- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Κρέμνα Πισιδίας – Σταύρου Π. Καπλάνογλου
Αλλά ονόματα Κρῆμνα ,Girme, Germe, Krémna, Cremna ,Girme , – Σέλγεσος , Camlik
Σταύρου Π. ΚαπλάνογλουΣπάρταληεκ πατρός
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Κρέμνα (ελληνικά Κρῆμνα) ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στην Πισιδία, μια απόκρημνη ορεινή περιοχή στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, 68 χιλιόμετρα βόρεια της Αττάλειας, δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του σημερινού Girme (Çamlık, επαρχία Burdur).
Η Κρῆμνα ή Κρέμνα ήταν αρχαία πόλη της Πισιδίας. Βρίσκεται στην περιοχή Bucak. Βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα σε ένα ψηλό οροπέδιο με θέα στον αρχαίο ποταμό Κέστρο (σήμερα Aksu), με περιορισμένη πρόσβαση και καλά αμυντικά χαρακτηριστικά. Η αρχαία πόλη της Κρεμνά βρίσκεται στον λεπτό, μακρύ τριγωνικό λόφο της κοιλάδας Άνω Αξού (Κέστρος). Ο λόφος κατηφορίζει σταδιακά με κατεύθυνση ανατολή-δυτική. Κρεμνα (Girme / σήμερα Camlik Town)
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ
Η αρχαία πόλη της Κρεμνά βρίσκεται στο χωριό Çamlık, 25 χλμ ανατολικά του Bucak, νότια της Σαγαλασσού.
Το χωριό βρίσκεται στην άκρη ενός ψηλού οροπεδίου με θέα στην κοιλάδα του Κέστρου. Αυτή είναι μια ελαφρώςάδεια πεδιάδα. Αριστερά, στη νοτιοδυτική κατεύθυνση, υψώνεται ένα βουνό από αυτό το οροπέδιο, και δεξιά σε σχέση με το βουνό, υπάρχει ο απότομα οχυρωμένος λόφος της Κρεμνά. Ταύρος
ΟΝΟΜΑ
Διαχρονικά η ονομασία αυτής της Πισιδικής πόλης ήταν συνήθως Κρῆμνα ή Κρέμνα Girme, Germe, Krémna, Cremna και σήμερα Girme (Çamlık, επαρχία Burdur).
Η ονομασία αυτής της πόλης και όλες οι παραλλαγές που εμφανίσθηκαν έχουν να κάνουν με την αρχαία Ελληνική λέξη .κρημνός που συνδέεται ετυμολογικά με τα κρεμῶ, κρίμνημι (ή κρήμνημι) και κρέμαμαι.
Κρεμάω < κρεμ(ώ) + νεοελληνικό επίθημα -άω < (κληρονομημένο) αρχαία ελληνική κρεμῶ, συνηρημένος τύπος του κρεμάω (παλιότεροι τύποι: κρέμαμαι, κρήμνυμι)
Γκρεμός και γκρεμνός, σημαίνει ψηλός και απότομος βράχος
- κρημνός < προέρχεται από την ελληνική λέξη κρημνος
Ελληνικό Ο κρήμνος λέγεται και «γκρεμός» και εννοείται ότι αυτή η ονοματολογία συμπίπτει ακριβώς με την τοπογραφική δομή της πόλης
«Κρίμνα» σημαίνει και «άβυσσος»
Το όνομα της πόλης σημαίνει κυριολεκτικά «βράχια». Βρίσκεται σε μια απομονωμένη κορυφογραμμή βράχου ύψους 1200 μέτρων, που υψώνεται 250 μέτρα από ένα ψηλό οροπέδιο
Είναι μια εντυπωσιακή θέση, ένας φοβερός γκρεμός στις τρεις πλευρές.
Έτσι συναντώμαι διαχρονικά την πόλη με τα παρακάτω ονόματα ;Κρίμνα
Κρῆμνα ,Κρέμνα στα λατινικά Girme, Germe, Krémna, CremnaGerme έτσι αναφέρεται αναφέρεται ως στα αρχεία του 1912.
αλλά και την σύνθετη ονομασία των Ρωμαίων Colonia Iulia Agusta Felix Cremnensium»
Η ονομασία «Colonia Iulia Agusta Felix Cremnensium»
Η ονομασία αυτή δόθηκε μετά το θάνατο του Αμύντα, η πόλη ονομάστηκεέτσι από τον Αύγουστο «Colonia Iulia Agusta Felix Cremnensium»
Υπάρχουν 2 εξαιρέσεις στην σχέση ονόματος της πόλης και του γκρεμού.
1. Camlik είναι η σημερινή ονομασία του μικρού οικισμού που δημιουργήθηκε από τους Οθωμανούς ονομάσθηκε Camlik που σημαίνει πευκοδάσος.
2. Σέλγεσος είναι όνομα που αναφέρει ο Στράβων παραπέμποντας στον Αρτεμίδωροο* οποίος καταλόγιζε την Κρεμνά στις Πισιδικές Πόλεις
*Ο Αρτεμίδωρος ο Εφέσιος ήταν αρχαίος Έλληνας γεωγράφος που έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. Ο Αρτεμίδωρος συνέγραψε τα Γεωγραφούμενα (ή αλλιώς Περίπλους) σε 11 βιβλία, έργο που υπήρξε πηγή για τον μεγάλο γεωγράφο Στράβωνα, καθώς και τον Πλίνιο,.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Αρχαία πόλη Κρεμνά που βρίσκεται σήμερα στην περιοχή του χωρίου Τσαμλίκ (Çamlık) που διοικητικά ανήκει στην επαρχία Βουρδουρίου (Burdur ) ιδρύθηκε από τους ανθρώπους της Ψιδίας σε ένα λόφο που εποπτεύει την κοιλάδα του ποταμού Κέστρου ( Aksu. )
–Η περιοχή της Ψιδίας
Περιοχή της Ψιδίας πολύ πριν της καθιέρωσης του ονόματος Πισιδία στην αρχαιότητα για τις σημερινές περιοχές της σημερινής επαρχίας Σπάρτης και Βουρδουριου (Πιθανή η μετατροπή μέσα στο χρόνο : Ψιδία – Πσιδία – Π(ι)σιδία – Πισιδία )
Γειτνιάζει με την αρχαία Φρυγία στα βόρεια και την αρχαία Παμφυλία στα νότια.
Η πολύ παλιά Κρέμνα ήταν μια από τις σημαντικές πόλεις της Ψιδίας.
Ψιδία τότε καλύπτει όλα τα εδάφη των επαρχιών που προαναφέραμε και εκτός αυτών και το βόρειο τμήμα της Αττάλειας.
Οι ρίζες των ανθρώπων της Ψιδίας βασίζονται στους Λουβιανούς (Λο’υβιους ), έναν πολιτισμό τουλάχιστον 2000 ετών. Λαο που αντιστάθηκαν στην έλευση στην περιοχή των Χετταίων.
Οι λαοί της Ψιδίας ήταν γνωστοί ως λαοί που ζούσαν μέσα και γύρω από καλοδιατηρημένα κάστρα, λεηλατώντας και ληστεύοντας κάτι που τοτε όπως και στην μέρη της αρχαίας μητροπολιτικής Ελλάδας δεν θεωρείτο άδικη πράξη.
Όταν ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας κατέκτησε την περιοχή υπό μια ενιαία σημαία, οι πόλεις του κράτους της Ψιδίας γνώρισαν τις λαμπρές περιόδους τους. Η Αντιόχεια, η Σέλγη και η Σαγκαλόσος είναι οι άλλες σημαντικές πόλεις της Ψιδίας
– Ίδρυση -επανίδρυση -εξαφάνιση
Τυπικά η ίδρυση της αρχαίας πόλης της Κρεμνά χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο . Η πόλη εγκαταλείφθηκε τον Μεσαίωνα, αναγνωρίστηκε το 1874 και οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1970.
–Αμύντας
Καταλήφθηκε για πρώτη φορά από τον Αμύντα , διοικητή του Γαλατικού βοηθητικού στρατού του Βρούτου και του Κάσιου , ο οποίος έγινε βασιλιάς της Γαλατίας και της Πισιδίας πηγαίνοντας στο πλευρό του Μάρκου Αντώνιου . Ο Οκταβιανός του επέτρεψε να παραμείνει βασιλιάς μέχρι το θάνατό του το 25 π.Χ.
Ο Στράβων ανέφερε ότι η Κρέμνα ήταν μια απόρθητη πόλη και ότι αυτό ήταν δημιούργημα του ο Γαλάτη βασιλιά ΑμύνταςΣτα Γεωγραφικά του αρχαίου συγγραφέα Στράβωνα . Αναφέρεται ότι ο Γαλάτης βασιλιάς Αμύντας ή Βασιλιάς της Ασιατικής Γαλατίας ((39-25 π.Χ.) κατέλαβε την Κρέμνα καθώς και τα λεγόμενα απόρθητα μέρη.
Ονομαζόταν επίσης και Αμύντας, Τετράρχης των Τεκτοσαγίων στην Κιλικία Τραχεία
–Οι Ρωμαίοι
Το σημαντικό αυτό κάστρο του Αμύντα Μετά το 25 π.Χ.μετατράπηκε σε Ρωμαϊκή αποικία επί Αυγούστου και ονομάστηκε «Colonia Iulia Augusta Felix Cremna».
όπως λέει ο Στράβων . και υπάρχουν αυτοκρατορικά νομίσματα με την επιγραφή COL. IVL. AVG. ΚΡΕΜΝΑ, που σημαίνει Colonia Iulia Augusta [Felix] Cremnena .
Η πόλη πήρε τη θέση της στις αρχαίες πηγές όπου έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Ο αυτοκράτορας Αύγουστος προσπάθησε να ειρηνεύσει τη νέα επαρχία της Γαλατίας και τους πολεμοχαρείς κατοίκους της ιδρύοντας αποικίες βετεράνων μακροχρόνιας υπηρεσίας στην Κρέμνα και σε πολλά άλλα μέρη.
Η πόλη άκμασε τον δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ.
Χτίστηκαν πολλά δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων μια βασιλική, δύο θέατρα και ένα λουτρό που αργότερα μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη και γκαλερί.
Για να τροφοδοτηθεί αυτό το λουτρό, έπρεπε να κατασκευαστεί ένα υδραγωγείο, γεμάτο με θαυμάσιες μηχανικές συσκευές.
Η πόλη έγινε μια από τις σημαντικές πόλεις της Νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αδριανού .
– Ο σεισμός του 225 μ.Χ.
Γύρω στο 225 μ.Χ. η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές, πιθανότατα από σεισμό
–Επιδρομές του 278 μ.Χ
Σύμφωνα με τον ιστορικό Ζώσιμο, το 278, επαναστάτες από τα βουνά του Ταύρου με επικεφαλής κάποιον ονόματι Λυδία έκαναν επιδρομές στις παράκτιες περιοχές της περιοχής.
Κατέφυγαν στην Κρέμνα, καταδιωκόμενοι από ρωμαϊκά στρατεύματα, όπου πολιορκήθηκαν και νικήθηκαν από τους Ρωμαίους.
Η πόλη δεν μπόρεσε να συνέλθει μετά από αυτή την πολιορκία. Βρετανοί ερευνητές βρήκαν πολυάριθμες αναφορές στην πολιορκία, συμπεριλαμβανομένων δύο πολιορκητικών τειχών, πολλών οβίδων και ενός οχυρού των υπερασπιστών και μιας επιγραφής αφιερωμένης στον Αυτοκράτορα Πρόβο.
– Ίσαυροι
Οι Ίσαυροι, που πολιόρκησαν την πόλη το 278 μ.Χ., απωθήθηκαν από τον ρωμαϊκό στρατό. Κρεμνά η πόλη, που σημαίνει Άβυσσος », περιβάλλεται από γκρεμούς από τρεις πλευρές, και τα δυτικά της έχουν προφυλαχθεί από ένα τείχος πόλης προέκτασης βορρά-νότου.
Έτσι, το πλεονέκτημα της κατάλληλης τοπογραφικής δομής και της στρατηγικής του θέσης έχει εξασφαλίσει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μεταξύ των πόλεων της περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα. .
276 μ.Χ.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Πρόβου, η Κρέμνα καταλήφθηκε από τον Ίσαυρο ληστή Λύδιο. Μετά από μια μακρά πολιορκία, ο Λύδιος σκοτώθηκε από τους άνδρες του και η κυριαρχία της πόλης πέρασε πίσω στη Ρώμη
*Marcus Aurelius Probus Augustus) ή απλά Πρόβος, υπήρξε αυτοκράτορας της Ρώμης από το 276 μ.Χ ως το 282 μ. Χ..
**Η Ισαυρία ήταν αρχαία χώρα της Μικράς Ασίας. Είναι μια απομονωμένη περιοχή στο εσωτερικό της Νότιας Μικράς Ασίας, με διαφορετική έκταση σε διαφορετικές περιόδους, αλλά γενικά τοποθετείται στην περιοχή Bozkır και τα περίχωρά της, της επαρχίας Ικονίου τή ο πυρήνας της είναι τα βουνά του Ταύρου.
