- Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, σε περιοχή της Ημαθίας, 37χρονος αλλοδαπός ως φυσικός αυτουργός αρπαγής 41χρονου ημεδαπού
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Ηγεμονία Γερμανίας & άτακτη υποχώρηση νότου; (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης)
Εν μέσω πανδημίας στις 23 Απριλίου 2020 θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη η σύνοδος κορυφής της ΕΕ με την επιδίωξη να βρει έναν κοινό τόπο συντονισμού στην άρση της καραντίνας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους χαρακτηριστικά κάθε χώρας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ στην πρόσκλησή του προς τους 27 ηγέτες περιλαμβάνει και τη σύνδεση του Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντάς το ως «κρίσιμο έργο» συνεισφοράς της ΕΕ.
Η βαρέως ασθενούσα Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ανύπαρκτο συντονισμό των κρατών μελών της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απέδειξε για πολλοστή φορά ότι αδυνατεί στα δύσκολα.
Τα 27 κράτη-μέλη προετοιμασμένα ή ανέτοιμα, αντιμετωπίζουν ανεπιτυχώς ή με σχετικά μικρές απώλειες ανθρώπινων ζωών την επιδημία, βασική αιτία της παραίτησης του Ιταλού και για τρεις μήνες επικεφαλής καθηγητή Μάουρο Φεράρι, από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).
Για Ευρωομόλογα και αλληλεγγύη στην πράξη ούτε λόγος. Η ισχυρή Γερμανία έχει από τα πληρέστερα συστήματα υγείας και τις μικρότερες συγκριτικά απώλειες. ΗΠΑ & Γερμανία αντί βοήθειας, επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικού υλικού-εξοπλισμό αντισηπτικών κ.α. Σε διάφορα αεροδρόμια είδαμε το τραγελαφικό, παρόμοια φορτία να αλλάζουν προορισμούς και με την μέθοδο της πλειοδοσίας να κατευθύνονται προς τις δυο αυτές χώρες.
Τα εγκεκριμένα από το Γιούρογκρουπ 540 δις ΕΥΡΩ είναι το 1/3 της πρόβλεψης του ποσού που απαιτείται κατά την κ Λαγκάρντ (Δ/ντρια ΕΚΤ) ενώ εκκρεμεί η σχέση του νέου ταμείου με το Πολυετές Δημοσιονομικό Σχέδιο (ΠΔΣ) 2021-27 που αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη των χωρών της ΕΕ.
Μετά την κατηγορηματική απόρριψη του Ευρωομόλογου και πέρα από την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 9/4/20 στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής μπαίνουν δυο προτάσεις: – Η Γαλλική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1 τρις ΕΥΡΩ ακόμα κι αν προστεθούν στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό. – Η Ισπανική εκδοχή για Ταμείο Ανάκαμψης με ομόλογα μέχρι 1,5 τρις έκδοσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και διάθεση σε βάθος 2-3 ετών στα κράτη μέλη, χωρίς να αυξάνουν το χρέος των κρατών . Τα κριτήρια θα έχουν να κάνουν με το υγειονομικό και οικονομικό κόστος της πανδημίας και με έμφαση σε τομείς που θα έχουν πληγεί δυσανάλογα όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές. Και οι Ισπανοί δεν απορρίπτουν την ένταξη του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΠΔΣ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέρμαχος του ευρωομολόγου και κάθετα αντίθετος με τα δανεικά του επικεφαλής του ESM κ Ρέγκλινγκ, που κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη θέλει να βάλει σε μνημόνια τη μισή Ευρώπη, υπενθύμισε με τελευταία δήλωσή του τα παθήματα των Ελλήνων από τα καταστρεπτικά μνημόνια: «Δεν ξεχνάμε τι κάνατε στους Έλληνες και τις θυσίες που τους αναγκάσατε να υποστούν. Η Ευρώπη δεν πρέπει να βρεθεί ξανά στη θέση να ζητήσει συγνώμη από καμία χώρα, όπως την Ελλάδα ή θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί».
Συμπερασματικά το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον η οποιασδήποτε μορφής κοινή έκδοση χρέους, τουλάχιστον 1 τρις ΕΥΡΩ ικανού να καλύψει επενδύσεις για τις ανάγκες ανάκαμψης των χωρών της ΕΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που συνυπέγραψε με άλλους οκτώ ομολόγους του την έκδοση ευρωομολόγου, δεν μπορεί να υπαναχωρήσει και να μην ταυτιστεί με τις θέσεις των χωρών του Νότου. Οι προτάσεις τους είναι συμβατές με τις Συνθήκες της ΕΕ. Η ανάγκη αναβάθμισης του ΕΣΥ στην Ελλάδα, οι απώλειες σε Τουρισμό, Μεταφορές κ.α. απαιτούν μεγάλα κεφάλαια επενδύσεων μετά την πανδημία. Είναι αληθές χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία πότε και ποιος το λέει ότι «αν είσαι yesman δεν σε υπολογίζει κανείς ….»
Τα παθήματα και η βούληση του Ελληνικού λαού μαζί με την ρήση του Κωστή Χατζηδάκη, γνώστη για πολλά έτη του Ευρωκοινοβουλίου και της ΕΕ καθορίζουν επιτακτικά τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο: «Σε έναν συνεταιρισμό δεν γίνεται να κερδίζεις μόνο (Γερμανία) πρέπει και να δίνεις. Μπορεί η Ευρώπη να μην διαλύθηκε (από την απόφαση του Γιούρογκρουπ 9/4/20) αλλά δεν μας ενθουσίασε κιόλας …. Γιατί χωρίς Νότο δεν υπάρχει Βορράς».
0 comments