Εν τη προαιρέσει η μοχθηρία και το αδικείν, σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη, δηλαδή η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση, και όχι τυχαία ή κατά λάθος.
Αφορμή, για την επίκληση του Αριστοτέλη, αποτέλεσαν τα πρόσφατα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ακόμα και σε τηλεοπτικές εκπομπές, αφ’ ενός του δεσπότη Κοζάνης κ.κ. Παύλου, ο οποίος «ειρήσθω εν παρόδω» και εξ αιτίας της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε στο εκκλησίασμα λόγω των πρόωρων αναχωρήσεων ορισμένων μελών του εκκλησιάσματος, που προφανώς συνοδευόταν από τις αντίστοιχες ευχές, διέκοψε το λόγο του για το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας ανήμερα των Φώτων, και τελώντας εν αμύνη, προέβη στην εξής παρατήρηση: «Eσείς οι γυναίκες δεν μπορείτε να κλείσετε τα στόματά σας; Πώς τις αντέχετε;» Ατυχής παρατήρηση, κατά το δεύτερο σκέλος της, που υποθέτω όμως πως θα γινόταν ίδια και στην περίπτωση που η αναστάτωση προέρχονταν από την πτέρυγα των ανδρών.
Το σχόλιο θεωρήθηκε ρατσιστικό και ο κ. Μουστινάς μάλιστα, στην τηλεοπτική του εκπομπή στον ΣΚΑΙ, απόρησε που «δεν σηκώθηκαν οι πιστές να ρίξουν μία μούντζα και να φύγουν;» Ωραίο είδος δημοσιογραφίας και μάλιστα καλοπληρωμένο!
Επιπρόσθετα στα social media της περιοχής δημοσιεύθηκαν απόψεις κατά των πνευματικών της περιοχής που δήθεν επιβάλουν στα πνευματικά τους παιδιά τον μη εμβολιασμό τους κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, με παράλληλη επίκληση της χρήσης του ορθού λόγου. Όμως ο ορθός λόγος οφείλει να συμπεριλαμβάνει και τις στατιστικές σχετικά με τα ποσοστά των διασωληνώσεων που γίνονται στα νοσοκομεία της επαρχίας και έχουν αίσιο αποτέλεσμα. Άλλως, η επιλεκτική χρήση της λογικής αναιρεί τον ορθό λόγο.
Και επειδή είναι κοινό «τοις πάσι» ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν υπερβεί από καιρό τα όριά τους, με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη προτείνω εκ νέου στον Υπουργό Υγείας, να επανεξετάσει το θέμα της παροχής υπηρεσιών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκεται σε αναστολή, και να ενισχύσει όλες τις δομές δημόσιας υγείας με την έμπειρη συμβολή τους.
Άλλωστε το αξίωμα, η ισχύς εν τη ενώσει, έχει διαχρονική αξία.