giapraki.com

Η Παρουσία των Δυτικομακεδόνων στην Προετοιμασία και την διεξαγωγή του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 (σύντομα ονόματα)

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επίσημη έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα από τον ζυγό των Τούρκων ,που έγινε την 25η Μαρτίου του 1821.

Βέβαια πριν από αυτή την ημερομηνία οι Έλληνες είχαν ξεσηκωθεί στην αρχή στις παραδουνάβιες χώρες με αρχηγό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στις 21 Φεβρουάριου του 1821. όπου στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας (Ρουμανία ) σήκωσε την σημαία της επανάστασής , η οποία δυστυχώς οδηγήθηκε σε οικτρό τέλος για λόγους που δεν είναι της παρούσης και στις 22 Μαρτίου 1821 έγινε η έναρξη της εκεί επανάσταση που είχε σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Καλαμάτας

Για να φθάσουμε όμως εκεί είχαν προηγηθεί

1.Τα Ορλοφικά που οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν με την υποκίνηση της Αικατερίνης της Ρωσίας ,που κατέληξαν σε οικτρά αποτυχία.

2.Το κίνημα του Ρήγα του Βελεστινλή ή Φεραίου και

  1. Η ίδρυση της Φιλικής εταιρίας το 1814

Η πολιτεία και σωστά αποφάσισε να τιμήσει τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για να φτάσουμε στην δημιουργία του Ελληνικού κράτους που ξεσηκώθηκαν το 1821

Πολλά από αυτά τα ονόματα είναι γνωστά από τα σχολικά βιβλία και την διδαχθείσα ύλη.

Όμως αν κάνεις αναζητήσει ονόματα από την Δ. Μακεδονία δεν θα βρει στα σχολικά βιβλία παρά ελάχιστα που δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού

Και αναρωτιούνται πολλοί , αγωνίστηκαν οι άνθρωποι της περιοχής για να γίνουν οι Έλληνες ελεύθεροι ή απουσίαζαν;

Ξέροντας ότι η διδαχθείσα έχει Αθηνοκεντρικό χαρακτήρα με ολίγον Πελοπόννησο , κάναμε μια έρευνα και το αποτέλεσμα μας εξέπληξε .

Ότι βρήκαμε , θα το παρουσιάσουμε σύντομα ,πριν από αυτό θέλοντας να δώσουμε ένα δείγμα του ενδιαφέροντος των Δυτικομακεδόνων για την επανάσταση θα παρουσιάσουμε ένα εύρημα του 1820 που ο συγγραφέας ,ιερολοχίτης από την Κοζάνη και γραμματέας του Αλεξάνδρου Υψηλάντη , Γεώργιος Λασσάνης αφιερώνει το βιβλίο του , στον δολοφονημένο Εθνομάρτυρα από τους Τούρκους το 1798, Ρήγα Βελτιστινλή που λόγω του αρχαίου ονόματος της της πατρίδος του ( Φέραι ) αργότερα αποκλήθηκε Φεραίος Τίτλος του Βιβλίου . «Προς τας ιεράς σκιάς Ρ… του Β… και των μετ’ αυτού υπέρ πατρίδος κλεινώς αποθανόντων».

Το αφιερώνει δηλαδή στον [Ρ]ήγα τον [Β]ελεστινλή και τα πρώτα θύματα της ελευθερίας Το βιβλίο τυπώθηκε το 1820 στην Μόσχα.

Βέβαια στο σχετικό μικρο διάστημα που πραγματοποιήσαμε την έρευνα και στην δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας ,σίγουρα μας εμποδίζει να βρούμε περισσότερα ονόματα από αυτά που σύντομα θα σας παρουσιάσουμε.

Ελπίζουμε όμως η μικρή αυτή έρευνα να γίνει αιτία που θα παροτρύνει άλλους ανθρώπους με περισσότερες γνώσεις από μας ,να ασχοληθούν με το θέμα και να αποκατασταθεί η αλήθεια.

 

Exit mobile version