- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Όφις ή Οφιούς του Πόντου – Σταύρου Π. Καπλάνογλου Συγγραφέα – Ιστορικού, ερευνητή
ΟΦΗΣ ή ΟΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
(Πόλη & περιοχή )
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΥΨΗΛΑΝΤΙΔΩΝ
Άλλα ονόματα : Οφιούσα – Οφία – Οφιούς -“Office” “Opiunte” – Οf ή “Solaklı”
Τα χωριά με ε αποκλειστικά Ελληνορθόξο πληθυσμό το 1923 :
Κρηνίτα , Κούριτς ,Χάλτι Ζουρέλι , Γίγα , Ζησινό , Κλιτίο , Λαζού , Κόφκια και Η Υψηλή το χωριό των Υψηλαντιδων.
Άλλα χωριά που το όνομα τους μυρίζει Ελλάδα Αληθινός, Κοντού, Μεσοχώρι, Ξένος, Γοργορά, Όκαινα, Παλαιοχώρι, Σαχάρω, Φωτεινός κ.α.
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Συγγραφέα – Ιστορικού ερευνητή
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Όφιουσα ή Οφ ή Όφη ή, Όφι) είναι μια πόλη στα ανατολικά της επαρχίας Τραπεζούντας με πολύ παλιά ιστορία ,Το ίδιο όνομα έχει και ολόκληρη η περιοχή στην οποία υπήρχαν παρά πολλά χωριά
Η περιοχή γύρω από τον Όφη ποταμό, ανατολικά της Τραπεζούντας χαρακτηρίζεται από λόφους, βουνά, χαράδρες και λαγκάδια και αποτελείται από 65 χωριά. Τα ονόματα των χωριών τους μαρτυρούν την γνήσια Ελληνική τους καταγωγή : Αληθινός, Κοντού, Μεσοχώρι, Ξένος, Γοργορά, Όκαινα, Παλαιοχώρι, Σαχάρω,Υψηλή, Φωτεινός.
Τα επώνυμα τους δηλώνουν επίσης της αρχαιοελληνική τους καταγωγή : Αντώνογλου, Γιάννογλου, Φώτογλου, Παπάζογλου, κ.ά.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Η Οφιούσα βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης θάλασσας . Απέχει από την Τραπεζούντα 52 χλμ , τα Σούρμενα 14 χλμ, το Ριζαίον 21 χλμ
Βρίσκεται στα εδάφη που σχηματίζονται στις χαμηλότερες λεκάνες των ποταμών Όφις , Καλοπόταμος και Μπαλτατζή Ντερέ (Ψυχροπόταμος )
Υπάρχουν οι περιφέρειες Hayrat και Associationpazarı στα νότια της περιφέρειας , η επαρχία Rize στα ανατολικά, η περιφέρεια Sürmene στα δυτικά και η Μαύρη Θάλασσα στα βόρεια. Ντιβανοκασέλα
Τα σύνορα της συνοικίας, η Çaykara , η Associationpazarı και η Hayrat
ΤΟ ΌΝΟΜΑ
Οφιούσα = << Παρά τον Όφιν ποταμόν >>
Οφιουσα ή Ophiussa ή Ophiusa σημαίνει «το μέρος όπου ζουν τα φίδια» στα αρχαία ελληνικά . Το Οφίδ’ κατά την ποντιακή διάλεκτο αλλά και οφίδιν εκ του παλιού υποκοριστικού οφίδιον του αρχαϊκού όφις .
Πολλοι οικισμοί στην αρχαιότητα , ιδιαίτερα στην Ιβηρική χερσόνησο, στην Ρόδος και το νησί Οφιούσα (Avşa ) στη Θάλασσα του Μαρμαρά , είχαν αυτό το όνομα
Μάλιστα αυτή την ονομασία είχε στην αρχαιότητα και η Τήνος .
Για κάποιους το όνομα Τήνος προέρχεται από τη φοινικική λέξη «τένοκ» (Ταννοτή), που σημαίνει φίδι, λόγω του πλήθους των φιδιών και των ερπετών, που κατέκλυζαν το νησί αλλά και «Οφιούσα» ή «Φιδούσα» και πάλι λόγω των φιδιών. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ποσειδώνας, προστάτης του νησιού έστειλε ένα σμήνος πελαργών να τα εξολοθρεύσει.
Στην επετηρίδα της επαρχίας Τραπεζούντας του 1888 δόθηκε απο τους Οθωμανους το όνομα «Office», που σημαίνει φίδι στα ελληνικά, επειδή οι δρόμοι της συνοικίας ήταν σε σχήμα φιδίσιο.
Το όνομα “Office” έχει μετατραπεί σε Of με την πάροδο του χρόνου]
Κατά την άποψη Τούρκικων πηγών το Of αναφέρεται ως “Opiunte” και το Oput’e σημαίνει “οικισμός, χωριό” στα παλιά Λαζικά ,αυτό όμως αμφισβητείται.
– “Solaklı” η ονομασία αυτή δόθηκε το 1950
Οι κατοικεί της περιοχής είχαν το προσωνυμιών << Οφλήδες >>
ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΩΣ ΤΟ 1922
Κατά τον Α. Παπαδόπουλο, οι οικογένειες στην περιοχή ανερχόταν σε 15000 ,αν αναλογισθούμε ότι κάθε οικογένεια αριθμούσε τουλάχιστον 6 άτομα ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής έφθανε στις 90.000 κάτοικους.
Εξαλου έναν πίνακα που παραθέτει ο δείχνει για τον 16ο αιώνα πως αρχίζει ο εξισλαμισμός και αυξάνονται οι Μουσουλμάνοι
Έτος Χριστιανοί Μουσουλμάνοι Σύνολον
1515 μ.Χ. 2352 οικ, 50 οικ, 2402 οικ,
1554 // 2629 οικ, 359 οικ, 2985 οικ,
1583 // 3115 οικ, 976 οικ, 4091 οικ,
ΑΡΧΑΙΑ ΟΦΙΟΥΝΤΑ – ΟΦΙΟΥΣ
Η Οφιούς ή Οφιουντα ήταν αρχαία Ελληνική πόλη του Ανατολικού Πόντου ανάμεσα Τραπεζούντιου και την Αθήνα (Αφίνα Παζάρ ) του Πόντου (στην οποία θα αναφερθούμε στην επόμενη δημοσίευση ) Έχει καταγραφή το 130 μ.Χ. τόσο σαν πόλη όσο και σαν ονομασία του ποτάμι Όφις ή Οφ που περνά από το σημείο εκείνο .
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ιστορία αυτής της πόλης
Παλαιότερα, Of είναι η κοινή ονομασία της περιοχής από τους Οθωμανούς που περιλάμβανε τις περιοχές Hayrat, Associationpazarı και Çaykara.
Στις αρχές του 19ου μ.Χ. αιώνα εμφανίζεται στην περιοχή ένα εμπορικό κέντρο γύρω από την προβλήτα Moroz, όπου ο κολπίσκος Solaklı φτάνει στη θάλασσα αυτό θα εξελιχθεί σε ένα μικρο οικισμό που σήμερα αποτελεί μια πόλη μεγαλύτερη των 40000 κάτοικων .
Η πόλη, η οποία εξακολουθεί να είναι το κέντρο της περιφέρειας του Of, ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα με το όνομα Solaklı.
Ολόκληρη η συνοικία αποτελείται από τον ντόπιο πληθυσμό που εξισλαμίστηκε τον 17ο αιώνα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, αν και σχεδόν όλος ο πληθυσμός της συνοικίας ήταν μουσουλμάνοι, η πλειοψηφία μιλούσε ελληνικά.
Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να είναι κοινή μόνο στα χωριά της επαρχίας Çaykara.
Συμφωνώ με τη σημείωσή σας, εκτός από το μέρος «Ολόκληρη η συνοικία αποτελείται από τον αυτόχθονα πληθυσμό που εξισλαμίστηκε τον 17ο αιώνα».
