- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
Κουμαριά – Arbutus Unedo – Λαγομηλιά – Αγριοκουμαριά
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η κουμαριά ( Arbutus unedo L. , 1753 ), η οποία καλείται, επίσης albatro ή arbuto
, είναι ένα οπωροφόρο δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των Ericaceae
Τα φρούτα ονομάζονται φράουλες ή μερικές φορές άλμπατρος.
Η Κουμαριά είναι θάμνος, αρκετά διαδεδομένος σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Λόγω της ομορφιάς της, όμως, έχει μεταφερθεί σε όλο, σχεδόν, τον κόσμο.
Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα φυτά της ελληνικής γης και τη συναντάμε σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές, κυρίως στο Άγιο Όρος και στη Μακεδονία.
Παίζει σημαντικό ρόλο, από οικολογική άποψη. Oι Κουμαριές, ως φυτά κυρίως των παραμεσόγειων περιοχών, είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις συνηθισμένες για τις μεσογειακές συνθήκες δασικές πυρκαγιές.
Αμέσως μετά τις φωτιές αναβλαστάνουν.
Ακόμη, βοηθούν στη διατήρηση της ποικιλομορφίας της πανίδας, εμποδίζουν τη διάβρωση των εδαφών, μεγαλώνουν σε φτωχά εδάφη, αξιοποιώντας τα και μπορούν να απορροφήσουν, από μολυσμένα εδάφη, το αρσενικό, με την φύτευση τους
Τα φύλλα και ο τραχύς φλοιός της Κουμαριάς χρησιμοποιούνται στην Φαρμακευτική και στη Βαφική.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΜΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ
Η Κουμαριά είναι μελισσοκομικό φυτό. Το μέλι της θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το μέλι της Κουμαριάς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και φτωχό σε σάκχαρα (εξ ου και η πικρή του γεύση). . Περιέχει ισχυρές αντιβιοτικές ουσίες και, γενικά, προσφέρει μια φυσική προστασία στον οργανισμό μας. Το μέλι από το άνθος της κουμαριάς βοηθά ακόμη στο στομαχόπονο, στη μείωση της χοληστερίνης και στις κεφαλαλγίες. Ωστόσο, εξαιτίας της υπόπικρης γεύσης του, δεν έχει ιδιαίτερη εμπορική αξία και οι μελισσοκόμοι το αφήνουν στην κυψέλη για να τρέφεται το μελίσσι κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Η συστηματική βοτανική ταξινόμηση έχει ως εξής:
Κλάση….………Magnoliopsida
Τάξη………….. Ericales
Οικογένεια …… Ericaceae
Είδος…..…… Arbutus Unedo
Άλλα ονόματα Κουμαριά, Αγριοκουμαριά, Ελαφοκουμαριά Μαυροκουμαριά, Γλυστροκουμαριά, Λαγομηλιά, Κόμαρος ,Φράουλoδενδρο , , Κουμάρια, Κουμάρα, Pacific Madrone, Madrona
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Τα φύλλα της Κουμαριάς περιέχουν κουμαρίνη, τανίνη (μια πικρή ουσία) και φαινολικές γλυκοσίδες.
Ο φλοιός της περιέχει δεψικές ύλες (36,4%) και αρβουτίνη (αντισηπτική ουσία που λαμβάνεται με το βράσιμο των καρπών). Οι καρποί της είναι πλούσιοι σε υδατάνθρκες, πηκτίνες και οργανικά οξέα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (40%) και αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως βιταμίνη C , βήτα-καροτένιο , νιασίνη , τοκοφερόλες και οργανικά οξέα που είναι πρόδρομοι των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων (σχεδόν 9%)
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η Κουμαριά ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για τις θαυματουργές ιδιότητές της. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Άρτεμις κρατούσε μακριά τις κακές νεράιδες και θεράπευε τα άρρωστα παιδιά, με το ραβδί της, από Κουμαριά. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσαν για τις αιμοστατικές της ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα κούμαρα για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας. Από έρευνες που έγιναν, απομονώθηκαν από τα κούμαρα οι πρώτες κουμαρίνες, τα σημερινά αντιπηκτικά που δίνονται σε θρομβώσεις!
-Τα φύλλα
Τα νωπά φύλλα συγκομίζονται όλο τον χρόνο και είναι στυπτικά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους βλαστούς, που είναι επίσης διουρητικοί και στυπτικοί.
Συνιστώνται κατά της αιμοπτύσεως, της αιματουρίας και της αιμορραγίας της μήτρας.
Ακόμη χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας, της ενούρησης, της δυσουρίας, της κυστίτιδας, της ουρηθρίτιδας, της δυσεντερίας, ενώ χρησιμοποιούνται και στις φλεγμονές του εντέρου, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. δερματολογικά προβλήματα, καρδιοαγγειακές εφαρμογές, νεφρικές παθήσεις, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης κ.α
Για την χρήση τους χρησιμοποιούνται σαν τσάι,,σαν σκόνη και ως εκχύλισμα.
– Ο καρπός
Ο καρπός της κουμαριάς θεωρείται διουρητικό, αλλά χρησιμοποιείται και ως στυπτικό κατά της διάρροιας. Ακόμη, είναι λιθοτριπτικό και κατά του κατάρρου .
Τα ώριμα κούμαρα συνιστώνται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία.
Το κούμαρο είναι τονωτικό για τους εξασθενισμένους οργανισμούς στους οποίους χορηγείται μαζί με κρασί, κανέλα και ζάχαρη.
Βοηθά στις φλεγμονές, ενώ οι γαργάρες βοηθούν στον πονόλαιμο. Η ρίζα της χρησιμοποιούνταν για την αρτηριοσκλήρυνση, την κακή κυκλοφορία του αίματος και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
– Το μέλι
Το μέλι της κουμαριάς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, συντελεί στη ρύθμιση της χοληστερίνης, περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες και είναι διουρητικό.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
H περιορισμένη βρώση των κούμαρων φαίνεται να είναι ασφαλής, όταν χρησιμοποιείται βραχυπρόθεσμα.
Η υπερδοσολογία του φυτού είναι τοξική, λόγω της περιεκτικότητας της σε κουμαρίνη (νεφροτοξική, ηπατοτοξική).
Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν πόνο στα αυτιά, έμετο, σύγχυση, σπασμούς και κατάρρευση.
Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, απώλεια βάρους, αδυναμία, απώλεια χρώματος μαλλιών, αιματηρά ούρα, δυσκολία στην ούρηση και επώδυνη ούρηση Δεν πρέπει να τρώμε περισσότερα από 3 με 4, γιατί αν φάμε πολλά, βαραίνουν το στομάχι.
Τα κούμαρα πρέπει να τρώγονται τη στιγμή που είναι απολύτως ώριμα.
Αν τα καταναλώσουμε όταν έχουν υπερωριμάσει ξινίζουν. Αν τα κούμαρα καταναλωθούν ανώριμα, έχουν έντονη στυφή γεύση και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσουν εμετό.
Τα υπερβολικά ώριμα κούμαρα που μένουν πάνω στο δέντρο, υπόκεινται σε αλκοολική ζύμωση και γίνονται δηλητηριώδη για τον άνθρωπο αν φαγωθούν.
Τα κούμαρα πρέπει να τρώγονται από τους δυσκοίλιους όταν είναι νηστικοί.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Σε κάθε περίπτωση η φαρμακευτική χρήση των μερών της κουμαριάς πρέπει να γίνεται με προσοχή και να ζητείται η γνώμη του θεράποντος ιατρού, για να αποφεύγονται προβλήματα .
0 comments