού προγράμματος που σε βάθος χρόνου έως και 20 ετών, θα θέσεις τα θεμέλια για την σταδιακή μεταμόρφωση της οικονομίας της περιοχής. (Αρχικά ας μην υπάρχουν αριθμοί)
Την Δημόσια πρόσκληση στην ελληνική επιστημονική αριστεία που διαπρέπει στο εξωτερικό αλλά και επιλεγμένα σε ειδικούς ξένους επιστήμονες που έχουν μελετήσει αντίστοιχα οικονομικά μοντέλα και έχουν βοηθήσει με σχέδια την μεταμόρφωσή τοπικών οικονομιών να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Την ανακοίνωση και συγκρότηση μιας ολιγομελούς ομάδας εργασίας που θα αναλάβει με χρονικό ορίζοντα όχι πάνω από ένα έτος να συντονίσει το έργο των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την επόμενη μέρα.
Την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα έλθει εκ νέου στη Κοζάνη για να παρουσιάζει το σχέδιο για την επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας κοστολογημένο με αριθμούς με δράσεις και συνέργειες και την έναρξη της υλοποίησής του.
Οτι το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα λάβει σχέδιο νόμου που θα ψηφισθεί απ’όλες τις πτέρυγες της βουλής, όπως ο τοπικός πόρος ανάπτυξης
0 comments