- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
- Σύλληψη 37χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Καστοριάς, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς
- Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς 29χρονος ημεδαπός, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων στην Καστοριά
- Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών στη Δυτική Μακεδονία, κατά το επταήμερο 05 έως 11 Δεκεμβρίου, συνελήφθησαν συνολικά 6 άτομα, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
«Ιστορία και Πρόσωπα Αδραμμυτίου» Σταύρου Π. Καπλάνογλου
Όπως γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, για το Αδραμμύτι, δίνοντας μια μικρή περίληψη της ιστορίας του.
”Ήταν μια σημαντική πόλη όπως ο Άσσος, οι Σάρδεις, η Πέργαμος και η Έφεσος στην αρχαιότητα. ”
Πιο αναλυτικά η ιστορία του έχει ως εξής :
Κλασσική περίοδος
ΛΕΛΕΓΕΣ
Στην περιοχή αρχικά είχαν εγκατασταθεί οι Λέλεγες, οι οποίοι θεωρούνται αυτόχθονες της γειτονικής Μυσίας.
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα, τους χαρακτηρίζει ως συμμάχους των Τρώων, ο Αλκαίος τους χαρακτηρίζει τον 7ο αιώνα, Λέλεγες και ο Ηρόδοτος τους θεωρεί Πελασγούς και στις δυο περιπτώσεις θεωρούνται συνώνυμοι για τους `Ελληνες της Μητροπολιτικής Ελλάδας, καθώς και τα Προελληνικά φύλλα και αυτών ήταν Λέλεγες και Πελασγοί.
ΛΥΔΟΙ-ΚΙΜΜΕΡΙΟΙ- ΑΙΟΛΕΙΣ
Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν αργότερα οι Λυδοί , οι Κιμμέριοι και οι Αιολείς.
Οι πρώτοι ήταν κάτοικοι διπλανής περιοχής ,ο Όμηρος αποκαλεί την πατρίδα τους Μαιονία,οι Κιμμέριοι είχαν το Ελληνιστικό τους Βασίλειο, τον 4ο-5ο αιώνα στην Κριμαία και στα στενά του Κερς ,στο βόρειο τμήμα του Ευξείνου Πόντου.
Οι Αιολείς ήταν ένα αρχαίο Ελληνικό φύλο, που ξεκίνησε από την Δ. Μακεδονία, πέρασε στην Θεσσαλία και από εκεί στην Στερεά Ελλάδα ενώ τον 12ο π.χ. αιώνα μετανάστευσε στην Μικρά Ασία.
ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Τον 8ο αιώνα π.Χ. Η περιοχή εντάχθηκε στην πόλη-κράτος της Μυτιλήνης.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει πάντα τους κατοίκους του νησιού με το κοινό όνομα Λέσβιοι ή Μυτιληναίοι.
Εκείνη την περίοδο οι Μυκηναίοι ήλεγχαν τις αιολικές πόλεις και συνοικισμούς της απέναντι Μικρασιατικής ακτής, φτάνοντας μέχρι τα Δαρδανέλλια.
ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΔΡΑΜΥΤΤΙΟΥ
Το Αδραμύττιο ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και πήρε το όνομα του ,από τον Αδράμιττο, γιο του Βασιλιά Αλυάτη της Λυδίας. Διάδοχος του Αλυάτη στον θρόνο ήταν ο γνωστός για τα πλούτη του Κροίσος, που ήταν και αδερφός του Αδράμιτου, κυβερνήτη μιας περιοχής που επικεντρώνεται στον Αδραμυτίο, από το 596 – 546 π.Χ. και ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Λυδίας της δυναστείας των Μερμνάδων.
ΠΕΡΣΕΣ
Μετά την πτώση του Βασιλείου της Λυδίας το 546 π.Χ., το Αδραμύττιο τέθηκε υπό την κυριαρχία της Περσικής Αυτοκρατορίας και εντάχθηκε στην σατραπεία της Ελλησποντικής Φρυγίας, που είχε έδρα το Δασκήλειον .
ΟΙ ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ
Το 422 π.Χ., ο Φαρνάκης, σατράπης της Ελλησποντικής Φρυγίας, πρόσφερε άσυλο και εγκαταστάθηκαν στο Αδραμύττιο στους εξόριστους από του Αθηναίους κατοίκους της Δήλου.
Οι Δήλιοι επέστρεψαν στη πατρίδα, την Δήλο, 2 χρόνια αργότερα με την άδεια των Αθηναίων.