Οι Ίσαυροι ήταν ανεξάρτητοι ορεσίβιοι άνθρωποι που δημιουργούσαν χάος σε γειτονικές περιοχές υπό Μακεδονική και Ρωμαϊκή κατοχή.
Τον 4ο αιώνα π.Χ., Ισαυρία ονομαζόταν η περιοχή γύρω από τα Παλαιά Ίσαυρα και τις όχθες του ποταμού Καλύκαδνου. Όταν η πρωτεύουσα, Παλαιά Ίσαυρα, μια ισχυρά οχυρωμένη πόλη, στους πρόποδες του όρους Ταύρου, πολιορκήθηκε από τον Περδίκκα, τον μακεδόνα αντιβασιλέα μετά το θάνατο του Μέγα Αλεξάνδρου, οι Ίσαυροι έβαλαν στην πόλη φωτιά, αντί να υποταχθούν
— Προβλήματα υδροδότησης (270–275)
Υδροδότηση του δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα και το υδραγωγείο έπρεπε να περιλαμβάνει σύνθετες και καινοτόμες λύσεις.
Η δωρεά που δόθηκε από τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό (270–275) υποσχόταν μια περίοδο μεγάλης ακμής για την Κρέμνα.
– Ρωμαϊκή επαρχία Pamphylia Secunda
Αργότερα, η πόλη εισήχθη στη ρωμαϊκή επαρχία Pamphylia Secunda .
– Επισκοπή Κρέμνας
Το όνομα ενός μόνο από τους επισκόπους της είναι γνωστό: ο Θεόδωρος, παρών στη Β’ Σύνοδο της Νίκαιας το 787
Η Κρεμνα δεν είναι πλέον οικιστική επισκοπή, σήμερα καταγράφεται από την Καθολική Εκκλησία ως τιμαλάρχης .
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ
Ο αρχαίος χώρος εντοπίστηκε το 1874 και οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1970.
Η δυτική πλευρά της Κρεμνά, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων πάνω από το κέντρο της πόλης, που χωρίζεται από μια μικρή κοιλάδα, έχει προστατευθεί από ένα τείχος πλάτους 2 μ.
Τα αρχαία ερείπια της Κρέμνας αναφέρονται ως Πισιδική πόλη από ορισμένους αρχαίους συγγραφείς. Με τείχη ς 6 μέτρων, δίνοντας στην πόλη την εμφάνιση ενός απότομου, σκληρού κάστρου.
Από την προρωμαϊκή Κρέμνα δεν έχει διασωθεί τίποτα, τα κατάλοιπα χρονολογούνται κυρίως από τη μέση αυτοκρατορική περίοδο και την ύστερη αρχαιότητος
Τον 19ο αιώνα, η πρώτη επίσημη αρχαιολογική ανασκαφή στην Κρέμνα, που τράβηξε την προσοχή περιηγητών και ερευνητών, πραγματοποιήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο κτίριο του Χαμάμ/Βιβλιοθήκης από τον J. Inan στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Τα ερείπια περιγράφονται από τον Arundell.
Υπάρχουν τα ερείπια ενός θεάτρου, των ναών, μιας κιονοστοιχίας και ενός υποτιθέμενου θριάμβου
—Προπύλαια
Το Προπύλαιο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της δομής Forum-Basilica στο κέντρο της πόλης. Θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημειακά κτίσματα της πόλης με τις θαυμάσιες διαστάσεις του
– Ακρόπολη
Μέσα στην Ακρόπολη υπάρχουν φόρουμ και κτίρια βασιλικών όπου συναντώνται οι δύο κοιλάδες.
– Κατοικίες
Υπάρχουν κτίρια που χρησιμοποιούνται ως σπίτια στα διαμερίσματα στους ψηλούς λόφους της Ακροπόλεως
–Τείχη
Η πόλη που περιβάλλεται από τείχη έχει δύο εισόδους νότια και δυτι
Δυτικό Τείχος: Θεωρείται ότι χτίστηκε επί αυτοκράτορα Πρόβου την περίοδο της αυτοκρατορίας του.
— Τα δυτικά τείχη της πόλης
Όπως είναι γνωστό, τα ανατολικά, βόρεια και νότια της Κρεμνάς είναι γκρεμοί, και τα δυτικά περιβάλλεται από οχυρωματικό τείχος.
Οι τοίχοι χτίστηκαν από όμορφα κομμένους ογκόλιθους με διπλές όψεις.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχουν 12 τετράγωνοι πύργοι χτισμένοι με την τεχνική του ισόδομου τοίχου.
Οι πύργοι είναι τα μέρη όπου έγινε η πιο στενή επαφή με τον εχθρό κατά την πολιορκία των Ρωμαίων το 276 μ.Χ.
Για το λόγο αυτό έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές σε ορισμένα σημεία των τειχών και των πύργων
Τα δυτικά τείχη της πόλης και το ρωμαϊκό αρχηγείο απέναντί της εξετάστηκαν κυρίως την εποχή του 2014 κατά τη διάρκεια των αστικών μελετών της Κρεμνά. . Οι τοίχοι χτίστηκαν από όμορφα κομμένους ογκόλιθους με διπλές όψεις.
-Βιβλιοθήκη
Έχει ανευρεθεί η βιβλιοθήκη
–Θέατρο
Διαπιστώθηκε η ύπαρξη εντυπωσιακού θεάτρου
–Αγορά
Η Δωρική Αγορά βρίσκεται στα βόρεια του θεάτρου
–Λουτρά
Υπάρχει στα ερείπια κτίριο λουτρών
–Δεξαμενές
Οι στέρνες του βρίσκονται στα βόρεια.
–Δρόμος
Στα δυτικά υπάρχει δρόμος με κίονες.. Η Colonnaded Street, μήκους 210 μ., συνδέει το δυτικό και το κεντρικό σημείο της πόλης, από αυτή την άποψη, είναι το μέρος όπου η εμπορική δραστηριότητα στην πόλη είναι πιο έντονη.
Ο κίονος δρόμος, που στις ρωμαϊκές πόλεις λέγεται «Κόρντο» και χτίστηκε με κολώνες στις δύο πλευρές του δρόμου και καταστήματα σε δύο σειρές, έχει μήκος 235 μέτρα. Τα σώματα των κιόνων είναι κατασκευασμένα από πέτρες γρανίτη
–Εκκλησίες
Υπάρχουν εκκλησίες έξω από την πόλη.
–Νεκρόπολη
Οι δυτικές και νοτιοδυτικές πλαγιές της πόλης είναι νεκρόπολη (μνημειακό νεκροταφείο
ΑΓΑΛΜΑΤΑ
Βρέθηκαν μεγάλα και μικρά αγάλματα Αθηνά, Λητώ, Υγεία, Νέμεσις ντυμένες γυναίκες, Απόλλωνας, Ασκληπιός και Ηρακλή που εκτίθενται στην αίθουσα Κρεμνά του Μουσείου Βουρδουλιά (Burdur) .
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Η Κρέμνα, σε ένα ψηλό οροπέδιο πάνω από τον ποταμό Κέστρο, Έκοψε το πρώτο του νόμισμα ανεξάρτητα τον 1ο αιώνα π.Χ.
Έκοψε στην συνεχεία μερικά νομίσματα υπό τον βασιλιά Αμύντα, πριν γίνει ρωμαϊκή αποικία το 25 π.Χ. Τα πρώτα αποικιακά νομίσματα κόπηκαν επί Αδριανού και συνεχίστηκαν μέχρι το θάνατο του Αυρηλιανού.
— Χρονολόγηση
ΑΕ15, 26-25 π.Χ.
1ο αιώνα π.Χ.
117-138 μ.Χ.
166-177 μ.Χ.
238-244 μ.Χ.
— Εποχη Ρωμαιων αυτοκρατορων
Αδριανός ,Marcus Aurelius ,Commodus, ,Lucilla, Septimius Severus ,Τζούλια Δόμνα, Καρακάλλα, Γέτα, Severus Alexander, ,Maximinus , Γόρδιανός Γ’, Τranquillina, Trebonianus Gallus Aurelian,
–Παραστάσεις
* Δάφνη κεφαλή Διός δεξιά / ΚΠ-Η, φτερωτός κεραυνός. Έτος γράμμα Z στο πεδίο
*Βραβευμένη κεφαλή Διός δεξιά. / K κάτω αριστερά κάτω από τον κεραυνό με φτερωτό, ένδειξη έτους C στο επάνω αριστερό πεδίο
*/ DIANAE CREM, η Άρτεμις στέκεται μπροστά, κοιτώντας αριστερά, κρατώντας πατέρα, τόξο και δόρυ. Ελάφι που στέκεται δεξιά στο πόδι δεξιά.
