- Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, σε περιοχή της Ημαθίας, 37χρονος αλλοδαπός ως φυσικός αυτουργός αρπαγής 41χρονου ημεδαπού
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
Ο Γ. Παπανδρέου στην τελετή απονομής του βραβείου ηγεσίας ILA
Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς για το συνολικό του έργο ως πολιτικός και Πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 2009-11, τιμήθηκε σήμερα ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, από την International Leadership Association (ILA), σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Ετήσιου Συνεδρίου της, στις Βρυξέλλες.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερες από 1500 ηγετικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο – την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, τις επιχειρήσεις και την πολιτική.
Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε την ευκαιρία, ενώπιον ενός ακροατηρίου που διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό διεθνώς την πορεία των πραγμάτων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα, να μιλήσει για την Ελλάδα του χθες, του σήμερα και του αύριο, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αλλά και την πορεία της Ευρώπης.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, κατά την παραλαβή του τιμητικού Βραβείου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στη σημασία της ηγεσίας, αλλά υπό το πρίσμα της δημοκρατικής διακυβέρνησης και τη συμμετοχή των πολιτών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, πρακτική που αναδεικνύει και τους πραγματικά χρήσιμους ηγέτες και μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Στην εποχή μας βιώνουμε το εξής παράδοξο:
Δημιουργήσαμε ένα μοναδικό, διασυνδεδεμένο, πολύπλοκο παγκόσμιο «χωριό», αλλά δεν έχουμε καταφέρει πολλά στη διαχείριση αυτής της πολυπλοκότητας.
Δημιουργήσαμε εργαλεία και που μπορούν στη στιγμή να ανατρέψουν δικτατορίες ή επιχειρηματικούς κολοσσούς, αλλά δεν υπάρχει ένα κουμπί, που με το πάτημα του θα δημιουργηθεί το νέο.
Έχουμε αναπτύξει υπεράνθρωπες τεχνολογίες, που πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Δεν έχουμε απαντήσει, όμως, στην καίρια πρόκληση: πώς την χρησιμοποιούμε;
Οι θεοί της Αρχαίας Ελλάδας θα μας έλεγαν πως το δίλημμα είναι ηθικό, θα μας έλεγαν πως δεν το αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ο άνθρωπος και θα μας εφιστούσαν την προσοχή στην πιθανή ύβρη.
Στον Ηράκλειτο αποδίδουν πως είπε «τα πάντα ρει» – όλα αλλάζουν. Το εύρος των αλλαγών σήμερα, όμως, η ρευστότητα των πραγμάτων, ο βαθμός μεταβολής, όσο και αστάθειας είναι χωρίς προηγούμενο. Μοναδική σταθερά, μοιάζει να είναι η διαρκής μεταβολή των πάντων, με ταχύτατους ρυθμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, τώρα περισσότερο από ποτέ, τιμώ τη σοφία του καλού μου φίλου, του Ron Heifetz, που θα μας έλεγε πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχει ένα κουμπί που θα το πατήσουμε και όλα θα φτιάξουν.
Μαζί, χωρίς αποκλεισμούς, υπεύθυνα.
Ειδικά στον καιρό μας, απέναντι στις προκλήσεις που φέρνει η πολυπλοκότητα του κόσμου μας.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα, να καλύψουμε το έλλειμμα Δικαιοσύνης, να βρούμε πειστικές απαντήσεις απέναντι στην ανασφάλεια που φέρνουν οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές στην παγκοσμιοποιημένη κοινότητα. Η κρίση, έχει καταστεί η νέα κανονικότητα.
Είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι σε όσους μιλούν για ισχυρές ηγεσίες, την ώρα που «εργαλειοποιούν» το θυμικό για να διχάσουν τις κοινωνίες τους, ακυρώνουν τις δυνατότητες των πολιτών, εφευρίσκουν εχθρούς, χτίζουν τείχη και ελπίδες για από μηχανής θεούς και ψευδείς ελπίδες, δηλητηριάζοντας με έλλειμμα εμπιστοσύνης, μίσος, φόβο, ρατσισμό συνανθρώπους μας απέναντι στη διαφορετικότητα, αντί να καλλιεργούν την αλληλοκατανόηση και την καλοσύνη.
Δεν θα ηττηθούμε από τέτοιες φωνές.»
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας:
«Οφείλουμε να εμπιστευτούμε τις δυνατότητες των λαών μας.
Μπορεί ο ρόλος του ηγέτη σήμερα να μοιάζει με περιπατητή στην έρημο χωρίς πυξίδα.
Αν, όμως, δείξουμε πίστη στη συλλογική δυναμική των κοινωνιών μας για καινοτομία, καλοσύνη, αλληλεγγύη, θα έχουμε την καλύτερη πυξίδα στο δρόμο για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης.
Τις ειλικρινέστερες ευχαριστίες μου για αυτό το βραβείο.»
Ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, αναφερόμενος αμέσως μετά στην προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του Γιώργου Α. Παπανδρέου, μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για την προσπάθεια που κατέβαλε ως Πρωθυπουργός την πρώτη δύσκολη περίοδο της κρίσης, προκειμένου να αναδείξει τη σημασία των παραμέτρων της κρίση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και για να σηματοδοτήσει την ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, απέναντι στην εσωστρέφεια, τις προκαταλήψεις και τους διχασμούς.
0 comments