- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Διαδικτυακή Ημερίδα – Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι παγκόσμιες προκλήσεις επαναπροσδιορίζουν την εκπαίδευση
Η ουσία της παραδοσιακής εκπαιδευτικής διαδικασίας, η ανάγκη της επένδυσης των επιχειρήσεων στις δεξιότητες των εργαζομένων και η σημασία της δια βίου μάθησης.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα «Επαναστάτες Χωρίς Παιδεία» από την Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγικές παρατηρήσεις από τον Λεωνίδα Κόσκο, Πρόεδρο της ΕΑΕ, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να ανοίξει την δημόσια συζήτηση για την μετά κορωνοϊό εποχή, και να τονιστεί η ανάγκη για σχηματισμό κεφαλαίου γνώσης και ανάγκη για ενδυνάμωση του ανθρωπίνου κεφαλαίου, που είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις της ανάπτυξης. «Ο μετασχηματισμός της κοινωνίας μας σε κοινωνία ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και γνώσης απαιτείται πανστρατιά Εκπαίδευσης, επιχειρήσεων, και κράτους με πρώτη προτεραιότητα την ανανέωση και αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων (reskilling και upskilling)», τόνισε ο κ. Κόσκος, και πρόσθεσε ότι η αποτελεσματικότερη μέθοδος για την αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων είναι η κατάρτιση στη δουλειά (on the job training) και η κατάρτιση από συνάδελφο (συνεργασία peer–to–peer) ώστε ο χώρος δουλειάς, να γίνει και χώρος Εκπαίδευσης – ένα διαφορετικό Σχολείο, και συμπλήρωσε: «Η εκστρατεία για την ανανέωση και αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων θα έχει ως αποτέλεσμα την απογραφή του διαθέσιμου κεφαλαίου γνώσης, την επαύξησή του και την βελτιωμένη ικανότητα όλων μας για τη διαχείρισή του».
Η συζήτηση άνοιξε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, να αναφέρει πως δεν πρέπει να υποτιμούμε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι 32η τον δείκτη Human Development ανάμεσα σε 189 χώρες. «Δεν γίνεται να διασπαθίζονται άλλο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να έχουμε τέτοια ποσοστά ανεργίας. Δεν θέλουμε απλά να διαθέσουμε πόρους, αλλά να τους αξιοποιήσουμε κατάλληλα. Μέχρι το φθινόπωρο θα πέσουν στην αγορά 400 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα κατάρτισης. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση και ψήφιση νομοσχεδίου για την κατάρτιση, με αρχές την πιστοποίηση, την αξιολόγηση και την αξιοποίηση πόρων. Είναι υποχρέωσή μας να μην καθυστερήσουμε άλλο».
Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ ανέφερε πως πρέπει να γίνει καλύτερη κατάρτιση των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις, όπου γίνονται άλματα ψηφιοποίησης και μετασχηματισμού στον τεχνολογικό τομέα. «Καλούμαστε να προσαρμοστούμε με ταχύτητα καθώς αλλάζει η ζήτηση δεξιοτήτων. Ωστόσο, η διαφορά στην προσφορά και τη ζήτηση κρατά πίσω την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», σύμφωνα με τον ίδιο. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν ανθρώπινο δυναμικό με τις δεξιότητες που χρειάζονται. Η χώρα μας παραμένει χαμηλά στην συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης-επανακατάρτισης. Αυτά που είναι πιο απαραίτητα από ποτέ είναι οι κατάλληλες πολιτικές, η αξιοποίηση πόρων, η επένδυση στις δεξιότητες και ο προσανατολισμός στο βαθμό σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. «Η συνεργασία κοινωνικών εταίρων και ΟΑΕΔ είναι απαραίτητη. Ο ΕΟΠΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνεργαστούν ώστε οι γνώσεις και οι δεξιότητες των εργαζομένων να καταχωρούνται και να είναι αξιοποιήσιμες στην αγορά εργασίας. Ο ΣΕΒ έχει θέσει εδώ και χρόνια το ζήτημα της ανανέωσης των επαγγελματικών περιγραμμάτων. Η γνώση είναι ο σημαντικότερος προσδιοριστικός παράγοντας ανάπτυξης», είπε κλείνοντας ο κ. Βιδάλης.
Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, ανέφερε από την πλευρά του ότι το πρόβλημα στον τομέα της παιδείας ξεκινά από τις συνεχείς ριζικές αλλαγές. «Ζούμε σε μία κοινωνία με εντελώς διαφορετική αίσθηση της ευθύνης. Δεν είναι κακό να γίνονται αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης και μάλιστα την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει προσπάθειες για αλλαγές στον τομέα της παιδείας που θα μας φέρουν στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινωνία εξακολουθεί να ζητά αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης. Για τον κ. Συρίγος πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τις παθογένειες και τα χρόνια προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης.
«Το πολιτικό σύστημα είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας. Το κρίσιμο δεν είναι να ψηφίζεις πρωτοποριακούς νόμος, αλλά πρωτοποριακούς νόμους που μπορούν εφαρμοστούν στην πράξη. Πρέπει να έχουμε στα υπόψη μας ότι είμαστε εξαιρετικά συντηρητική κοινωνία και «αντιπαθούμε» τις αλλαγές. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να πιέζει για αλλαγές. Δεν υπάρχουν μαγικοί νόμοι που να έχουν μέσα μόνο καλές διατάξεις. Οι μεταρρυθμίσεις δε γίνονται με ένα νόμο και ένα άρθρο, χρειάζονται συνεχείς αλλαγές ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν στην πράξη», επεσήμανε ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας πως η ΕΤΑΕ και η δημιουργία ξενόγλωσσων πανεπιστημιακών προγραμμάτων καθίστανται χρήσιμα εργαλεία ώστε να δοθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια η ευκαιρία να «ανοίξουν τα φτερά τους». Παράλληλα, τόνισε πως χρειάζεται εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ, ενώ συμπλήρωσε ότι δυστυχώς στη χώρα μας η εφαρμοσμένες επιστήμες και οι τέχνες χαρακτηρίζονται ως υποδεέστερες άλλων επιστημών.
Ο υφυπουργός μάλιστα ανέφερε πως το πρόβλημα για αυτούς που τελειώνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι οι εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, η αναντιστοιχία προσόντων και το πρόβλημα της υπερεκπαιδευμένης απασχόλησης.
Στη συνέχεια, ο Τάκης Αθανασόπουλος frm MO, Toyota Motor Corporation, EVP & COO Toyota Motor Europe, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δήλωσε πως καθίσταται επιτακτική η αξιοποίηση των σημαντικών δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην εποχή μας. Ο ίδιος ανέφερε πως η τεχνολογία δεν είναι προϊόν, αλλά μία δύναμη που προσφέρει δυνατότητες σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα και προσελκύει το ενδιαφέρον κρατών και επιχειρήσεων. Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην κούρσα ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης αφού έχουν καταλάβει τα οφέλη που μπορούν να έχουν από αυτή. Μάλιστα, οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, ενώ Ευρώπη και Κίνα έρχονται στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ωστόσο υπάρχει απόκλιση σε πολλούς τομείς.
Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε, επίσης, πως η χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τεχνολογικής ετοιμότητας. «Μόλις το 3% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αξιοποιούν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έναντι του 45% παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιλαμβάνεται δυστυχώς στην επενδυτική ατζέντα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και οφείλει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της. Αν ενδιαφερόμαστε για την τύχη των επόμενων γενεών θα πρέπει να λάβουμε και τα απαραίτητα μέτρα ώστε η χώρα μας να ανέβει στο τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η πιο αποτελεσματική λύση για την διασφάλιση των επόμενων γενεών είναι η λήψη βέλτιστων πρακτικών. Η μεταφορά στη χώρα μας καλών πρακτικών άλλων προηγμένων χωρών θα επιτρέψει να ξεδιπλωθούν δυνατότητες και χαρακτηριστικά που κρύβουμε μέσα μας, όπως συμβαίνει όταν οι Έλληνες βρεθούν σε προηγμένα οικονομικά και κοινωνικά περιβάλλοντα», είπε κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος.
Στη συνέχεια της συζήτησης ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΟΑΕΔ δήλωσε πως οι εξελίξεις που συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα απαιτούν ανάπτυξη και εξέλιξη δεξιοτήτων. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει μπροστά της μία τεράστια ευκαιρία. Το Ταμείο Ανάπτυξης, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και η διάθεση της κυβέρνησης για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της κατάρτισης και της εκπαίδευσης είναι πράγματα που θα λειτουργήσουν προς όφελος εργαζομένων και επιχειρήσεων». Πλέον, όπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχουν οι πόροι, οι πρωτοβουλίες και τα εργαλεία για να προχωρήσει η χώρα σε μεταρρυθμίσεις. «Ο νέος ΟΑΕΔ θα καταβάλει οποιοδήποτε προσπάθεια για να γίνουν πράξη αυτές οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας. Για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την χρόνια ελλειμματική διασύνδεση του χώρου της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Αυτό που μετρά περισσότερο στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Θα επενδύσουμε στην κατάρτιση με ένα τρόπο που θα εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης.
Από την πλευρά της, η Μαρία Φουντά, Γενική Διευθύντρια Marketing ΝΑ Ευρώπης για την Google, δήλωσε πως έρευνα της McKinsey αναφέρει ότι μία πενταετία τεχνολογικής εξέλιξης πραγματοποιήθηκε μέσα σε 8 μήνες. Σύμφωνα με την κ. Φουντά, 90 εκατομμύρια εργαζόμενοι στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ώστε να ανταπεξέλθουν στο ολοένα μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. «Η Google προσφέρει εδώ και χρόνια προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης εργαζομένων. Η ζήτηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Google έφτασε το 300% την περίοδο που διανύουμε. Εκπαιδεύσαμε σε δεξιότητες περισσότερο από 40.000 ανθρώπους καθώς και πολλούς επιχειρηματίες και ανθρώπους που αναζητούν εργασία. 64% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα προγράμματα είδαν αλλαγές στην εργασία τους και το 26% των ατόμων δήλωσε ότι ανέπτυξε τις δεξιότητες του. Επίσης τα Google Career Certificates προσέφεραν μία πληθώρα τομέων σε νέες γνώσεις και δεξιότητες στους εργαζόμενους.
Ο κόσμος στην Ελλάδα καταλαβαίνει πολύ καλά τη σημασία της τεχνολογίας και ενδιαφέρεται να λάβει εκπαίδευση και κατάρτιση. Οι εκπαιδεύσεις που κάνει η Google παρέχουν από πολύ βασικά μέχρι προχωρημένα θέματα που μπορεί να μάθει κάποιος. Έχουμε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή στα προγράμματα που πραγματοποιούμε. Για να είναι αποτελεσματική εκπαίδευση πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους», είπε κλείνοντας η κ. Φουντά.
Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, ιδρυτής και πρόεδρος του kariera.gr, ανέφερε με τη σειρά του ότι παρά τις δυσκολίες του τελευταίου χρόνου οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνονται έτοιμες να μπουν σε μία νέα εποχή, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο θα χρειαστεί να αλλάξουμε πολύ το μείγμα των δεξιοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. «Δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα χτίζαμε ένα γραμμικό πρόγραμμα δεξιοτήτων και κατάρτισης. Αυτό πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η επένδυση στην εκπαίδευση και στην αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης των δεξιοτήτων είναι κάτι που δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Η προσαρμοστικότητα είναι από τις πρώτες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει τόσο ο εργαζόμενος όσο και η επιχείρηση. Επιπλέον, η διαχείριση της αβεβαιότητας καθίσταται πολύ σημαντική στο management, ενώ πρέπει να κατανοήσουμε ότι η γνώση χρήσης τεχνολογικών εργαλείων είναι απαραίτητη για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους σε οποιονδήποτε τομέα απασχολούνται. Η εκπαίδευση έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει», ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.
«Η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν δίνεται τόσο μεγάλο βάρος στις σπουδές που έχει κάνει κάποιος αλλά στις δεξιότητες που ίδιος διαθέτει και φροντίζει να εξελίσσει», δήλωσε ο Πλούταρχος Ρήγας, Διευθυντής Τομέα Εκπαίδευσης, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. «Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι η μόνη επένδυση που σίγουρα θα αποφέρει κάτι. Η Microsoft ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο το GR for GRowth όπου 100.000 άνθρωποι θα εκπαιδευτούν ψηφιακές δεξιότητες μέχρι το 2025. Το πλάνο αυτό είναι πενταετές και πιστεύω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τον στόχο των 100.000 ατόμων, αλλά η ουσία είναι να γίνει κάτι πρακτικό που να έχει αποτέλεσμα στις μέρες μας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε προγράμματα εκπαίδευσης και πιστοποιήσεις, ώστε να ωφελήσουμε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και την ελληνική οικονομία. Η δια βίου μάθηση πρέπει να είναι σταθερά στο μυαλό μας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την σημαντικότητα των ήπιων δεξιοτήτων. Η φαρέτρα δεξιοτήτων που πρέπει να έχει κάποιος σήμερα πρέπει να έχει μέσα την δια βίου εκπαίδευση την προσαρμοστικότητα, την ευρύτητα σκέψης και την συνεχή εξέλιξη».
«Παρατηρώ πως γίνονται σωστές κινήσεις και σαφώς υπάρχει περιθώριο για ακόμη περισσότερες συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η δια βίου μάθηση σε ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο μέσα από την εκπαίδευση όσο και από τις επιχειρήσεις. Ο ανθρώπινος παράγοντας πάντα θα είναι το κλειδί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.
Εν συνεχεία ο Αριστοτέλης Βαβουγυιός Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, τόνισε πως η τεχνολογία παραγωγής και το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι δύο σημαντικοί τομείς της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Το Ινστιτούτο παρακολουθεί συστηματικά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και την σχέση του με την παραγωγική βάση, την αγορά εργασίας. Απώτερος στόχος του, όπως ανέφερε ο κ. Βαβουγυιός, είναι η διεύρυνση ικανοτήτων και δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας ανάλογα με την εποχή που βρισκόμαστε και συμπλήρωσε λέγοντας πως όσο πιο υψηλή είναι η ψηφιακή επάρκεια μιας επιχείρησης τόσο θετικότερη είναι η προσδοκία για την πορεία της τον επόμενο χρόνο. «Για να βγούμε νικητές από την Επανάσταση του ‘21 πρέπει να εξοπλιστούμε με τις κατάλληλες δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις. Έχουμε μηχανισμούς συλλογής στοιχείων για να εξοπλιστούμε και είναι στο χέρι μας να τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα».
Από την άλλη ο Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μία φράση του Αριστοτέλη, «η γνώση του εαυτού μας είναι η αρχή της υγιούς σοφίας, η ενέργεια του μυαλού είναι η ουσία της ζωής». «Δυστυχώς για πολλά χρόνια ηθικοί κανόνες έχουν χαθεί, σύμφωνα με τον κ. Γκορτζής. Το ΕΒΕΠ είναι ένα διακεκριμένο μη κερδοσκοπικό όργανο που εκφράζει την ευρωπαϊκή άποψη, αλλά και την επιθυμία σχετικά με την επιχειρηματική ηθική.
Από την άλλη, το Ινστιτούτο έχει σαν αποστολή την προσέγγιση των νέων αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας και προέλευσης προκειμένου να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση ώστε να μπορούν να θέτουν και να πραγματοποιούν ρεαλιστικούς στόχους στη ζωή τους. Οι ενέργειες του σωματείου προσβλέπουν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων του παραγωγικού ιστού και της αυτογνωσίας των ατόμων ώστε αυτά να εναρμονίζονται με τις ευκαιρίες που προσφέρει το σύγχρονο περιβάλλον. Στόχος του είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση όλων των κοινωνικών συνόλων για την σπουδαιότητα του θεσμού ώστε να εξοικειωθούν με τον θεσμό και τα οφέλη του και να αποκτήσουν μία θετική στάση προς αυτό.
Η διαδικτυακή συζήτηση έκλεισε με δύο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σχετικά με τις κοινωνικές δεξιότητες. «Η διάσταση της ηθικής, της προσωπικότητας και του ταλέντου είναι άκρως σημαντικά στις μέρες μας, ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Σοφία Πρωτόπαπα, Διευθύντρια Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης & Σταδιοδρομίας του Hellenic American College. «Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για την ανέλιξη και την επιτυχία ενός ατόμου για όλους τους τομείς της ζωής του. Η επικοινωνία, λεκτική και γραπτή είναι κομβική δεξιότητα που χρειάζεται κάθε άνθρωπος. Ήσσονος σημασίας είναι η ικανότητα να ακούμε τον άλλον, η ενσυναίσθηση και σαφώς η ομαδικότητα και η ικανότητάς μας να συνεργαζόμαστε με τους άλλους. Παράλληλα, η διεκδικητικότητα και η ηγεσία, η οποία εμφανίζεται ως μία μεταδεξιότητα, είναι δύο σημαντικές ικανότητες που μαζί με την επίλυση προβλημάτων μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα σε μία ομάδα. Σαφώς η γνώση του εαυτού μας, η αυτοπεποίθηση και ο σεβασμός βλέπουμε πως δεν αποτελούν απλά ήπιες δεξιότητες αλλά σύνθετες έννοιες που έχουν τεράστια δύναμη».Σύμφωνα με την κ Πρωτόπαπα, η εκπαίδευση είναι ο πρωτεργάτης της ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Στον εργασιακό τομέα η επικοινωνία, η συνεργασία και η επίλυση προβλημάτων είναι αναγκαίες δεξιότητες. Το Hellenic American College διαθέτει πρόγραμμα απασχολησιμότητας και ανάπτυξης δεξιοτήτων το οποίο περιλαμβάνει ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής, ερωτηματολόγια, πρακτική άσκηση, παρακολούθηση ημερών καριέρας και πολλά άλλα που εστιάζουν στο άτομο και στο πώς αυτό μπορεί να εξελίξει τις δεξιότητες και τα ταλέντα του. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μοντέλα καταγραφής και αξιολόγησης δεξιοτήτων στην Ελλάδα στον εκπαιδευτικό τομέα, όπως ανέφερε η κ. Πρωτόπαπα, ενώ ανέφερε πως, δυστυχώς, η πανδημία και η τηλεκπαίδευση στάθηκαν εμπόδιο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών και το κομμάτι των κοινωνικών δεξιοτήτων έμεινε πίσω.
Από την πλευρά της η Λήδα Σγουράκη, Regional Manager της Randstad Hellas, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος λόγος για τη σημαντικότητα των soft skills και κυρίως της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. Έρευνα της Randstad αποκάλυψε τη σημαντικότητα των κοινωνικών δεξιοτήτων και πώς αυτές μπορούν να συνεχίσουν να εξελίσσονται από τον άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα το 70% των εργοδοτών πιστεύει πως η επένδυση στις κοινωνικές δεξιότητες θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να ανταπεξέλθουν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 57% των εργοδοτών θεωρεί πως η επένδυση σε αυτό αποδίδει αξία στην επιχείρηση και 77% των εργαζομένων είπαν πως τα προγράμματα για τις δεξιότητες ήταν χρήσιμα.
Βέβαια, το τοπίο είναι αρκετά θολό σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις καταγράφουν τις δεξιότητες των εργαζομένων. Προσαρμοστικότητα και επικοινωνία είναι οι σημαντικότερες δεξιότητες που εν τέλει αναζητά μία επιχείρηση σήμερα. Για να καταφέρει ένας οργανισμός να διακρίνει αυτές τις δεξιότητες σε έναν εργαζόμενο πρέπει να είναι αρκετά ώριμος και να διαθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής. Μάλιστα, η πανδημία και κυρίως η τηλεργασία ανέδειξαν πολύ σοβαρά το θέμα της δεξιότητας στην επίλυση προβλημάτων. «Το θετικό πλέον είναι ότι οι επιχειρήσεις επενδύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων τους. Είναι γεγονός ότι η πανδημία μάς πήγε πίσω σε αυτό, ωστόσο οι εταιρείες πλέον φαίνονται πρόθυμες να επενδύσουν στη συνεχή και εις βάθος εκπαίδευση των εργαζομένων τους», είπε κλείνοντας η κ. Σγουράκη.
0 comments