Ο Δήμαρχος Γρεβενών στις εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τον Εθνομάρτυρα Αιμιλιανό (φωτογραφίες)

By on 01/10/2024

Στις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τον Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Γρεβενών, Αιμιλιανό Λαζαρίδη, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης.

Οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Γρεβενών, ξεκίνησαν την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Αιμιλιανού, στο τόπο μαρτυρίου του Εθνοϊερομάρτυρα, όπου τελέσθηκε Όρθος και Θεία Λειτουργία, καθώς και Τρισάγιο στο παρακείμενο Κενοτάφιο.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Τρίτη 1 Οκτωβρίου με τη τέλεση Όρθρου, Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας  και Επιμνημόσυνης Δέησης  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του σεβασμειώτατου Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ.Δαβίδ, ενώ ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εθνοϊερομάρτυρα, στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου.

Τον Δήμαρχο Γρεβενών συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ευθύμης  Πρέβεζας.

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός, αποτέλεσε στυλοβάτη του Μακεδονικού Ελληνισμού, προασπίζοντας την ταυτότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Γρεβενών.

This slideshow requires JavaScript.

 Ενίσχυε ουσιαστικά την προσπάθεια υποστήριξης και διαφύλαξης των Ελλήνων Ορθοδόξων που απαιτούνταν μετά την τυπική λήξη του Μακεδονικού Αγώνα. 

Στην προσπάθειά του να στηρίξει το ποίμνιό του πραγματοποιούσε περιοδείες σε όλα τα χωριά της Επαρχίας, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και ενθαρρύνοντας τους χριστιανούς. Φρόντισε για την ίδρυση και τη συντήρηση ελληνικών σχολείων και ορθόδοξων ναών.

 Για τον λόγο αυτό τέθηκε στο στόχαστρο των Νεότουρκων. 

Tην 1η Οκτωβρίου 1911, ημέρα Σάββατο, κατά τη μετάβασή του στην εκκλησία του χωριού Γκριντάδες (Αιμιλιανός) όπου θα λειτουργούσε, δολοφονήθηκε μαζί με το διάκονο και τον συνοδό-αγωγιάτη του από τους Κομιτατζήδες.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: