- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Ημερίδα με τίτλο «Άφιξη και ενσωμάτωση ελληνικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή»
Η Παρέμβαση πρόκειται να πραγματοποιήσει Ημερίδα με τίτλο: «Άφιξη και ενσωμάτωση ελληνικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή», το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στο Κοβεντάρειο. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Μικρασία: Ένας πολιτισμός μετακομίζει», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του 1922.
Η δράση τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης. Συμμετέχουν και στηρίζουν τη δράση οι φορείς: Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, Σύνδεσμος Γραμμάτων & Τεχνών, Σύνδεσμος Φιλολόγων, Δήμος Εορδαίας, Μικρασιατικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, Ονειρόδραμα.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή δια ζώσης, αλλά και με διαδικτυακή προβολή για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν, στο ακόλουθο Link: https://www.facebook.com/dimitra.karayianni.1/
Πρόγραμμα Ημερίδας
Μέρος Α´
Συντονιστής: Φωτεινή Καμίτα, Δικηγόρος – Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης
9.30 Αντώνης Παπαβασιλείου, Συγγραφέας–Εκδότης «Χρονικών Δυτικής Μακεδονίας»: «O Οίκος του Χαρτιού: ξεφυλλίζοντας μνήμες σε περιοδικό της Σμύρνης»
9.45 Β. Π. Καραγιάννης, Εκδότης Περιοδικού Παρέμβαση – Συγγραφέας: «Δύο στρατιώται εκ Λευκοπηγής στη Μικρά Ασία»
10.00 Δημήτρης Καμαριάδης, Πρώην προϊστάμενος Δημοσίων σχέσεων ενεργειακού κέντρου Δυτ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.: «‘’O Μπάρμπας μου ο Παναγής”, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου-Ένα τραγούδι , μια περιγραφή , ένας πολιτισμός , μια ιστορία»
10.15 Αθανάσιος Καλλιανιώτης, Ιστορικός: «Η “Βενιζέλου Ανάβασις” στην Ηχώ της Μακεδονίας 1919-1922»
Διάλειμμα
Μέρος Β´
Συντονιστής: Δημήτρης Καμαριάδης, Πρώην προϊστάμενος Δημοσίων σχέσεων ενεργειακού κέντρου Δυτ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.
10.40 Φωτεινή Καμίτα, Δικηγόρος (Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ) – Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης: «Ο πλούσιος ελληνικός πολιτισμός της Μ. Ασίας και οι επιδράσεις του στην πολιτιστική ταυτότητα των ντόπιων, μετά το 1922»
11.00 Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ιστορικός, «Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή. Ιστορικά συμπεράσματα»
11.20 Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως η τελική πράξη του μετασχηματισμού της Εγγύς Ανατολής και της διαμόρφωσης του μετα-οθωμανικού κόσμου»
11.40 Ραϋμόνδος Αλβανός, Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Δημόσιας Ιστορίας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, «Από την πληθώρα των προσφυγικών εθνοτικών ομάδων στην εθνική ομοιογένεια; Πολιτικές συμπεριφορές και συνιστώσες της ταυτότητας των προσφύγων κατά τον εικοστό αιώνα».
12.00 Δημοσθένης Παπαμάρκος, Συγγραφέας, Ιστορικός, «Γκιακ: Ένας λογοτεχνικός διάλογος με αφορμή τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής»
Διάλειμμα
Μέρος Γ΄
Συντονιστής: Τάνια Ώττα, Δημοσιογράφος ΜΑ, Δημόσιες Σχέσεις «MyVoio»
12.30 Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Ποιήτρια-Δοκιμιογράφος, «Η Μικρασία και ο Σεφέρης»
12.45 Φωτεινή Πέκου, Φαρμακοποιός – Λαογράφος (Σύλλογος Μικρασιατών Εορδαίας): «Από τη γη της Μικρασίας στη γη της Εορδαίας»
13.00 Γιώργος Μικρούδης, Δ.Ν., MHist, «Η απόφαση για την εδαφική επέκταση στη Μικρά Ασία» (Χίμαιρα ή νομοτέλεια;)
13.15 Θωμάς Αλεξιάδης, Θεολόγος – Δρ Ιστορίας, «Το ιστορικό πλαίσιο της προσφυγιάς των Ελλήνων του Πόντου, ο βίαιος εκπατρισμός και η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα»
13.30 Αντώνης Κάλφας, Φιλόλογος – Ποιητής, «Ιστορία, λογοτεχνία και κινηματογράφος. Η ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου και «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη, μια πρόταση διδακτικής αξιοποίησης [για την τρίτη λυκείου]»
0 comments