* LIBERI PATRI COL CRE, Διόνυσος, γυμνός, χλαμύς ντυμένος στον αριστερό βραχίονα, όρθιος αριστερά, κρατά κάνθαρο και θύρσο, πάνθηρας στα πόδια αριστερά.
*CREM, διστυλικός ναός με αετό στο αέτωμα, η Kybele καθισμένη αριστερά μέσα, κρατώντας την πατέρα πάνω από μια μικρή φιγούρα στα πόδια αριστερά, κρατώντας ασπίδα
* βραβευμένος, ντραπέ, κουρεμένος μπούστο δεξιά / APOLLINI PROPVL COL CREM, Apollo Propylaeos, γυμνός, περπατώντας δεξιά, κρατώντας φιόγκο
*209. P SEP GETA FOR CAES, γυμνό κεφάλι, ντραπέ μπούστο δεξιά / MIDDAEA COL CREM, Mida (Kybele) καθιστή αριστερά, κρατώντας πατέρα. BMC 9A
*/ Υγιειά &Ασκληπιός όρθιοι ο ένας απέναντι στον άλλο. Lingren
*MINERVA COL IVL AVG CREM, Αθηνά όρθια δεξιά, κρατώντας αναποδογυρισμένο δόρυ. φίδι που σέρνεται επάνω στον άξονα από τη βάση του δόρατος
*CREMNENSIVM COL F AG, Άδης καθισμένος αριστερά, κρατώντας σκήπτρο και απλώνοντας το δεξί χέρι πάνω από το κεφάλι του Κέρβερου στα πόδια
*Tranquillina, ΑΕ21 Κρεμνών Πισιδίας. 238-244 μ.Χ. Προτομή ντραπέ δεξιά, σε ημισέληνο / Διόνυσος, γυμνός, όρθιος αριστερά, κρατά κάνθαρο και κλαδί. πάνθηρας στα πόδια το
*/ COL IVL-AVG F-CRE, τρία πρότυπα, τα εξωτερικά υπερκαλύπτονται από ένα στεφάνι, το κέντρο ένα από έναν αετό.
*FORTVNA COL CREMNA, Tyche όρθια αριστερά, πόλο στο κεφάλι, κρατώντας μπαστούνι και κεφάλι αυτοκράτορα, θεός του ποταμού που κολυμπά από κάτω.
*APOL – LI – NI COL CREMNE ακτινοβολεί ο Απόλλωνας Προπυλαίος προχωρά δεξιά, ο μανδύας ρέει πίσω, σχεδιάζει τόξο με βέλος στο ισχίο.
*COL IVLI AV CREMNE, Δίας-Σαράπης καθισμένος αριστερά, κρατώντας σκήπτρο, Κέρβερος στα πόδια
* COL IL (sic, για IVL) F CREMNE, λατρευτική εικόνα της Αρτέμιδος της Εφέσου, πολύστηθος, στέκεται μπροστά μεταξύ δύο μικρών ελαφιών, απλώνει και τους δύο πήχεΣτέμμα βραβείου στο τραπέζιις για να κρατά πουλιά, φιλέτο επίσης κρέμεται από κάθε χέρι.
*Στέμμα βραβείου στο τραπέζι
–Εθνικό όνομα επί των νομισμάτων
CREMNE ,COL CREMNA , AVG F-CRE ,CREMNENSIVM COL F AG, CREM,
ΚΡΕΜΝΑ ΣΗΜΕΡΑ
Η αρχαία πόλη της Κρεμνά βρίσκεται στο χωριό Çamlık, 25 χλμ ανατολικά του Bucak, νότια της Σαγαλασσού.
– Camlik, Bucak
Το Çamlık είναι ένα χωριό στην επαρχία Bucak της επαρχίας Burdur .
Camlik στο Burdur =Πευκόδασος
Υψόμετρο 854 μ.
Το όνομα του χωριού αναφέρεται ως Γκιρμέ (Girme ) που ήταν παραφθορά του Γκρεμόςστα αρχεία του 1912 . Ως αποτέλεσμα του πληθυσμού των 2.055 ατόμων που καθορίστηκε στην απογραφή του 1997, η πόλη έγινε δήμος στις 29 Δεκεμβρίου 1998 και το δημοτικό καθεστώς της πόλης έληξε το 2013 όταν ο πληθυσμός της έπεσε κάτω από το 2000 Άνθρωποι. Το 2019 κατοικοι 1.322
Απέχει 57χλμ. από το κέντρο της πόλης Burdur και 12χλμ. από το κέντρο της πόλης Bucak.
0 comments