Η αλόη βέρα ( λατ. Áloë véra ) είναι ένα χυμώδες ποώδες φυτό. είδος του γένους Aloe ( Aloe ) της υποοικογένειας Asphodeloideae της οικογένειας Liliaceae ( Asphodelaceae ).
Τα φυτά του γένους Aloe προέρχονται από τις άνυδρες περιοχές της νότιας και τροπικής Αφρικής
Η αλόη αναπτύσσεται κυρίως σε θερμά και ξηρά κλίματα.
Μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες όπου άλλα φυτά μαραίνονται και πεθαίνουν.
Σε ακραίες καταστάσεις, αυτό το φυτό κλείνει τη στόμια των φύλλων του, παγιδεύοντας την υγρασία μέσα στο φύλλο με αποτέλεσμα να αντέχει στην μεγάλη ξηρασία. .
Τα φύλλα αλόης δημιουργούν ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα υγρασίας
**** Τι περιεχέι . ****
Τα διάφορα μέρη του φυτού περιέχουν περίπου 75 θρεπτικά συστατικά καθώς και 200 δραστικές ενώσεις .
Τα φύλλα και ο μίσχος της αλόης περιέχουν αλλαντοΐνη , φυσικά αντιοξειδωτικά με τη μορφή συμπλέγματος βιταμινών Β , βιταμίνες C και E , καθώς και β-καροτίνη , η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό .
Χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική και στα καλλυντικά στη βιομηχανία αρωμάτων , καθώς και στην παραγωγή βιολογικών καλλυντικών.
** Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες **
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της αλόης,ήταν γνωστές πριν από περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια
Μελέτες έχουν αποκαλύψει σημαντική αιμοποιητική (αιμοποιητική) δράση της αλόης.
*– Ακτινοβολίες
Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με το εάν η αλόη βέρα μπορεί να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που προκαλούνται από την ακτινοβολία.,φαίνεται να είναι αποτελεσματική για την οξεία πρωκτίτιδα από ακτινοβολία,
*– Προβλήματα του γαστρεντερικού σωλήνα .
Διάφορα σκευάσματα αλόης χρησιμοποιούνται για παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα , για τη θεραπεία γαστρίτιδας , εντεροκολίτιδας , γαστρεντερίτιδας , γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών , καθώς και βρογχικού άσθματος , πνευμονικής φυματίωσης και υποχρωμικής αναιμίας
*- Στην οφθαλμική πρακτική,
Η αλόη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της βλεφαρίτιδας , της επιπεφυκίτιδας , της κερατίτιδας , της θολότητας του υαλοειδούς και της προοδευτικής μυωπίας .
. Στη λαϊκή ιατρική, το εκχύλισμα αλόης με τη μορφή σταγόνων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας, της φλεγμονής του άνω βλεφάρου.
*– Παραδοσιακή ιατρική
Επιπλέον, για τη θεραπεία εγκαυμάτων , μακροχρόνιων μη επουλωτικών πληγών και ελκών, βλάβης από την ακτινοβολία στο δέρμα, φλεγμονωδών ασθενειών της στοματικής κοιλότητας, για τη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως .
Ο φρέσκος χυμός στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται εξωτερικά για την επούλωση πληγών και εσωτερικά για τη φυματίωση
*- Το τζελ αλόης χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή τοπικών φαρμάκων για δερματικές παθήσεις όπως παθήσεις, πληγές, κρυοπαγήματα, εξανθήματα , ψωρίαση , έρπης ή ξηρό δέρμα.
–* Χρήση για καλλυντικούς σκοπούς
Οι μάσκες, τα βάμματα και τα τονωτικά παρασκευάζονται από αλόη, τα οποία χρησιμοποιούνται για να σκουπίσουν το πρόσωπο, το δέρμα και άλλα μέρη του σώματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της αλόης σε νερό, επιτυγχάνεται η επίδραση της ενυδάτωσης, καταπραϋντικής, απαλότητας και αποκατάστασης του δέρματος.
*-Προφυλάξεις .
Ο χυμός αλόης μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση σε ορισμένους ανθρώπους
Η από του στόματος κατάπτωση αλόης βέρα είναι δυνητικά τοξική και μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες και διάρροια .
Μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων πρέπει να σημειωθούν , φλεγμονή των εντέρων, αιμορραγική νεφρίτιδα. και υπάρχει κίνδυνος για την αποβολή του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το video της εκπομπής Αειφορία του flash tv από το αρχείο του γεωπόνου Σταύρου Καπλάνογλου
Διάρκεια της εκπομπής 38,18 λεπτά .
Τίτλος : ΑΕΙΦΟΡΙΑ : ΑΛΟΗ – ALOE VERA