Site icon giapraki.com

Νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας φέρνουν τα Τοπικά Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΕξουσιοδότηση στον Περιφερειάχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή να υπογράψει, το πρωτόκολλο συνεργασίας με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, για την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης της απασχόλησης στη Δυτική Μακεδονία, έδωσε το περιφερειακό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

 

Πηγή:Πτολεμαίος

 

Πρόκειται, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, για τη δημιουργία «Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης» (ΤοΠΣΑ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) για την Προγραμματική περίοδο 2007-2013, με αντικείμενο τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της πρόσληψης ατόμων για την υλοποίηση δράσεων επιχειρηματικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα σε τοπικό και ευρύτερα περιφερειακό επίπεδο.

 

Στόχος η προώθηση τοπικών ολοκληρωμένων δράσεων στην κατεύθυνση της καινοτόμου, εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τα οποία αποτελούν σημαντικά εργαλεία ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες, την τοπική κοινωνία και οικονομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ο κ. Δακής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιφέρειά μας, με συνέπεια να αποτελεί την πλέον προβληματική περιφερειακή αγορά εργασίας της χώρας, παρά τις γενικά υψηλές αναπτυξιακές επιδόσεις που οφείλονται στον κλάδο της ενέργειας. Δήλωσε ότι οποιαδήποτε δράση ανάπτυξης θέσεων εργασίας είναι καλοδεχούμενη, σημείωσε ωστόσο ότι «αυτά τα μέτρα αδυνατούν στην πράξη να ενεργοποιήσουν την τοπική οικονομική μηχανή και περιμένουμε από την κυβέρνηση συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη του συνόλου της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας».

 

Πρόκειται, είπε, για προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης με κοινοτικά κριτήρια, μέσα από τη δημιουργία πρόσκαιρων θέσεων απασχόλησης, ενίσχυσης της υπάρχουσας επιχειρηματικότητας και νέων επιχειρηματιών, ενώ δίνεται έμφαση στην κατάρτιση, επιμόρφωση και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναλαμβάνει το συντονισμό των τοπικών περιφερειακών αρχών και οργανισμών, καθώς και φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανωτέρω δράσης.

Το ποσό που διατίθεται από το πρόγραμμα αυτό στη Δυτική Μακεδονία ανέρχεται σε 3.458.000 ευρώ, από το σύνολο των 190 εκ. που διατίθενται σε εθνικό επίπεδο από το ΕΣΠΑ, εκ των οποίων τα 60 εκ. € προορίζονται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ο κ. Δακής δήλωσε ότι θα ζητήσει επανακαθορισμό του ποσού που διατίθεται στην περιφέρειάς μας, στο πλαίσιο μιας δικαιότερης κατανομής «για λόγους αναλογικότητας και ισονομίας», αφού είπε ότι «είμαστε σε υστέρηση», διότι από το συνολικό ποσό διατίθεται στη δική μας περιφέρεια μόλις το 2,66% και ανέφερε ως παράδειγμα τη γειτονική περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη δική μας αλλά παίρνει από το ίδιο πρόγραμμα 7 εκ. ευρώ!

 

«Ασπιρίνη» χαρακτήρισε τα μέτρα που προβλέπονται στο σύμφωνο αυτό- ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται ο τόπος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Παπαϊορδανιδης, καθώς δεν λύνουν το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας της περιφέρειάς μας, ούτε δημιουργούν μόνιμες και σταθερές θέσεις απασχόλησης κι ανέφερε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε νέες θέσεις εργασίας για όλη την περιφέρεια», αφού προηγουμένως καθοριστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την ένταξη αναπτυξιακών έργων στο ΕΣΠΑ.

 

«Τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας δεν είναι τίποτε άλλο από μια αισχρή προσπάθεια κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της επιχειρηματικότητας και για να χτυπηθούν οι εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών», επισήμανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης», Μανώλης Βογιατζής, ο οποίος τόνισε ότι τα ΤοΠΣΑ, είναι τα σημερινά αντίστοιχα προγράμματα των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ) που εμπνεύσθηκε το 1997 η Ευρωπαϊκή Ένωση και έβαλαν τα θεμέλια για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Ενστάσεις για την ωφελιμότητα των μέτρων αυτών εξέφρασε εκ μέρος της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο Παύλος Αλτίνης, εκφράζοντας την άποψη δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος της ανεργίας, λέγοντας ότι «η ανεργία δεν λύνεται με ευχολόγια και τερτίπια» και κάλεσε την περιφερειακή αρχή να μην επαναπαυτεί στην υπογραφή αυτού του συμφώνου και να αναλάβει δράση για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Exit mobile version