Πρόκειται για πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες Ευρωπαίους από τα κράτη-μέλη αλλά και από κράτη που είναι υπό ένταξη, να συμμετέχουν σε ημερίδα στο Στρασβούργο με στόχο να συναντηθούν, να γνωρισθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να υποβάλουν προτάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα χρησιμοποιώντας τις γλωσσικές τους δεξιότητες, αλλά και να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών.
Πηγή:το Θάρρος
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, που είναι ο υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση του προγράμματος στη Δυτική Μακεδονία. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση σχετικά με το Euroscola και η προτροπή μαθητών και εκπαιδευτικών να ασχοληθούν κατά τις επόμενες σχολικές χρονιές με το πρόγραμμα.
Αρχικά η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, κυρία Έλενα Ζυγούρη, έκανε μια συνοπτική περιγραφή των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που απευθύνονται σε νέους και νέες και στα οφέλη που αποκομίζουν από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα και τόνισε την ανάγκη να συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Στη συνέχεια η σχολική σύμβουλος καθηγητών Αγγλικής Ν. Κοζάνης, κυρία Βασιλική Τσιτούρα, η οποία ανέλαβε το έργο της οργάνωσης και του συντονισμού όλης της διαδικασίας για τη συμμετοχή των μαθητών στην ημερίδα, περιέγραψε όλη τη διαδικασία για την επιλογή των μαθητών και την προετοιμασία τους πριν από το ταξίδι στο Στρασβούργο.
Οι μαθητές παρουσίασαν με λεπτομέρεια το πρόγραμμα της ημερίδας, τις ομαδικές εργασίες που ετοίμασαν πριν από τη μετάβασή τους στο Στρασβούργο, τις γνώσεις που απέκτησαν. Επίσης περιέγραψαν την εμπειρία που βίωσαν συνεργαζόμενοι με τους ομολόγους τους από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν.
Ακόμη περιέγραψαν τις όμορφες εικόνες από την παραμυθένια πόλη του Στρασβούργου που φιλοξενεί πανεπιστημιακές σχολές, οι οποίες παρέχουν υψηλών προδιαγραφών σπουδές, προπτυχιακές και μεταπτυχιακές, καθώς και την έδρα τριών θεσμικών οργάνων της Ενωμένης Ευρώπης –το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όλοι οι παριστάμενοι εντυπωσιάσθηκαν από τη συγκροτημένη προσωπικότητα των παιδιών, τον ώριμο τρόπο σκέψης, τον εμπεριστατωμένο λόγο και την κριτική στάση τους απέναντι στη δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εισηγήτρια την κυρία Αλεξάνδρα Πάντσου, φιλόλογο του 3ου ΓΕΛ Καστοριάς, μία από τις τρεις συνοδούς των μαθητών στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μεταξύ άλλων έκανε κριτική ανάλυση της στάσης των στελεχών διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των απαντήσεων που έδωσαν στους μαθητές σε ερωτήσεις που αφορούσαν στην ένταξη της Τουρκίας και της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε στις εύστοχες παρεμβάσεις των παιδιών της ελληνικής αποστολής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας.