- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Πέτρες στην χολή: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
Οι πέτρες στην χολή (χολόλιθοι) είναι επί της ουσίας υπολείμματα πεπτικών υγρών που σκληραίνουν και μπορεί να πάρουν την μορφή μικρών ογκιδίων στην χοληδόχο κύστη σας.
Πρόκειται για ένα μικρό, σε σχήμα αχλαδιού όργανο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας, ακριβώς κάτω από το συκώτι σας. Η χοληδόχος κύστη περιέχει το πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή και η οποία απελευθερώνεται στο λεπτό σας έντερο.
Οι πέτρες στην χολή ποικίλουν σε μέγεθος. Μπορεί να είναι όσο ένας κόκκος άμμου και να φτάσουν να είναι μεγαλύτερες και από μία ρώγα σταφυλιού. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν απλά μία πέτρα, ενώ άλλοι αναπτύσσουν πολλές πέτρες στη χολή ταυτόχρονα.
Πέτρες στην χολή: Αίτια
Δεν είναι σαφές το τι προκαλεί τον σχηματισμό πετρών. Οι γιατροί πιστεύουν, ότι οι χολόλιθοι μπορεί να προκύψουν όταν:
Η χολή περιέχει πάρα πολλή χοληστερόλη. Κανονικά, η χολή σας περιέχει αρκετά χημικά για να διαλύσει την χοληστερόλη που εκκρίνεται από το ήπαρ. Αλλά αν το συκώτι σας εκκρίνει περισσότερη χοληστερίνη απ’ ότι η χολή σας μπορεί να διαχειριστεί, η περίσσεια χοληστερόλης μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους και, τελικά, πέτρες.
Η χολή σας περιέχει πάρα πολύ χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα σας διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ορισμένες συνθήκες υγείας κάνουν το συκώτι σας να παράγει πάρα πολύ χολερυθρίνη, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος, της λοίμωξης των χοληφόρων οδών και ορισμένων διαταραχών του αίματος. Η περίσσεια χολερυθρίνης συμβάλλει στο σχηματισμό χολόλιθων.
Η χοληδόχος κύστη σας δεν αδειάζει σωστά. Αν η χοληδόχος κύστη σας δεν αδειάζει πλήρως ή αρκετά συχνά, τότε η χολή μπορεί να γίνει πολύ συμπυκνωμένη και αυτό συμβάλλει στο σχηματισμό πετρών.
Πέτρες στην χολή: Τρόποι αντιμετώπισης
Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). Ο γιατρός, μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σας, σε περίπτωση που ο σχηματισμός πετρών είναι πολύ συχνός. Μόλις αφαιρεθεί, η χολή ρέει κατευθείαν από το συκώτι σας στο λεπτό έντερο, αντί να αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη. Δεν χρειάζεστε την χοληδόχο κύστη για να επιβιώσετε και η αφαίρεσή της δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να αφομοιώσετε τις τροφές, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροια, η οποία είναι συνήθως παροδική.
Φάρμακα για τη διάλυση χολολίθων. Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στη διάλυση των πετρών. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια θεραπείας. Μερικές φορές, μάλιστα, τα φάρμακα δεν λειτουργούν. Πρόκειται για μία επιλογή που δεν ακολουθείται συχνά και που προορίζεται μόνο για άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
_____________________
iatropedia
0 comments