Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό

By on 01/12/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού  και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό

      Στο Υπουργείο Πολιτισμού χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τη μορφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μέσω ΣΟΧ, προγραμμάτων ΕΣΠΑ και προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέχρι το τέλος του έτους λήγουν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορα έργα των Εφορειών Αρχαιοτήτων ή κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ανά την επικράτεια. Πολλά από τα εν λόγω έργα δεν βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, η συνέχιση και ολοκλήρωση τους απαιτεί τη συνέχιση της εργασίας των εκατοντάδων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πολυετή πείρα και εξειδίκευση. 

Παρά τις αυξημένες και απαιτητικές ανάγκες του πολιτιστικού έργου, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες, δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια για να το στελεχώσουν πλήρως με μόνιμο προσωπικό. Οι δεσμεύσεις για δημοσιονομική σταθερότητα έχουν ως αποτέλεσμα το έργο ανάδειξης – διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς να καθορίζεται με τη λογική κόστους – οφέλους. 

Γι’ αυτό οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού σε έργα με αυτεπιστασία των αρμόδιων υπηρεσιών, καλούνται να διεκπεραιώσουν το απαιτητικό έργο της προστασίας και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας ενώ βρίσκονται σε ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που για πολλούς ξεπερνούν τις δύο δεκαετίες. 

Γι’ αυτό και δίπλα στην αυτεπιστασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ήδη δραστηριοποιούνται σειρά εργολαβικών εταιριών, όπου και εδώ το κέρδος του εργολάβου απαιτεί εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και κακοπληρωμένους. 

Έτσι και σήμερα η κατεύθυνση Κυβέρνησης και Υπουργείου είναι να συνεχιστούν τα έργα, είτε δίνοντας την πλειοψηφία τους σε εργολαβικές εταιρείες, είτε εντάσσοντάς μερικά εξ’ αυτών σε νέα προγράμματα χρηματοδότησης, επαναπροκηρύσσοντας θέσεις με προλήψεις νέων συμβασιούχων εργαζομένων. 

Για την Κυβέρνηση και την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΠΟ, όπως και για όλες τις προηγούμενες, είναι γνωστό πως χωρίς τους συμβασιούχους κανένα έργο ανάδειξης – διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς δεν θα ολοκληρώνονταν. Η συνεχής απασχόληση των ίδιων εργαζομένων εδώ και χρόνια, αποδεικνύει ότι οι ανάγκες αυτές μόνο προσωρινές δεν είναι, αντιθέτως οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες ολοκλήρωσης του συνόλου των πολιτιστικών έργων. 

Το επιχείρημα της αδυναμίας κάλυψης και χρηματοδότησης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα των προτεραιοτήτων και την κατεύθυνση των κυβερνήσεων, που οδήγησαν σταδιακά στην πλήρη αποψίλωση και υποστελέχωση των υπηρεσιών, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζουν την παραπέρα εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, σε βάρος πάντα των εργατικών και λαϊκών αναγκών. 

Η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν έχει ημερομηνία λήξης και δεν μπορεί οι σχέσεις εργασίας των εργαζομένων να καθορίζονται από την χρηματοδότηση των διαφόρων έργων από ευρωπαϊκούς η άλλους πόρους. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με όλους τους επαρκείς πόρους για την διεκπεραίωση των έργων.

Σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο και δυνατό, να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες από μόνιμο προσωπικό, ώστε το κράτος να αναλαμβάνει πλήρως τη διεκπεραίωση των έργων χωρίς διαμεσολάβηση και συμμετοχή εργολαβικών εταιριών. Ώστε τα χρονοδιαγράμματα εργασιών να προσδιορίζονται με βάση την ανάγκη της προστασίας των ευρημάτων και όχι την ανάγκη κερδοφορίας των εργολάβων και τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοδότησης. Ώστε να μην υπάρχει παύση χρηματοδότησης που λειτουργεί ως πρόσχημα για να απολύονται σήμερα οι εκατοντάδες εργαζόμενοι με πολυετή εργασιακή εμπειρία και εξειδίκευση. 

Τα σωματεία των συμβασιούχων εργαζομένων του Υπουργείου αυτό το διάστημα έχουν προχωρήσει σε μία σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

 

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

 

– Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Υπουργείου Πολιτισμού και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

– Να στελεχωθεί πλήρως το Υπουργείο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

Οι Βουλευτές

 

Κατσώτης Χρήστος

Παφίλης Θανάσης

Δελής Γιάννης

Έξαρχος Νίκος

Διγενή Σεμίνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κανέλλη Λιάνα

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: