Πηγή:’Πρωϊνή’ Γρεβενών
Μάλιστα ήδη οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.
Όπως δήλωσε ο κ. Βέργος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι Πρόεδροι των πέντε Πάρκων της Ηπείρου: «Από τη μεριά των Γρεβενών υπάρχουν πάρα πολλά αναξιοποίητα κτίρια. Ο Δήμαρχος Γρεβενών μας είπε ‘διαλέξτε και πάρτε’. Έχουμε επιλέξει ήδη δύο με κάλυψη και των λειτουργικών εξόδων μας».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βέργος είχε εξαρχής πρόθεση μεταστέγασης της έδρας του Φορέα στα Γρεβενά και ήδη είχε έρθει σε συχνές επαφές με το Δήμαρχο Γρεβενών, Δ, Κουπτσίδη, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη συνεργασία προς αυτή τη κατεύθυνση. Η συνεργασία αυτή απέδωσε καρπούς και πλέον απομένει η διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών για τον ¨επαναπατρισμό¨ της έδρας.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κουπτσίδης: « Από τον Φορέα μας ζητήθηκε να τους παραχωρήσουμε προς χρήση για την εγκατάσταση της έδρας το κτίριο του Σχολείου των Μαυραναίων και δύο γραφεία από το πρώην Δημαρχείο Μαυραναίων καθώς και το χώρο που θα γίνει το Κέντρο Πληροφόρησης, εντός του Κοινοτικού Καταστήματος Κρανιάς. Η συνεργασία μας με τη νέα διοίκηση του Φορέα είναι άψογη και πρόθεσή μας είναι ο Δήμος Γρεβενών να συμμετέχει ενεργά με κάθε τρόπο και να στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Προέδρου και του Φορέα».
Αδιαφορία του Υπουργείου για τους Εθνικούς Δρυμούς
Ασφαλώς και ο “επαναπατρισμός” της έδρας του Φορέα στα Γρεβενά είναι θετική εξέλιξη για τη περιοχή μας, ωστόσο αν δεν αλλάξει ο τρόπος στάσης και αντιμετώπισης της πολιτείας απέναντι στους φορείς διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών, τότε δε θα μπορέσουν αυτοί να αποδώσουν τα αναμενόμενα και ουσιαστικά ακυρώνεται και ο λόγος ύπαρξής του.
Αυτή άλλωστε είναι κοινή διαπίστωση όλων των Προέδρων αυτών των Φορέων και στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Βέργος, τονίζοντας ότι, για την πληρέστερη λειτουργία των Φορέων, απαιτούνται επαρκείς κατευθύνσεις από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν. Τα προβλήματα του φορέα διαχείρισης εθνικών δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου περνάνε και αυτά από την ελλιπή χρηματοδότηση –και όχι μόνο, αφού δεν έχει καν κανονισμό διοίκησης. Σήμερα για τις περισσότερες προστατευόμενες περιοχές υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση, και όχι Προεδρικό Διάταγμα. Η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα θωρακίσει περισσότερο το εθνικό πάρκο, βρίσκετε σε εξέλιξη.
Ο κ. Βέργος επισήμανε ακόμη ότι ο φορέας δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει τον κοινωνικό διάλογο με τις ομάδες που δραστηριοποιούνται μέσα και έξω από το πάρκο.
Στα άμεσα σχέδια του φορέα είναι η οριοθέτηση και η σήμανση του εθνικού πάρκου και των ζωνών προστασίας, η αποτελεσματικότερη φύλαξη της περιοχής, η ενημέρωση των πολιτών. Ο φορέας επιδιώκει ακόμα να βρει πόρους και μέσα από χορηγίες. «Θα επιδιώξουμε να έχουμε τη μέγιστη κοινωνική αποδοχή, γιατί η Ήπειρος ακουμπά την ανάπτυξη της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας» κατέληξε.