Ενώ η ελληνική ομιλείται στους περισσότερους οικισμούς των περιοχών Çaykara και Associationpazarı, μόνο ένας ή δύο οικισμοί στις περιοχές Of και Hayrat έχουν πια γηγενή ελληνικό πληθυσμό.
Πολλοί ιστορικοί, ιδιαίτερα ο Şakir Şevket, δήλωσαν στο έργο του ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Of ήταν ελληνικής καταγωγής.
Η μετανάστευση στην περιοχή μετά είναι αμελητέα. Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι του Of διατήρησαν την ελληνική γλώσσα μέχρι πριν από 100-150 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του παραθαλάσσιου τμήματος, είναι ότι οι μεντρεσέ (Ιερατικες σχολές των Μουσουλμάνων ) παρήχαν εκπαίδευση στα ελληνικά. Γιατί ήταν τόσο διαδεδομένη η Ποντιακή διάλεκτος που αν γινοταN στην Τουρκική κάνεις δεν θα καταλάβαινε τι λένε.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ
Μέχρι το 1660 μ.Χ. ο πληθυσμός της Οφιουντίας χώρας που περιλαμβάνεται μεταξύ του Καλοποτάμου και Υαμπολου ποταμοί αποτελούσε συμπαγή και αμιγή Ελλάνικο .
Πλην ελάχιστων χωρίων προς τα δυτικά της επαρχίας Γούμερας και Τραπεζούντας τα οποία είχε καταληφθεί νωρίτερα από το 1660 .
Έως το 1923 καθαρά χριστιανικά χωριά ήταν
Το χωριό Κρηνίτα – Kronita – Catalsogut με 350 κάτοικους
Το χωριό Κούριτς – Kourits με 125 κατοίκους
Το χωριό Χάλτι -Halt με 100 κατοίκους
Το χωριό Χαλτ -Ηalt – Sogutlu
Το χωριό Ζουρέλι – Zourei με 250 κατοικους
Το χωριό Γίγα -Yigas με 200 κατοίκους
Το χωριό Ζησινό Zisino με 50 κατοικους
ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΟΦΗ – Η ΥΨΗΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ.png
Το χωριό Κλιτίο με 50 κατοικους
Το χωριό Λαζού 30 κατοίκους Μεταξύ αυτών των χωριων ανήκε και
Η Υψηλη – Ipsil -Arpaözü το χωριό των Υψηλαντιδων.
Το χωριό Κόφκια – Kofkia, Yaniktas
Το χωριό Λέκα – Leka – San gami
Το χωριό Κουρίτο – Kuris – Sivrice
Το χωριό Λέκα – Leka
ΟΦΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Το ποτάμι αυτό έρεε στην περιοχή του Όφη και εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο. Ονομάζεται από τους Τούρκους Οφ Σου. Οι πηγές του είναι στα βουνά που χωρίζουν το βιλαέτι της Τραπεζούντιος από αυτό του Ερζερούμ.
Οι εκβολές του βρίσκονται στο Ριζαίον.
ΓΛΩΣΣΑ
Η γλώσσα που μιλούσαν οι κάτοικοι της περιοχής όπως ήδη έχουμε δει μιλώντας για το διοικητικό κέντρο της περιοχής το Sarakli μέχρι το 1923 ήταν η Ποντιακή διάλεκτος ,κάτι που γίνεται και σε ευρεία κλίμακα μάλιστα και στις μέρες μας
ΙΣΤΟΡΙΑ
Αν δουμε την ιστορία της Τραπεζούντας, της σημαντικότερης πόλης της περιοχής , η πλειοψηφία των δυτικών ιστορικών τονίζει ότι η ιστορία της περιοχής ξεκίνησε από τις ελληνικές αποικίες.
Προφανώς κατά την άφιξη των Ελλήνων οι αυτόχθονες φυλές που υπήρχαν στην περιοχή ενσωματώθηκαν με νεοαφιχθέντες άποικους
Η ιστορία της περιοχής της Οφιούσας συνταυτίζεται προφανώς με την ιστορία της Τραπεζούντας για την οποία ηδύ έχουμε αναφερθεί
–Βυζάντιο
Διάφοροι κατακτητές περάσαν από την περιοχή για φθάσουμε στην διάλυση της της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η περιοχή περιέρχεται στο μερίδιο του Βυζαντίου , γνωστή ως Ανατολική Ρώμη, με τη διάλυση .
– Σταυροφόροι
Αυτή η κυριαρχία συνεχίζεται έως ότου οι Λατίνοι εισέβαλαν στην Κωνσταντινούπολη το 1204.
–Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Μετά από αυτή την ημερομηνία, μέχρι το 1461 (Κατάκτηση της Τραπεζούντας ), ιδρύθηκε η από τη βυζαντινή δυναστεία Κομνηνών, η οποία ήταν επίσης προέκταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. παραμένει υπό την κυριαρχία του. Με την αποδοχή του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στις αρχές του 4ου αιώνα, η θρησκεία αυτή άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα και ελεύθερα μεταξύ των ανθρώπων. Οι φυλές που ζούσαν στην περιοχή της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας πριν άρχισαν επίσης να ασπάζονται τον Χριστιανισμό.
— Οθωμανική περίοδος
Το Όφ και τα περίχωρα του πέρασαν στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά την κατάκτηση της Τραπεζούντας από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ το 1461
– Οι βίαιοι εξισλαμισμοί του 17ου αιώνα.
– Οι Ρώσοι
Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Ριζέ στις 24 Φεβρουαρίου 1916, το Οφ στις 15 Μαρτίου 1916 και την Τραπεζούντα στις 18 Απριλίου 1916. Που μετά το ξέσπασμα της Ρωσικής επανάστασης και την απόφαση της νέας κυβέρνησης των Επαναστατών στην Ρωσία να αποχωρίσουν από την συμμαχία της Τσαρικής κυβέρνησης το 1914 .
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Ανήκε από τον 17οαιωνα στην Οφια επισκοπή μια από τις 17 επισκοπές της Μητροπόλεως της Τραπεζούντας
Κύριο χαρακτηριστικό του πληθυσμού τους ήταν ο ομαδικός εξισλαμισμός του κατά το 17ο αιώνα. Η έλλειψη μοναστηριών στην περιοχή ήταν μια αφορμή ώστε οι Οφλήδες να εξισλαμιστούν μετά από βασανιστήρια, διώξεις και αλλεπάλληλες δοκιμασίες.
Συνολικά εξισλαμίστηκαν περίπου 65.000 Έλληνες Οφλήδες.
–Τι προκάλεσε τον εξισλαμισμό των Οφλιδων σε τέτοια έκταση
Πέρα από τις διώξεις τα βασανιστήρια ανάλογες συμπεριφορές των Οθωμανικών αρχών μια διαμάχη ανάμεσα στον Μητροπολίτη Τραπεζούντιος και τον επίσκοπο Οφιούντος Αλέξανδρο ,άγνωστο για πιο λόγο έσπρωξε τους Έλληνες της περιοχής στην αγκαλιά της Οθωμανικής θρησκείας/
Να τι συνέβη : Από το 1660 εμφανίσθηκε στην περιοχή μια βίαια ομάδα οι Τερεπενήδες οι οποίοι για 25 περίπου χρόνια λήστευαν ,βίαζαν και τους πίεζαν συνεχώς να γίνουν Μουσουλμάνοι φέρνοντας σε απόγνωση τους Χριστιανούς που προβληματιζόταν να φύγουν από τον τόπο τους ή να αλλάξουν την πίστη τους .
.Κάπουα στιγμή ο Επίσκοπος Οφιούντος΄που ήταν οργισμένος με τον Μητροπολίτη του συγκάλεσε σύσκεψη από προύχοντες για να τον εκδικηθεί προέτρεψε του παρ ευρεθέντες να αλλαξοπιστήσουν δίνοντας πρώτος το παράδειγμα. Ο Επίσκοπος αυτός λεγόταν Αλέξανδρος Ποτούρας και καταγόταν από το χωριό Χουσαμάντων .μετά την εξώμοσιν ονομάσθηκε Ισκεντέρ (έτσι αποκαλούσαν οι Τούρκοι τον Μ. Αλεξανδρο ) οι δε απόγονοι του έφεραν το επίθετο Χουσαμάντης ή Χουσαμάνογλου.
Όμως όσοι από τους συγγενείς του δεν τον ακολούθησαν παραμένοντες Χριστιανοί ,αναγκαστήκαν να φύγουν από τον τόπο τους,και αλλάζοντας το επίθετο σε Ποτουρίδης , κάποιοι άλλοι φαινομενικά δήλωσαν ότι άλλαξαν πίστη αλλά παρέμεινα Κρυπτοχριστιανοί .
Αυτό το γεγονός το αναφέρει ο Σ. Ιωαννίδης και ο Μητροπολίτης Χρύσανθος της Τραπεζούντος
Οι εξισλαμισθέντες Οφλήδες φύλαξαν με σεβασμό τα κειμήλια όπως, ευαγγέλια – ιερά βιβλία και άμφια -χειρόγραφα – θυμιατήρια – σταυρούς – εκκλησιαστικά σκεύη.
Διέφεραν κατά πολύ και από όλους τους άλλους μουσουλμάνους τόσο στον χαρακτήρα όσο και στον πολιτισμό. Οι Οφλήδες ασχολούνταν με τα γράμματα και τις τέχνες,.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Όλα τα χωριά είχαν εφτατάξια σχολεία με 2 δασκάλους συνήθως .
Την μέριμνα και την εποπτεία των σχολείων στον ‘Οφη την είχαν οι συλλόγου << Μέλισσα > >. και << Πρόοδος >>
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
–Υψηλάντιδες
Οι Υψηλάντιδες ήταν μια από τις ποιο γνώστες οικογένειες που είχαν καταγωγή από την περιοχή της Τραπεζούντας και συγκεκριμένα η καταγωγή τους ήταν από την Υψηλή της Τραπεζούντας ,ένα μικρο οικισμό που βρισκόταν και βρίσκεται ακόμη ανατολικά της Τραπεζούντας στην περιοχή Όφις με το όνομα ο Arpaözü Απέχει 114 χλμ από το κέντρο της Τραπεζούντας τ
– Arpaözü -Υψηλή
είναι ένας οικισμός στην περιοχή Çaykara της επαρχίας Τραπεζούντας .
Το παλιό γνωστό όνομα της γειτονιάς είναι İpsiL
Η περιοχή Arpaözü, παλαιότερα γνωστή ως İbsil, απέχει 36χλμ. από το κέντρο της πόλης υου Όφις
Είχε πληθυσμό 219 άτομα σύμφωνα στην απογραφή του 2000, ο πληθυσμός μειθηκς από την μετανάστευση με αποτέλεσμα το 2012 είχε μόνον 51 κάτοικους
Όμως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και άλλο η μετανάστευση για να λυθεί το βιοποριστικό πρόβλημα εκτός χωριού.
Χρησιμοποιείτε πια ως τόπος αναψυχής για τους ξενιτεμένους κάτοικους παρά σαν μόνιμη εγκατάσταση τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα κτηματολογικά αρχεία του 1554, το Ibsil είναι ένα από τα 10 χωριά που εμφανίζονται εντός των ορίων της περιοχής Çaykara.
Στα αρχεία απογραφής του 1583, ο İbsil αναφέρεται :
Ως “İbsil me’a Haldizen” στο βιβλίο avarız του 1681 και
Ως İbsil στην Επετηρίδα της Τραπεζούντας με ημερομηνία 1876.
Οι πρώτοι άποικοι είναι από τις φυλές Τουράνι.
Επειδή είναι ορεινό χωριό, δεν προσφέρεται για γεωργία.
Τα βοσκοτόπια του είναι κατάλληλα για κτηνοτροφία το καλοκαίρι.
Για το λόγο αυτό, η κτηνοτροφία αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια σημαντική πηγή βιοπορισμού.
. Κοντά στο χωριό υπάρχει ένα μικρό πλάτωμα. Με τον νόμο 6360 που θεσπίστηκε το 2014 και τέθηκε σε ισχύ στις 30 Μαρτίου 2014, όλα τα χωριά της Τραπεζούντας, που ήταν μητροπολιτική πόλη, μετατράπηκαν σε καθεστώς γειτονιάς και το χωριό Arpaözü έχασε τη νομική του προσωπικότητα αυτή την ημερομηνία και έγινε σε καθεστώς γειτονιάς.
-Οι οικογένεια των Υψηλάντιδων
. Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γι’αυτήν την οικογένεια μια και η προσφορά τους και ειδικότερα 2 από αυτούς ο Αλέξανδρος και ο Δημήτριος συνετέλεσαν στην αναγέννηση του Ελληνικού έθνους με την συμμέτοχη τους στην επανάσταση του 1821 ,ο μεν πρώτος είναι αυτός που ξεκίνησε την Ελληνική επανάσταση στις 24/2/1821 ατο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας , 1 μήνα πριν από την 25/3/1821 που όπως είναι γνωστό ο Παλαιόν Πατρών Γερμανός στην μονή της Αγίας Λαύρας σήκωσε το λάβαρο της ελευθερίας .Ο δεύτερος ο Δημήτριος Υψηλάντης μεγαλύτερος αδερφός το Στη Μάχη της Πέτρας, το Σεπτέμβριο του 1829, θα ηγηθεί των ελληνικών δυνάμεων που θα συντρίψουν τις οθωμανικές. Θα έχει έτσι την ιστορική τιμή να ολοκληρώσει νικηφόρα τον πόλεμο που είχε ξεκινήσει οκτώ χρόνια πριν ο αδελφός του. Θα πεθάνει το 1832 στο Ναύπλιο, έχοντας κατακτήσει στην ιστορική μνήμη τη θέση ενός αγνού και ηρωικού αγωνιστή της ελευθερίας ηταν ο αρχηγός των Ελληνικών δυνάμεων του νεοσύστατου Ελληνικού .
Γράφει χαρακτηριστικά ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων: «Οι μεγαλύτερες ίσως μορφές του 1821 ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο αδερφός του Δημήτριος Υψηλάντης. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ως Στρατηγός και Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας άρχισε τον αγώνα με τον Ιερό Λόχο, ενώ ο αδερφός του Δημήτριος, ως Στρατάρχης, σφράγισε την Επανάσταση το 1829 με νίκη στην Πέτρα Βοιωτίας, νικώντας 7.000 Τούρκους (με 3.000 Έλληνες)».
Η οικογένεια Υψηλάντη, είναι μια από εκείνες τις οικογένειες που τίμησαν όσο λίγες την καταγωγή τους, που θυσίασαν τα πάντα για την Ελλάδα και που έμειναν χαραγμένες στη συλλογική μνήμη ως ήρωες του κράτους που έλαβε μέρος σε παρά πολλές μάχες
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της μητέρας τους όταν ρωτήθηκε αν ανασυχεί για τα 4 παιδιά της με την συμμετοχή τους στις μάχες με την έναρξη της επανάστασης «Θα λυπηθώ τα κτήματά μου…όταν διαθέτω στον αγώνα τα τέσσερα παιδιά μου, τις ζωές τους στην υπηρεσία της Επανάστασης;». μάλιστα πούλησε όλα της τα υπάρχοντα, ακόμη και το σπουδαίο αρχοντικό που διέθετε στο Κίεβο, για να συγκεντρώσει συνολικά 5 εκατομμύρια γρόσια που δόθηκαν για τις πολεμικές ανάγκες των Ελλήνων.
Η οικογένεια Υψηλάντη δεν ήταν σαν τις άλλες Φαναριώτικες οικογένειες που ήρθαν στην Ελλάδα για να αποκτήσουν αξιώματα και να κυβερνήσουν μια ανύπαρκτη χώρα. Στα πεδία των μαχών έδωσαν τα πάντα και στα μετόπισθεν βοήθησαν όσους μπορούσαν.
Άλλωστε, πώς θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς με μια κληρονομιά τόσο βαριά. Καταγόμενοι, σύμφωνα με τις γραφές, από τους Κομνηνούς της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, πολυμαθείς όλοι τους, με σπουδαίες θέσεις στην Υψηλή Πύλη ή στη Ρωσία, ηγεμόνες, πρίγκιπες, μεγάλοι διερμηνείς, άξιοι στρατιωτικοί.
Η οικογένεια Υψηλάντη έχει ρίζες Βυζαντινές. Οι ίδιοι οι Υψηλάντες συνέδεαν την οικογένειά τους με τους Ξιφιλίνους, μια οικογένεια που μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης τους Σταυροφόρους το 1204 κατέφυγαν στην αυλή των Κομνηνών στην Τραπεζούντα.
Οι ίδιοι οι Υψηλάντες ήταν μια σπουδαία οικογένεια και κατείχαν σημαντικά αξιώματα και στην Κωνσταντινούπολη και στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες.
Στον 18ο αιώνα έφτασαν στο πολύ υψηλό αξίωμα του μεγάλου διερμηνέα της Υψηλής Πύλης, δηλαδή κατείχαν μία από τις πιο σημαντικές θέσεις της Οθωμανικής Διπλωματίας, αφού χειρίζονταν τις επαφές με τις άλλες ξένες δυνάμεις.
Οι ίδιοι οι Υψηλάντες ήταν μια σπουδαία οικογένεια και κατείχαν σημαντικά αξιώματα και στην Κωνσταντινούπολη και στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες.
Αυτό το αξίωμα είχε ο Ιωάννης Υψηλάντης που μάλιστα το 1759 ήταν ο εκπρόσωπος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις συνομιλίες με την Πρωσία που είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών.Μετά από μια σύντομη θητεία ως μέγας διερμηνέας, στην οποία κατάφερε να μεταπείσει τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ που επιθυμούσε τη γενική σφαγή των Ελλήνων μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Ορλώφ.
Στη συνέχεια διορίστηκε ηγεμόνας της Βλαχίας, ενώ πήρε μέρος και στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Τουρκίας που οδήγησαν στη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Προσέφερε σημαντικό κοινωνικό έργο, αναδιοργάνωσε το στρατό και εξασφάλισε περισσότερα προνόμια για τις παραδουνάβιες ηγεμονίες.Οι γιοι του Κωνσταντίνος και Δημήτριος σχεδίαζαν να επαναστατήσουν ελπίζοντας ότι θα έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε, αυτοί δραπέτευσαν και ο πατέρας τους θα παραιτηθεί.
Στη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης θα επιστρέψει ως ηγεμόνας της Μολδαβίας και της Βλαχίας με την υποστήριξη των Ρώσων. Όμως, το Φεβρουάριο του 1808 ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης καθαιρείται από το θρόνο των πριγκιπάτων, καθώς ο Τσάρος θα προτιμήσει άλλες μορφές ελέγχου των περιοχών αυτών
Στο μεταξύ τη μεταπήδηση του γιου του στο Ρωσικό στρατόπεδο θα έχει πληρώσει ακριβά ο πατέρας του Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος, που θα βασανιστεί και θα εκτελεστεί από τον Σουλτάνο.
ΣΉΜΕΡΑ
Η περιοχή του Όφης το 2020 είχε συνολικά 43754 το διοικητικό κέντρο Σαρακλι περίπου 6000 κάτοικους
Η περιοχή είναι γεωργική και τακύρια προϊόντα σήμερα είναι: Μαύρο τσάι , φουντούκια , καλαμπόκι , πατάτες , λαχανικά , φασόλια , , μήλα , αχλάδια , δαμάσκηνα , σταφύλια , σύκα , κεράσια , κάστανα , κεράσια , εσπεριδοειδή και ακτινίδια .
0 comments