- Συνελήφθησαν άμεσα στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα 3 ημεδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super Market στην πόλη της Φλώρινας
- Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς: Mε ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ποιοτική προσέγγιση και καλές πρακτικές για ένα μοντέλο πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων»
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
Την πάτησες ξανά με τον ψεύτικο διαγωνισμό της easyjet για δωρεάν εισιτήρια;
Γράφει ο Λεωνίδας Βουρλιώτης
Το φαινόμενο των φεύτικων διαγωνισμών στα κοινωνικά δίκτυα όπου ζητείται από τον χρήστη να τοποθετήσει πολλές φορές τα στοιχεία του ή ακόμα και κάποιο χρηματικό ποσό, είναι δυστυχώς ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.
Στην παγίδα πέφτουν όχι μόνο ένας ηλικιωμένος που δεν γνωρίζει πολύ καλά να χειρίζεται το διαδίκτυο, αλλά και εξοικειωμένοι χρήστες με την τεχνολογία, το ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα.
Πρόσφατα βλέπουμε να διασπείρεται σαν ιος ένας δήθεν διαγωνισμός της easyjet η οποία “προσφέρει” δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια φτάνει να τοποθετήσεις τα στοιχεία σου και να κοινοποιήσεις το γεγονός γράφοντας #thanxeasyjet. Η υποχρεωτική κοινοποίηση γιγαντώνει την απάτη στο Facebook.
Μια τόσο προχειροφτιαγμένη απάτη που όμως δεν ψηλιάζει κανέναν ότι δεν υπάρχει κανένας διαγωνισμός.
Τι σας θυμίζει όμως αυτό; Μόλις πέρυσι ο ψεύτικος διαγωνισμός για τα MAC είχε σαρώσει τα κοινωνικά δίκτυα. Και πάλι μετά από λίγο καιρό βούηξε ο τόπος για την απάτη. Μην ξεχνάμε πως ζούμε την περίοδο των HOAXES αλλά και μιας αντίρροπης ενημέρωσης που τα αποδομεί.
Δυστυχώς όμως το κοινό δεν αποκτά εμπειρία χρήσης.
Προσέξτε λοιπόν να μην πάρετε μέρος. Προειδοποιήστε τους φίλους σας να μη δώσουν τα στοιχεία τους! Είναι πολύ απλό. Μόλις δεις αντίστοιχο διαγωνισμό πάρε το όνομά του π.χ. easyjet και τοποθέτησέ το στο ευρετήριο της Google μαζί με την λέξη scam
Θυμάστε τον διαγωνισμό της MAC; Μάλλον όχι…
Ο περυσινός διαγωνισμός απάτη έγινε πολύ γρήγορα viral στο Facebook, ο οποίος και υποσχόταν δώρα αξίας 100 ευρώ από τη MAC Cosmetics σε 10.000 τυχερούς, είχε κοινοποιηθεί πάνω από 12.000 φορές.
Η εταιρεία MAC Cosmetics σημείωσε επίσημα πως δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ως δόλωμα. «Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ιστοσελίδες με διαγωνισμούς και ειδικές προσφορές που αφορούν τη μάρκα μας. Οι συγκεκριμένες, δεν αποτελούν εξουσιοδοτημένες ιστοσελίδες της M·A·C Cosmetics και ουδεμία σχέση έχουν με την εταιρεία μας. Η M·A·C Cosmetics από τη μεριά της έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που ορίζει ο νόμος». Μετά και το τελευταίο περιστατικό, καλούν τους πολίτες να ενημερώνονται μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα της M·A·C Cosmetics και την επίσημη σελίδα της εταιρείας στο facebook.
Απάτη για γερές μπίζνες.
Από τα μηνύματα που αναφέρουν ότι έχεις κερδίσει εκατομμύρια σε λοταρία, έως και τα τηλέφωνα που υποτίθεται σε καλούν από την τράπεζα, τα scams χτυπάνε αδιακρίτως και παγκοσμίως προκαλούν μεγάλη απώλεια χρημάτων από τα θύματά τους.
Σύμφωνα με έρευνα, παγκοσμίως χάνονται από τέτοιες απάτες δισεεκατομμύρια δολλάρια κάθε χρόνο. Περίπου 12,7 εκατομμύρια δολλάρια χάρθηκαν το 2013 από 419 scams.
Οι δυνατότητες που παρέχει η ανάπτυξη της τεχνολογίας, κάνουν τα scams να φαίνονται πιο αληθοφανή και ελκυστικά. Ολόκληρα ψεύτικα site στήνονται για απάτες, με κανονικά εταιρικά logo.
Οι τεχνολογικά εξελιγμένοι απατεώνες στην κατηγορία των scams μπορούν να μιμούνται και τηλέφωνα τραπεζών και να σε πείθουν να δίνεις τα στοιχεία σου.
Επείγον, άγχος, συναισθηματική πίεση και η απάτη είναι πιο εύκολη
Τα Scams είναι σχεδιασμένα επίσης πολλές φορές για να προκαλούν κάποια συναισθηματική ένταση. Μπορεί να προκαλούν ένα θετικό συναισθηματικό ενθουσιασμό, να παρέχουν ελπίδω για ένα onlien ρομάντσο, ή να προκαλούν ένα αρνητικό συναίσθυμα όπως φόβος, άγχος.
Το κυρίαρχο μοτίβο, είναι αυτό του “κατεπείγοντος”. Τα θύματα πρέπει να απαντήσουν σε κάτι ενώ ο χρόνος είναι λιγοστός. Αυτό αυξάνει την ανταπόκριση των χρηστών και τις λάθος αποφάσεις. Τα θύματα βασίζουν τις επιλογές τους σε συναισθηματικούς παράγοντες ή κοινωνικές επιρροές και όχι σε μια ορθολογική ανάλυση της επικοινωνίας που έχουν με τους απατεώνες.
0 comments