Φιλοπρόοδος Σύλλογος – Σινεμά Δευτέρα βράδυ: «Με Διπλή Ταυτότητα»

By on 04/04/2019

Με την εξαιρετική ταινία του Μπίλυ Γουάιλντερ «Με Διπλή Ταυτότητα» (Double Idemnity – 1944), γνωστή στην Ελλάδα και ως «Κολασμένη αγάπη», συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις κινηματογραφικές του προβολές, αυτή τη Δευτέρα 8-4-2019, στις 10:00 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον». Πρωταγωνιστούν οι Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Φρεντ Μακ Μάρεϊ, Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον.

Το 1938, ο Γουόλτερ Νεφ (Φρεντ ΜακΜάρεϊ), ένας έμπειρος ασφαλιστής συναντά τη Φύλις Ντίτριχσον (Μπάρμπαρα Στάνγουικ) σύζυγο ενός από τους πελάτες του με την οποία συνάπτει ερωτική σχέση. Η Φύλις του προτείνει να τη βοηθήσει να σκοτώσει το σύζυγό της, κάνοντας το φόνο να φανεί ως ατύχημα προκειμένου να ξεγελάσουν τις αρχές και την ασφαλιστική εταιρία, ώστε να λάβει την αποζημίωση που της αναλογεί από την ασφάλεια ζωής του συζύγου της.

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μ. Κέιν. Η διασκευή του σεναρίου έγινε από τον ίδιο το Γουάιλντερ, σε συνεργασία με το συγγραφέα αστυνομικών διηγημάτων Ρέημοντ Τσάντλερ.

Ο Κέιν έβαλε τον ατζέντη του να στείλει αντίγραφα του μυθιστορήματος σε όλα τα κινηματογραφικά στούντιο, τα οποία συναγωνίζονταν για να αποκτήσουν τα δικαιώματα του για 25.000 δολάρια. Έπειτα ένα γράμμα έφτασε στους διευθυντές των εταιριών από το Γραφείο Λογοκρισίας των Η.Π.Α. που τους απαγόρευε την κινηματογράφηση του μυθιστορήματος χαρακτηρίζοντάς το ως ανήθικο. Παρ’ λα αυτά η Παραμάουντ απέκτησε τα δικαιώματα και ο Γουαϊλντερ αποφάσισε να συνεχίσει με την παραγωγή της ταινίας, ξεκινώντας τη συγγραφή του σεναρίου με τον παλιό του συνεργάτη Τσαρλς Μπράκετ.

Στο Χόλιγουντ η κινηματογράφηση της ταινίας θεωρούνταν αδύνατη, καθώς το Γραφείο Λογοκρισίας έβαζε μεγάλους περιορισμούς. Παρά το γεγονός ότι ο Μπράκετ είχε συνεργαστεί με τον Γουάιλντερ στη συγγραφή του αρχικού σεναρίου, αποφάσισε να αποσυρθεί από το εγχείρημα. Τη θέση του πήρε ο Ρέιμοντ Τσάντλερ, ο οποίος ήταν γνωστός για τη συγγραφή του αστυνομικού μυθιστορήματος «Ο Μεγάλος Ύπνος» το οποίο γυρίστηκε μερικά χρόνια αργότερα από το Χάουαρντ Χοκς με τίτλο Αγάπη και Αίμα (The Big Sleep).

Ο Κέιν έμεινε ευχαριστημένος από τη διασκευή του μυθιστορήματός του και λέγεται ότι δήλωσε ότι επρόκειτο για τη μοναδική μεταφορά έργου του που περιέχει στοιχεία που θα του άρεσε να είχε συλλάβει εκείνος πρώτος και να τα είχε προσθέσει στο μυθιστόρημά του.

Όσον αφορά τη διανομή των ρόλων, η Μπάρμπαρα Στάνγουικ ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη για το ρόλο της αδίστακτης Φίλις Ντίτριχσον. Η ηθοποιός όμως φαινόταν διστακτική να αναλάβει το ρόλο της μοιραίας γυναίκας, καθώς μέχρι εκείνη την περίοδο είχε υποδυθεί αποκλειστικά πολύπαθες ηρωίδες που κέρδιζαν τη συμπάθεια του κοινού. Τελικά ο Γουάιλντερ την έπεισε να αναλάβει το ρόλο και η αναγνώριση που έλαβε έπειτα την έκανε να μην μετανιώσει ποτέ για την απόφαση που πήρε.

Στην επιτυχία της ταινίας συνέβαλε και φωτογραφία του Τζον Ζάιτς, που χαρακτηρίζεται από το φως και τις σκιές που παραπέμπουν στο Γερμανικό Εξπρεσιονισμό.

Η ταινία ήταν εμπορική επιτυχία και παράλληλα έλαβε την εύνοια των κριτικών μετά την πρεμιέρα της. Προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο. Το 2007 έλαβε την 29η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που θεσπίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ενώ το 1992 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική

Αυτή τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 και ώρα 10:00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

 

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: