Έγκλημα και ανορθολογισμός η «απολιγνιτοποίηση» (VIDEO)

By on 20/11/2019

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να επιταχύνει τη διαδικασία «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Το σχέδιο νόμου πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΠΑ και προσφέρει νέα προκλητικά κίνητρα στα «αρπακτικά» που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων επιδοκίμασαν το νομοσχέδιο, ενώ αντίθετα οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων το επέκριναν.

«Αυτό κάτι λέει, αυτό επιβεβαιώνει» τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με αφορμή τις τοποθετήσεις των φορέων.

Βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις συνέπειες που είχε όλα αυτά τα χρόνια για τους εργαζόμενους του κλάδου η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, καθώς ήδη πάνω από το 1/3 απασχολούνται σε εργολάβους. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η θέση των εργαζομένων θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, αφού οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ δεν θα καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας και τη μονιμότητα.

Ένα άλλο ζήτημα που ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ είναι ότι θα αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας για να στηριχθούν οι επιχειρηματίες των ΑΠΕ, γεγονός που θα ενισχύσει τις δυσκολίες για τις λαϊκές οικογένειες. Παράλληλα, θα εκτοξευτεί η τιμή για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη, μέσω της διαδικασίας του εμπορίου ρύπων.

Ειδικά για την «απολιγνιτοποίηση» υπογράμμισε πως συνιστά ένα έγκλημα το οποίο αναδεικνύει τον ανορθολογισμό του καπιταλισμού. Έτσι αφ’ ενός θα αυξηθεί τεχνητά η τιμή λόγω του εμπορίου ρύπων και αφ’ ετέρου η ευστάθεια και η ασφάλεια του ενεργειακού μείγματος θα εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, δηλαδή ένα εισαγόμενο καύσιμο που συνδέεται με την όξυνση των ανταγωνισμών. Ενδεικτικό αυτού του ανορθολογισμού στη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του καπιταλισμού είναι ότι όλα αυτά τα χρήματα που δόθηκαν ως κίνητρα στα «αρπακτικά» των ΑΠΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενσωματωθεί στον λιγνίτη η νέα τεχνολογία που περιορίζει τις συνέπειες στο περιβάλλον από τη χρήση του, όπως σημείωσε.

902.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: