- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Κρουμμίδια – Κρεμμύδια – Άλλιο το κρόμμυο – Onions – Allium cepa
«Κιφτέδις μι Κρουμμίδια» Το επίσημο φαγητό του Τρύγου στην Κοζάνη
ΦΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ & ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Τεχνολόγος Γεωπόνος
Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό,γνωστό και με τα ονόματα κρόμμυον ή Άλλιον το κοινό, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Άλλιο , το κρόμμυο(Allium cepa var. cepa ) και πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ
Τα κρεμμύδια είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργημένα λαχανικά στην ιστορία της γης, Πολλοί αρχαιολόγοι, βοτανολόγοι και ιστορικοί τροφίμων πιστεύουν ότι τα κρεμμύδια προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Άλλες έρευνες δείχνουν, ότι τα κρεμμύδια καλλιεργήθηκαν πρώτα στο Ιράν και το Δυτικό Πακιστάν.
Υποτίθεται ότι οι πρόγονοι μας ανακάλυψαν και άρχισαν να τρώνε άγρια κρεμμύδια πολύ νωρίς – πολύ πριν επινοηθεί η καλλιέργεια ή ακόμη και η γραφή. Πολύ πιθανό, αυτό το ταπεινό λαχανικό να ήταν βασικό στην προϊστορική διατροφή.
–Ινδία -Κίνα
Εντοπίζεται στην Ινδία και στην Κίνα, πριν από 5.000 χρόνια
–Οργανωμένη καλλιέργεια
Με την οργανωμένη καλλιέργεια κρεμμυδιών, που ξεκινά γύρω στο 3.500 π.Χ., οι αρχαίοι πολιτισμοί που τους χρησιμοποίησαν, άρχισαν γρήγορα να εξαρτώνται, πραγματικά, από αυτό το υπέροχο λαχανικό
–Αίγυπτος
Τα κρεμμύδια καλλιεργήθηκαν στην Αρχαία Αίγυπτο ,πριν από 5.500 χρόνια,
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σεβάστηκαν το βολβό του κρεμμυδιού, βλέποντας το σφαιρικό του σχήμα και τους ομόκεντρους δακτυλίους, ως σύμβολα της αιώνιας ζωής.
Τα κρεμμύδια χρησιμοποιήθηκαν σε αιγυπτιακές ταφές, όπως αποδεικνύεται από ίχνη κρεμμυδιού, που βρέθηκαν στις οφθαλμικές υποδοχές του Ραμσή του Δ’ .
– Αρχαία Ελλάδα
Χρησιμοποιήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, στην Αρχαία Ελλάδα, όχι μόνο από γιατρούς, αλλά και από στρατιώτες και αθλητές, που πίστευαν, ότι τα κρεμμύδια τους έδωσαν δύναμη, από τους θεούς (το κατανάλωναν ωμό, μαγειρεμένο, ως χυμό και σαν λάδι τριβής).
-Ρωμαίοι
Οι Ρωμαίοι κατανάλωναν, επίσης μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού, και το έπαιρναν, σε όποιο ταξίδι και αν πήγαιναν, εκτός τις Ιταλίας.
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος,του πρώτου αιώνα μ.Χ., έγραψε για τη χρήση κρεμμυδιών και λάχανου στην Πομπηία .
Ήταν εκείνος που τεκμηρίωσε τις ρωμαϊκές πεποιθήσεις, για την ικανότητα του κρεμμυδιού, να βελτιώσει τις οφθαλμικές παθήσεις, να βοηθήσει στον ύπνο και να θεραπεύσει τα πάντα, από πληγές από το στόμα και πονόδοντο έως δαγκώματα σκύλου, οσφυαλγία και ακόμη και δυσεντερία
. Οι αρχαιολόγοι, που ανακαλύπτουν την Πομπηία πολύ, μετά την ηφαιστειακή ταφή του 79 μ.Χ. βρήκαν κήπους που μοιάζουν με εκείνους, στις λεπτομερείς ιστορίες του Πλίνιου.
– Ευρώπη στον Μεσαίωνα
Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Ευρώπη εισήλθε στη σκοτεινή εποχή του Μεσαίωνα, όπου οι κύριες πηγές τροφής, για ολόκληρο τον πληθυσμό ήταν οι σπόροι, το λάχανο και τα κρεμμύδια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κρεμμύδι χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, τόσο ως τροφή, όσο και ως φάρμακο και συχνά, ήταν πολύ πιο πολύτιμο από το χρήμα.
-Αμερική
την εποχή της ανακάλυψης της Αμερικής ,σύμφωνα με ορισμένα αρχεία, τα κρεμμύδια ήταν το πρώτο λαχανικό που φυτεύτηκε ποτέ, από τους πρώτους αποίκους που έφθασαν στη Βόρεια Αμερική.
ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
«Κιφτέδις μι Κρουμμίδια»
Το επίσημο φαγητό του Τρύγου στην Κοζάνη Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο φαγητό, που συνοδεύεται με μπόλικο κρασάκι, αλλά μην παρασυρθείτε γιατί είναι εξαιρετικά βαρύ.
Οι Κοζανιώτες το θεωρούσαν «επίσημο» φαγητό των ημερών του τρύγου, μαζί με τις πίττες. Μέσα στην όλη περιποίηση κρύβονταν και λίγη πονηριά!
Οι εργάτες «μπούκωναν» εύκολα και δεν έτρωγαν μεγάλη ποσότητα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τον τρύγο… Ο τρύγος στην Κοζάνη, αλλά και σ’ όλη τη Δυτική Μακεδονία, ξεκινούσε πάντοτε, λίγο μετά το «Νιάημερο» και ποτέ νωρίτερα, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο λόγος είναι εμφανής : λόγω των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν, τα σταφύλια αργούν να «ωριμάσουν», να φτάσει δηλαδή ο χυμός τους να έχει περιεκτικότητα ζαχάρων από 10,5 ως 13 βαθμούς μπωμέ (γράδα).
Για να το διαπιστώσουν αυτό, οι παραγωγοί έκοβαν από 5 – 6 τυχαία κλήματα, απ’ όλα τα μέρη του αμπελιού, τα πίεζαν με ένα τουλπάνι, για να βγουν οι χυμοί τους και, στη συνέχεια μετρούσαν με τα γραδόμετρα, το ζάχαρο.
Φρόντιζαν να τρυγήσουν, πριν από την εποχή των βροχών, , διότι τότε πέφτουν τα ζάχαρα των σταφυλιών, με αποτέλεσμα να έχουμε κρασί κατώτερης ποιότητας..
Ο τρύγος στην Κοζάνη ήταν, παλιότερα, πραγματικό πανηγύρι!
Συμμετείχε στον τρύγο, όλο το σόι και βοηθούσε ολόκληρη η γειτονιά.
Ανάλογα με τα αμπέλια που είχε ο νοικοκύρης, ο τρύγος διαρκούσε από δύο μέρες μέχρι και μία βδομάδα.
ΤΟ ΦΥΤΟ
Τα φύλλα, αλλά και ο βολβός του, κοινώς γνωστά ως φρέσκο κρεμμύδι & ξηρό κρεμμύδι, αντίστοιχα, τρώγονται, έχοντας χαρακτηριστική καυτερή γεύση και άρωμα, που μετριάζεται, αν το κρεμμύδι μαγειρευτεί.
Η καυστικότητα του και η χαρακτηριστική γεύση του οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε σουλφίνες, θειοσουλφίνες, σουλφοξείδια και άλλες αρωματικές ουσίες, με βάση το στοιχείο του θείου.
ΑΝΑΓΚΕΣ
-Έδαφος
Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ, αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση, για να αναπτυχθούν καλύτερα και να σχηματίσουν μεγαλύτερο βολβό
-Θερμοκρασία
Το κρεμμύδι είναι φυτό ψυχρής εποχής και παρουσιάζει ανθεκτικότητα στον παγετό.
Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε περιοχές και εποχές με μέση θερμοκρασία που κυμαίνεται από13-25ºC.
Οι άριστες θερμοκρασίες εδάφους για την βλάστηση και ανάπτυξη των νεαρών φυτών κυμαίνεται από 20-27oC.
-Ηλιοφάνεια
Γενικά, τα κρεμμύδια προτιμούν τον πλήρη ήλιο
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
–Σπορά σπόρου στο χωράφι
Η σπορά γίνεται με ειδική μηχανή,τον Ιανουάριο. Τέλος Ιουνίου βγάζουμε το Κοκκάρι και το αφήνουμε στοιχισμένο σε γραμμές μέχρι να ξεραθεί.
– Κοκκάρι
Τι είναι το κοκκάρι Για να φυτέψουμε κρεμμύδια προμηθευόμαστε κοκκάρι κρεμμυδιού, δηλαδή τους μικρούς βολβούς κρεμμυδιού, ή τον κρεμμυδόσπορο, τον μικροσκοπικό μαύρο σπόρο κρεμμυδιού, γνωστό και ως “μπαρούτι”.
Η μέθοδος παραγωγής από κοκκάρι πλεονεκτεί, έναντι της απευθείας σποράς, όσον αφορά την πρωΐμιση, μας δίνει δηλαδή κρεμμύδια σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Σε ανοιξιάτικες φυτεύσεις, το κοκκάρι χρειάζεται 4 μήνες από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή, έναντι 6 μηνών όταν ρίχνουμε σπόρο.
– Απόδοση
Με το κοκκάρι εξασφαλίζουμε σημαντικές αποδόσεις, ακόμη και σε ξηρά εδάφη.
Από ένα κιλό κοκκάρι, εφόσον δεν αντιμετωπίσουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια, μπορούμε να φτάσουμε σε απόδοση 20-30 κιλά ξερού κρεμμυδιού
ΑΠ’ΕΥΘΕΙΑΣ ΦΥΤΕΥΣΗ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ, ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ ΣΠΟΡΑ
-ΦΥΤΕΥΣΗ
Η φύτευση του κοκκαριού μπορεί να γίνει, τόσο σε γραμμές, όσο και στα πεταχτά. *Χλωρό κρεμμυδάκι
Οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού φυτεύονται σε αποστάσεις, περίπου 10 εκατοστών για το ξερό κρεμμύδι, και 5-7 εκατοστών για το χλωρό κρεμμυδάκι.
Το βάθος φύτευσης του κρεμμυδιού πρέπει να είναι 0,5–1 εκατοστό.
*Κρεμμύδι ξερό
Αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των βολβών κρεμμυδιού: 5 – 10 εκατοστά.
Αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φύτευσης κρεμμυδιού: 15 – 20 εκατοστά.
Για την γραμμική φύτευση του κρεμμυδιού ανοίγονται αβαθή αυλάκια σε αποστάσεις μεταξύ τους γύρω στα 30 εκατοστά.
*Κρεμμύδι- καλλιέργεια σε γλάστρες
To κρεμμύδι μπορεί να καλλιεργηθεί,πολύ εύκολα,σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, για χλωρό ή φρέσκο κρεμμύδι .
Το φρέσκο κρεμμυδάκι, που μπορεί να φυτευτεί ως φθινοπωρινό και ως ανοιξιάτικο λαχανικό.
Η καλλιέργεια φρέσκου , μπορεί να συγκαλλιεργηθεί, πολύ αρμονικά, μαζί με διάφορες ποικιλίες μαρουλιού
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Τα ελληνικά κρεμμύδια προέρχονται από την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αττική, αλλά κυρίως από τη Βοιωτία
Η ελληνική αγορά κατακλύζεται από κρεμμύδια.
Στους πάγκους της λαϊκής θα βρείτε : Κοκκινόφλουδα, για τις σαλάτες (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα καυτερά βατικιώτικα, από τα Βάτικα στις Βοίες Λακωνίας), κιτρινόφλουδα από τη Βόρεια Ευρώπη, οβάλ και μικροσκοπικά για στιφάδο, γλυκά νεροκρέμμυδα, γνωστά και ως Ζακύνθου
– Κιτρινόφλουδα κρεμμύδια
Γλυκά κρεμμύδια με υπόλευκη σάρκα, ήπια γεύση και απαλό άρωμα. Ιδανικά για λαδερά και κοκκινιστά, αφού ισορροπούν την οξύτητα ντομάτας.
Ζακυνθινά νεροκρέμμυδα
— Ζακυνθινό νεροκρέμμυδο .
Έχει πολύ γλυκιά, δροσερή και ευχάριστη γεύση και καταναλώνεται, κυρίως, νωπό σε σαλάτες. Δεν διατηρείται πολύ, μετά την συγκομιδή και γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται γρήγορα.
Το Ζακυνθινό νεροκρέμμυδο είναι ντόπια ποικιλία του νομού Ζακύνθου. Το κρεμμύδι αυτό έχει βολβό αρκετά πλατύ και το μέγεθός του ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας, με βάρος που κυμαίνεται από 1/2 μέχρι 1Kg και με μέση απόδοση κατά στρέμμα 2,5 – 4 τόνους . Η συγκομιδή γίνεται τον Ιούλιο-Αύγουστο
– Κοκκινόφλουδα κρεμμύδια
Τα κοκκινόφλουδα κρεμμύδια είναι ζουμερά και καυτερά. Σερβίρετε τα, ωμά σε σαλάτες, μπέργκερ, ποικιλίες, σε γαρνιτούρα ο, συνοδεύουν τέλεια τα μπιφτέκια ,το ψητό κρέας, και απαραίτητα, στη χωριάτικη και στο κλασικό τυλιχτό σουβλάκι..
— Κρεμμύδια για στιφάδο
Τα κρεμμύδια για στιφάδο είναι μικρά σαν καρύδια και έχουν σχήμα οβάλ. Ζουμερά, με αψάδα, αλλά και ήπια γλύκα.
Μαγειρεύονται ολόκληρα, στο στιφάδο με κρέας ή και θαλασσινά. Ιδανικά για μαγείρεμα, με κρεατικά.
–Φρέσκα κρεμμυδάκια
Τα φρέσκα κρεμμυδάκια τα βρίσκουμε, πλέον όλο τον χρόνο στην αγορά. Είναι απλώς τα ίδια κρεμμύδια, πριν ωριμάσουν και σχηματίσουν τον βολβό τους.
Η γεύση τους είναι ντελικάτη και πολύ ήπια, γι’αυτό και ταιριάζουν σε σαλάτες.
ΝΕΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Στην καλλιέργεια των κρεμμυδιών στον Ελληνικό χώρο έχουν μπει νέες ποικιλίες με μεγάλες αποδόσεις εξαιρετικής ποιότητος.
Δείτε μερικές από αυτές :
— Bisar F1 Το μέσο βάρος των βολβών είναι 150-200gr. Χρώμα εξωτερικών χιτώνων= κόκκινο. Κατάλληλο για τη φθινοπωρινή καλλιέργεια στην Ελλάδα
— Vista Το σχήμα είναι σφαιρικό, ελαφρά επίμηκες, με μέσο βάρος βολβού 100-300gr. Έχει χρώμα εξωτερικών χιτώνων κίτρινο και άσπρη σάρκα. Κατάλληλο για τη φθινοπωρινή καλλιέργεια στην Ελλάδα
— Starlet Ο βολβός έχει κόκκινους εξωτερικούς χιτώνες και σχήμα σφαιρικό, με ελαφρά πιεσμένους τους πόλους. Κατάλληλο για φθινοπωρινή καλλιέργεια.
— Goldmine Διαδεδομένη ποικιλία για ανοιξιάτικη καλλιέργεια στην Ελλάδα. Ο βολβός έχει κίτρινους εξωτερικούς χιτώνες και άσπρη σάρκα, το σχήμα του είναι σφαιρικό με πιεσμένους τους πόλους, είναι πρώιμο και παραγωγικό.
— Dorata di Parma Διαδεδομένη ποικιλία για ανοιξιάτικη καλλιέργεια του κρεμμυδιού . Το σχήμα του βολβού είναι επίμηκες, κυλινδρικό και το χρώμα των εξωτερικών χιτώνων χρυσοκίτρινο. Είναι ποικιλία ανθεκτική στο φουζάριο.
— Morada de Amposta Ενδείκνυται για ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Οι βολβοί είναι ομοιόμορφοι, μεγάλου μεγέθους (190gr/βολβό). Το σχήμα σφαιρικό και οι εξωτερικοί χιτώνες είναι χοντροί με χρώμα κοκκινωπό. Η σάρκα είναι λευκή και παρουσιάζει ελαφρά καυστικότητα.
— Ideal 15. Ποικιλία για ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Οι εξωτερικοί χιτώνες του βολβού έχουν χρώμα κόκκινο-καφέ και είναι σφαιρικού σχήματος.
— Yellow sweet spanish Ενδείκνυται για ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Οι βολβοί της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλοι, σχήματος σφαιρικού, ελαφρά πιεσμένου στο σημείο του λαιμού. Οι εξωτερικοί χιτώνες έχουν χρώμα βαθύ κίτρινο-καφέ. Η εσωτερική σάρκα είναι λευκή και είναι μέτριας καυστικότητας. Διατηρείται, ικανοποιητικά, στην αποθήκη και αντέχει στις μεταχειρίσεις. Στο χωράφι η καλλιέργεια διαρκεί περίπου 130 ημέρες.
— Tough ball F1 Μεσοπρώϊμο υβρίδιο, . Ενδείκνυται για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες του κρεμμυδιού. Το σχήμα του βολβού είναι σφαιρικό – ωοειδές, με εξωτερικό χρώμα χιτώνων καφέ λαμπερό σκούρο. Οι αποδόσεις του κυμαίνονται από 8-10 τόνους/στρέμμα. Ο βολβός είναι ανθεκτικός στο βοτρύτη.
— Top Keeper F1 Ενδείκνυται για καλλιέργεια του κρεμμυδιού στη φθινοπωρινή περίοδο. Είναι υβρίδιο μεσοπρώϊμο . Έχει ανάγκη από 13 ώρες φως/ημέρα για να βολβοποιήσει. Ο βολβός έχει σχήμα σφαιρικό-ωοειδές. Το χρώμα των εξωτερικών χιτώνων είναι καφέ – κίτρινο. Οι αποδόσεις του ανέρχονται στους 8-9 τόνοι/στρέμμα. Αποθηκεύεται, ικανοποιητικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
— Sonic F1 Καλλιέργεια του κρεμμυδιού, στη φθινοπωρινή περίοδο. Υβρίδιο, πολύ πρώϊμο. Έχει σφαιρικό, ωοειδή βολβό. Το χρώμα των εξωτερικών χιτώνων του βολβού είναι καφέ – κίτρινο. Ο βολβός είναι ανθεκτικός στο βοτρύτη.
— Αιγυπτιακό κρεμμύδι Καλλιεργείται για χλωρά κρεμμυδάκια και για τους βολβούς, οι οποίοι δεν είναι πολύ μεγάλοι.
Ο βολβός είναι μάλλον πεπλατυσμένος,με χαλκόχρωμους εξωτερικούς χιτώνες.
Αξίζει να σημειωθούν και οι ακόλουθες ποικιλίες: Furio, Red eclipse, Super red, Bronze d’amposta( κόκκινου, μπρονζέ χρώματος) , αλλά και οι Admiral, Kansai express, Leona, De grano( χρυσόκιτρινου χρώματος)
ΑΡΔΕΥΣΗ
Τα κρεμμύδια χρειάζονται συχνό πότισμα, κάθε 4-5 μέρες, καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και πρέπει να υπάρχει συνεχής παρουσία υγρασίας στο επιφανειακό στρώμα των 30 εκατοστών του εδάφους.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Πριν τη φύτευση του κρεμμυδιού, ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ στο έδαφος και συμπληρωματικά, ένα μήνα μετά τη φύτευση προσθέτουμε πλήρες λίπασμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο
ΖΙΖΑΝΙΑ
Τα κρεμμύδια χρειάζονται συνεχές ξεβοτάνισμα των αγριόχορτων ζιζανίων.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Σε ανοιξιάτικες φυτεύσεις, το κοκκάρι χρειάζεται 4 μήνες από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή, έναντι 6 μηνών, όταν ρίχνουμε σπόρο.
Επίσης, με το κοκκάρι εξασφαλίζουμε σημαντικές αποδόσεις, ακόμη και σε ξηρά εδάφη. Από ένα κιλό κοκκάρι, εφόσον δεν αντιμετωπίσουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια, μπορούμε να φτάσουμε σε απόδοση, 20-30 κιλά ξερού κρεμμυδιού.
Το ιδανικό μέγεθος, για το κοκκάρι που προορίζεται για παραγωγή ξερού κρεμμυδιού, είναι αυτό που έχει 1,5-2 εκατοστά διάμετρο.
Μεγαλύτερο κοκκάρι πρέπει να φυτεύεται, για παραγωγή πράσινων νωπών κρεμμυδιών, καθώς εμφανίζει, γρήγορα ανθικό στέλεχος, αντί να σχηματίσει βολβούς στο έδαφος. • Τέλος Ιουλίου, ξεκινά η συγκομιδή με δικά μας μηχανήματα, ώστε να προβούμε στην αποθήκευση του, είτε σε σακιά 30 κιλών, για άμεση πώληση, είτε στους ψυκτικούς μας θαλάμους, ώστε να προμηθεύουμε τους πελάτες μας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Τα κρεμμύδια μπορεί να προσβληθούν από αλτερνάρια, ασπέργιλλο, αλλά και το πύθιο, ενώ, πολύ συχνά, εντοπίζονται βακτηριακές σήψεις( Erwinia carotovora).
Ένας από τους κυριότερους εχθρούς τους είναι ο θρίπας( Thrips tabaci, Frankliniella occidentallis)
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Είτε φρέσκο, είτε ξερό, είτε μαγειρεμένο, είτε ωμό, δίνει υπέροχο άρωμα και μοναδική γεύση σε κάθε πιάτο και στις σαλάτες μας.
Όλες οι ποικιλίες του κρεμμυδιού –λευκό, κόκκινο, κίτρινο είναι εξαιρετικά υγιεινές και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Το κρεμμύδι είναι σχετικά φτωχό σε βιταμίνες και μέταλλα.
Συστατικά του κρεμμυδιού είναι:
Πτητικό έλαιο, που είναι στυφό και δριμύ και αποτελείται, κατά ένα μέρος από θειούχο αλλύλιο (αιθέριο έλαιο τού σκόρδου), σάκχαρα, φωσφορικό, οξικό και κιτρικό ασβέστιο και πυρίτιο.
Το κρεμμύδι περιέχει ακόμη φθόριο, ιώδιο και βιταμίνη Ε, καθώς και βιταμίνες Α και Β.
Σημαντική είναι όμως η περιεκτικότητα του κρεμμυδιού σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες.
Η ποικιλία αντιοξειδωτικών,που βρίσκονται στο κρεμμύδι είναι τεράστια και μεταξύ αυτών βρίσκεται η κουερσετίνη, η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Να σημειωθεί, ότι οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Διατροφικά στοιχεία – Ποσότητα ανά 100 g
— Θερμίδες (kcal) 39
— Υδατάνθρακες 9 g
— Φυτικές ίνες 1,7 g
— Ζάχαρη 4,2 g
— Πρωτεΐνη 1,1 g
— Λιπίδιο 0,1 g
— Κορεσμένα λιπαρά 0 g
— Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ 0 g
— Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ 0 g
— Χοληστερόλη 0 mg
— ΜΕΤΑΛΛΑ
Νάτριο 4 mg — Κάλιο 146 mg — Ασβέστιο 3 mg — Σίδηρος 0,2 mg — Μαγνήσιο 10 mg
—ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Βιταμίνη A 2 IU — Βιταμίνη C 7,4 mg –Βιταμίνη D 0 IU — Βιταμίνη B6 0,1 mg — Βιταμίνη B12 0 µg
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα κρεμμύδια έχουν αρκετές ωφέλιμες ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες, οι οποίες είναι:
Διουρητικές, κυρίως κατά της υδρωπικίας, της κιρρώσεως του ήπατος.
Δρουν κατά των διαταραχών της ουροφόρου οδού.
Είναι αντιβακτηριδιακά. Εμμηναγωγά, .Χωνευτικά.
Είναι αφροδισιακά. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν, κατά των αιμορροΐδων .
Επιδρούν, ευνοϊκώς, στο αναπνευστικό σύστημα.
Είναι ευεργετικά στους υπερτασικούς, στους εμφυσηματικούς.
Έχουν καταπραϋντική δράση, κατά του πονόδοντου.
Είναι πολύτιμα για το άσθμα, τη λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, γρίπη.
Είναι φάρμακο, κατά της αρτηριοσκληρώσεως και καθαριστικό των πνευμόνων, καθώς και ευεργετικό στο αίμα και στις παθήσεις τού συκωτιού.
Θεωρείται ότι επιδρά, κατά της νευροπάθειας.
Ωριμάζουν τους δοθιήνες( κοινώς “καλογέρους”).
Κατάπλασμα ωμού κρεμμυδιού, με αλάτι κατευνάζει τους πόνους από καψίματα.
Μελετάται ακόμη η δράση του, κατά του καρκίνου.
Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τσιμπήματα σφήκας, και μέλισσας, και αφού αφαιρεθεί το κεντρί, τοποθετούμε μισό κρεμμύδι, που δρα θεραπευτικά.
Κρεμμύδι μουσκεμένο με λευκό κρασί δρα κατά των σκουληκιών.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Γενικά, δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την κατανάλωση κρεμμυδιών, όμως κάποιες κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων
— Στους διαβητικούς
Οι διαβητικοί που καταναλώνουν κρεμμύδια, τακτικά, θα πρέπει να παρακολουθούν το επίπεδο ινσουλίνης ,επειδή το κρεμμύδι τείνει στην μείωση του σακχάρου στο αίμα τους .
— Στις εγκυμονούσες ή θηλάζουσες μητέρες
Η κατάχρηση της κατανάλωσης κρεμμυδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν συνιστάται,
— Στους αλλεργικούς στο κρεμμύδι
Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αλλεργικές αντιδράσεις, καταναλώνοντας κρεμμύδια, στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους.
— Αλληλεπιδράσεις με κάποια φάρμακα
* Λίθιον
Τα κρεμμύδια, σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης, μειώνουν δραστικά την απορρόφηση του λιθίου , προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες σε ανθρώπους που κάνουν θεραπεία με βάση αυτό το ιχνοστοιχείο.
* Αντιπηκτικά φάρμακα
Άνθρωποι που πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, με σύγχρονη βρώση κρεμμυδιών μπορεί να αυξήσουν τα αποτελέσματά τους και να προκαλέσουν μώλωπες ή αιμορραγία.
** Για την χρήση των κρεμμυδιών, για θεραπευτικούς σκοπούς, να έχετε πάντα υπ’όψιν ότι, ισχύει ο γενικός κανόνας για την χρήση των βοτάνων.
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
0 comments