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Μετά το πέρας του Πελοποννησιακού πολέμου το 404 π.Χ., το Αδραμύττιο επανήλθε υπό τον έλεγχο της Μυτιλήνης
ΠΕΡΣΕΣ .
Η Μυτιλήνη διατηρούσε τον έλεγχο του Αδραμυττίου, μέχρι το 386 π.Χ., μετά την οποία, η πόλη σχημάτισε και πάλι μέρος της Περσικής Αυτοκρατορίας με τους όρους της Ειρήνης του Ανταλκιδά.
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Μετά τη νίκη του στη μάχη του Γρανικού το 334 π.Χ.,και την κατάληψη της Ελλησποντικής Φρυγίας η πόλη ήρθε στον έλεγχο του Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μετά το θάνατο του το 323 π.Χ., η αυτοκρατορία του χωρίστηκε μεταξύ των Διαδοχών.
Ο Λεοννάτος διορίστηκε σατράπης της Ελλησποντικής Φρυγίας.
Το 321 π.Χ., ο Αριδαίος αντικατέστησε τον Λεοννάτο.
Το 319 π.Χ., το Αδραμύττιο και η Ελλησποντική Φρυγία καταλήφθηκαν από τον Αντίγονο Α ‘Μονόφθαλμο, σατράπη της Μεγάλης Φρυγίας .
Το Αδραμύττι και η Ελλησποντική Φρύγια παρέμειναν υπό τον έλεγχο του Αντιγόνου μέχρι τον τέταρτο πόλεμο των Διαδοχών.
Η πόλη υπήχθη στο Βασίλειο της Θράκης, το 302 π.Χ.
Η πόλη ήρθε υπό τον έλεγχο της δυναστείας Ατταλιδών της Περγάμου, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Ευμένη του Α,, στα μέσα του τρίτου αιώνα π.Χ.
Ο Ατταλος ΙΙΙ, ο τελευταίος βασιλιάς της Περγάμου,παρέδωσε την βασιλεία του, στους Ρωμαίους με τη θέλησή του , και έτσι, το 133 π.Χ., το Αδραμυττίον ήρθε υπό τον ρωμαϊκό έλεγχο.
ΡΩΜΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Ο Ελλησποντική Φρύγια, κυβερνήτης της επαρχίας της Ασίας από το 129 έως το 126 π.Χ., επανακατασκεύασε τον δρόμος που συνδέει το Αδραμύττιο με την Σμύρνη .
ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ
Κατά τον Πρώτο Μιθριδατικό πόλεμο, ο Διόδωρος, στρατηγός και υποστηρικτής του Μιθριδάτη του VI, βασιλιά του Πόντου, σκότωσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, που υποστήριζαν τους Ρωμαίους και έδωσε τον έλεγχο στον Μιθριδάτη.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάκτησης της επαρχίας της Ασίας το 88 π.Χ., ο Μιθριδάτης διέταξε την εκτέλεση όλων των ρωμαϊκών εποίκων.
Κατά την ολοκλήρωση του πολέμου και την ήττα του Μιθριδάτη όλη η επαρχία της Ασίας και φυσικά το Αδραμύττιο επέστρεψε στο ρωμαϊκό έλεγχο
Ο Απόστολος Παύλος πέρασε από Αδραμύττιο στο δρόμο προς την Ρώμη
Την περίοδο του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117μ.Χ.), μεγάλος σεισμός κατέστρεψε την πόλι η οποία στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε με την χρηματοδότηση της Ρώμης η πόλη.
Το 395 μ.Χ. μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α’ όλη η περιοχή εντάχθηκε στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (το αποκλιθέν αργότερα από τους ιστορικούς Βυζάντιο .)
BYZANTIO
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πορεία του Αδραμυτίου που ξεχωρίζουν, μιας και από ότι φαίνεται τη πόλη είχε συρρικνωθεί .
Πάντως, μελετώντας την εκκλησιαστική ιστορία του, βλέπουμε να υπάρχει το 325 η Μητρόπολη Αδραμυτίου, που στην συνέχεια, γίνεται Επισκοπή (434 ;)της Μητρόπολης της Εφέσου .
Επί Οθωμανών εμφανίζεται να υπάρχει Μητρόπολη Αδραμυτίου και Περγάμου αλλά κατά την Μικρασιατική καταστροφή φαίνεται να υπάρχει Επισκοπή, η οποία υπάγεται στην Μητρόπολη Εφέσου.
ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ
Με την εξασθένηση του Βυζαντίου μετά την ήττα του Ματζικέρτ, το 1079 έχουμε στο Αδραμύτιο την εμφάνιση των Οθωμανών από το 1090 ,το 1112,το1302 και σε άλλες χρονικές περιόδου, για να έρθουν και να παραμείνουν οριστικά το 1334.
Ενδιάμεσα, να έχουμε την Λατινική αυτοκρατορία με τους Σταυροφόρους, που ήρθαν για να προστατέψουν τους ομόθρησκους τους Χριστιανούς, από τους Μουσουλμάνους, αλλά έγιναν δυνάστες, αλλά και την Αυτοκρατορία της Νίκαιας που έδωσε ανάσες στους Αδραμυτινούς.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Ανδρίσκος, ( 149––48 π.Χ.), Βασιλιάς της Μακεδονίας
Ο Ανδρίσκος, αναφερόμενος συχνά και ως Ψευδό-Φίλιππος, ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας (έτος 149-148 π.Χ.).
Ισχυριζόταν ότι ήταν γιος του Περσέα της Μακεδονίας και ήταν από τον Αδραμυττίο.
Η βασιλεία του διήρκεσε μόνο ένα χρόνο.
Διόδωρος του Διδώρου (1οςαιων π.χ.), Στρατηγός και Φιλόσοφος.
Διόδωρος του Διδώρου του Αδραμυττίου ρήτωρ, ακαδημαϊκός, φιλόσοφος.
Έζησε την εποχή του Μιθριδάτη (1ος αι. π.Χ.), προκάλεσε τη σφαγή όλων των γερουσιαστών της πατρίδας του και συνόδευσε τον Μιθριδάτη στον Πόντο , μετά την ήττα του από τους Ρωμαίους.
‘Ατυνας (. 72–62 BC), πυγμάχος -Ολυμπιονίκης
Ο ‘Ατυνας (62 π.Χ.) ήταν ευγενής και πρωταθλητής πυγμαχίας από το Αδραμύττιο στην Μυσία.
Ο ‘Ατυνας κέρδισε τον αγώνα πυγμαχίας το 72 π.Χ. της 177ης Ολυμπιάδας.
Γεώργιος Μουζάλων ( 1220–1258 μ.χ.), Μέγας Δομέστικος (αρχηγός του στρατού) Της αυτοκρατορίας της Νικαίας
(1220 – 25 Αυγούστου 1258) ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αυτοκρατορίας της Νίκαιας, υπό τον Θεόδωρο Β ‘Λάσκαρη (1254-1258 ).
Γεννήθηκε στο Αδραμύττιο..
Λίγο πριν από το θάνατο του Θεόδωρου το 1258, διορίστηκε αντιβασιλέας του γιου του Θεοδώρου Ιωάννη Λάσκαρη (1258-1261).
Ο ίδιος δολοφονήθηκε λίγες μέρες αργότερα από στρατιώτες,
Γεώργιος Γαλησιώτης (. 1275/1280−1357), Γραμματεύς του Πατριαρχείου και συγγραφεύς.
Ο Γεώργιος Γαλησιώτης ήταν υψηλόβαθμος βυζαντινός αξιωματούχος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης έγινε υπάλληλος του Πατριαρχείου, και ήταν υπεύθυνος για το σακελλίο της Εκκλησίας , ήταν επίσης συγγραφέας ομιλιών και άλλων έργων.
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Γ΄ (715-717)
Από την πόλη Αδραμύττιο καταγόταν ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Γ΄, ο επονομαζόμενος και Αδραμυττηνός (715-717)
Όταν τα στρατεύματα εξεγέρθηκαν εναντίον του Αυτοκράτορα Αναστασίου Β, ο Θεοδόσιος επιλέχθηκε ως αυτοκράτορας.
Ο Θεοδοσίου και τα στρατεύματά του έκαναν, αμέσως, πολιορκία στην Κωνσταντινούπολη. Έξι μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, κέρδισαν την είσοδο στην πόλη. Παραιτήθη από το θρόνο στις 25 Μαρτίου 717.
Πατριάρχης Βενιαμίν Α ‘της Κωνσταντινούπολης(1936-1946)
Ο Πατριάρχης Βενιαμίν Α ‘της Κωνσταντινούπολης(1936-1946) καταγόταν από το Αδραμύττιο γεννήθηκε το 1871 και πέθανε το 1946,
Μαικλ Δουκάκης ( Michael Dukakis )
Ο Μάικλ Δουκάκης γεννήθηκε το 1933 και είναι πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης καθώς και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 1988 . Η καταγωγή του πατέρα του Πάνου Δουκάκη (1896-1979) ήταν από το Αδραμύττιο
0 comments