Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Κεραία Κινητής επι της οδού Ιωνίας στην Κοζάνη

By on 07/09/2024

Σε οικοδομή της οδού Ιωνίας, κοντά στον Κωτσόβολο, εγκαταστάθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας (κωδικός θέσης 1107253), καλυμμένη με ένα παράταιρο, αντιαισθητικό «κουτί» ύψους 5-6 μέτρων, προκαλώντας αντιδράσεις σε περιοίκους. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνεγκατάσταση κεραιών των εταιρειών VODAFONE και NΟVA Μ.Α.Ε., οι οποίες έχουν πάρει τη σχετική άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Οι κεραίες είναι αναγκαίο κακό. Αντιπαθητικές μεν και ύποπτες, αλλά απαραίτητες (φυσικά υπό όρους και περιορισμούς του νόμου). Στις περιοχές που δεν υπάρχει η απαραίτητη κάλυψη, τα κινητά τηλέφωνα δουλεύουν με περισσότερη ισχύ παράγοντας πρόσθετη ακτινοβολία. (Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα..) Σημειώνουμε με την ευκαιρία ότι στον οικιστικό ιστό της πόλης υπάρχουν περίπου 14-15 κεραίες κινητής των εταιρειών Vodafone, Nova  και ΟΤΕ, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες ή νόμιμα δηλωμένες. Πιθανών να υπάρχουν κι άλλες μικρότερες, μη δηλωμένες. Αν κάποιες επιθυμεί να ενημερωθεί για τις καταγεγραμμένες στην ΕΕΤΤ κεραίες της Κοζάνης μπαίνει στο https://keraies.eett.gr/ και κάνει «Αναζήτηση» μέσω του χάρτη (κάτω δεξιά) γράφοντας Κοζάνη και επιλέγοντας «απόσταση σημείου».

Επανερχόμαστε στο θέμα μας και ενημερώνουμε ότι ερευνήσαμε την υπόθεση μέσω του site της ΕΕΤΤ και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν οι προβλεπόμενες άδειες (Απόφαση της ΕΕΤΤ 51050/10-06-2024). Διευκρινίζονται εδώ τα εξής: 1) Δεν ισχύουν οι κινδυνολογίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ότι η ακτινοβολία των κεραιών και των κινητών είναι ραδιενεργή και 2) Οι τιμές της ακτινοβολίας της εν λόγω κεραίας με βάση τους υπολογισμούς της σχετικής μελέτης ραδιοεκπομπών είναι κάτω των ορίων. Η μελέτη και η μεθοδολογία της είναι εγκεκριμένη από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). 3) Στο φάκελο εγγράφων φαίνεται να υπάρχουν ορισμένες παραλείψεις, όπως οι ανανεώσεις γνωματεύσεων.

 Ήρθαμε επίσης σε τηλεφωνική επαφή με τους αρμοδίους της ΕΕΤΤ. Τι προέκυψε: Πρώτον, ότι για έλεγχο των δομικών κατασκευών κεραίας γίνεται αυτοψία με ευθύνη της Περιφέρειας, εφόσον το ζητήσει η υπηρεσία ΥΔΟΜ του Δήμου. Μπορεί όμως και να μη γίνει αυτοψία, εφόσον η ΥΔΟΜ δεν την κρίνει απαραίτητη. Στην περίπτωσή μας η αυτοψία δεν έγινε, αλλά αυτό θεωρείται ..νόμιμο με βάση τα παραπάνω (ν. 4635 /2019, άρθρο 24). 

Το δεύτερο «εύρημα» είναι ότι δεν γίνονται -κατά κανόνα- μετρήσεις ακτινοβολίας, καθόσον ως τιμές της ακτινοβολίας θεωρούνται αυτές που αναφέρονται στη μελέτη και προέκυψαν με υπολογισμό (και όχι με μέτρηση). 

Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε και προτείνουμε τα εξής:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Επειδή υπάρχει ένα αρνητικό ιστορικό με τις κεραίες, που τα πρώτα χρόνια τοποθετούνταν αυθαίρετα χωρίς σαφές και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο, είναι δικαιολογημένο να υπάρχει καχυποψία στον κόσμο, ακόμη και σήμερα που οι αδειοδοτήσεις  ελέγχονται από δύο πιστοποιημένους φορείς (ΕΕΤΤ και ΕΕΑΕ). Για αυτό είναι σωστό πριν την τοποθέτηση μιας κεραίας να βγαίνει μια ανακοίνωση και να αναφέρει ότι υπάρχουν οι νόμιμες άδειες για την εν λόγω κεραία και ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας είναι αμελητέα και κάτω από τα όρια. Δεν μπορεί ξαφνικά ένα πρωί ο άλλος να βλέπει ότι απέναντι του  ξεφύτρωσε ένα «παράξενο κουτί» και να μην ανησυχήσει.

ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. Υπάρχουν μερικά «πταίσματα» στο διαδικαστικό κομμάτι, τα οποία χωρίς να είναι κύρια (το κύριο είναι οι τιμές ακτινοβολίας) δείχνουν εντούτοις μια χαλαρότητα. Δεν μπορεί ο νόμος να σου δίνει το δικαίωμα «να πας ή και να μην πας για έλεγχο» κι εσύ ως Υπηρεσία να επιλέγεις το δεύτερο, ειδικά σε θέματα «φορτισμένα» όπως είναι οι κεραίες.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ. Η ΕΕΑΕ κάνει μετρήσεις ακτινοβολίας δειγματοληπτικά και μόνο στο 10-20% των κεραιών κινητής. (Π.χ για τη μεγάλη κεραία του Αη Σαράντη υπάρχουν μετρήσεις). Πρέπει λοιπόν να ζητήσουμε να συμπεριληφθεί άμεσα και η επίμαχη κεραία στο πρόγραμμα μετρήσεων, ώστε είτε να καθησυχάσει ο κόσμος (εφόσον βέβαια οι μετρήσεις επικυρώνουν τις χαμηλές τιμές της μελέτης) είτε να ξηλωθεί η κεραία σε αντίθετη περίπτωση. Κι αν η ΕΕΑΕ δεν δεχτεί το αίτημα των μετρήσεων, είναι υποχρεωμένη από το νόμο να το κάνει με μια επώνυμη Αίτηση και ένα παράβολο 200 ευρώ (για το κόστος των μετρήσεων). 

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ                   

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: