Ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης πριν από μερικές ημέρες μίλησε στο συνέδριο του Economist. Παρατηρώντας τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του για την πορεία της κυβέρνησης προς την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και τα ενδεικτικά μέτρα που ανέφερε για τις απολιγνιτοποιημένες περιοχές, βγαίνουν αβίαστα κάποιες αξιοπρόσεκτες διαπιστώσεις.
«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της βιομηχανίας και κυρίως του μέσου Έλληνα για χαμηλότερο κόστος ενέργειας και θα ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος». Αυτό ήταν το αρχικό και βασικό μήνυμα της ομιλίας του Υπουργού. Το Υπ. Ενέργειας «θα σπάσει αυγά» πρόσθεσε, εφαρμόζοντας του target model-κυρίαρχο αίτημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας, που σημαίνει: Εφαρμογή και στην Ελλάδα όπως και στην ΕΕ της λειτουργίας των τεσσάρων αγορών προθεσμιακή-προημερήσια–ενδοημερήσια – αγορά εξισορρόπησης, αλλά και διασυνδέσεις που διαμορφώνουν την τιμή της Η/Ε με βάση τη διαθεσιμότητα, σ’ ένα ευρύ γεωγραφικό πλαίσιο. Υπόσχεση του κ Χατζηδάκη ότι θα εφαρμοστεί από 1ης Νοεμβρίου 2020.
Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την εφαρμογή του target model είναι πρωτίστως η σύζευξη της Ελληνικής με την Ευρωπαϊκή αγορά, που όμως θα καθυστερήσει πέραν και του 2021. Τα διμερή όμως συμβόλαια των βιομηχάνων θα δημιουργήσουν περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά, με τις συνακόλουθες συνέπειες. Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή Η/Ε στην Ευρώπη.
Χαμηλότερες τιμές προβλέπει ο κ Χατζηδάκης μέσω του ανταγωνισμού και στον μέσο καταναλωτή, χωρίς ποτέ σχεδόν να μην μπορεί(;) να εγγυηθεί κανένας τους τον υγιή ανταγωνισμό.
Τα κολοσσιαία αυτά δίκτυα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που ως σήμερα τα πλήρωνε η ΔΕΗ (πολλά με τα χρήματα εισφορών των εργαζόμενων της ΔΕΗ με τη μορφή ασφάλισης στον εργοδότη, που πλέον δεν αναγνωρίζονται έξω από κάθε λογική) ποιος τα πληρώνει; Τα δίκτυα από τα οποία θα επωφεληθούν και θα εκμεταλλευτούν όλοι οι παραγωγοί και οι (αεριτζήδες) έμποροι Η/Ε θα τα πληρώσουν αποκλειστικά οι φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες;
Εσείς κ Χατζηδάκη ως μετρ των ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορούσατε να υστερήσετε στο κομμάτι αυτό και φυσικά εξαγγείλατε τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ-ΛΑΡΚΟ και περεταίρω ιδιωτικοποίηση των ΑΔΜΗΕ-ΕΛΠΕ και ότι άλλο στο δρόμο σας προκύψει ….
Η απολιγνιτοποίηση είπατε στο συνέδριο συνδυάζεται άμεσα με την προώθηση της Πράσινης Ενέργειας. Πράσινη Ενέργεια για ποιους, για τους ελάχιστους «σημαντικούς επενδυτές» ή και για τους πολλούς και «ασήμαντους» κατοίκους των περιοχών; Αυτό το τεράστιο κονδύλι του 30% του Ταμείου Ανάκαμψης για την Πράσινη Ενέργεια πόσο χρήσιμο θα είναι για τους κατοίκους των απολιγνιτοποιημένων περιοχών;
Τα παραδείγματα από τις 70 προτάσεις επενδύσεων που αναφέρατε κ Υπουργέ δείχνουν καθαρές αλήθειες: Φωτοβολταικά 2,3 GW για Δυτ. Μακεδονία και 0,5 GW για Μεγαλόπολη. Όλα σε μεγάλα πάρκα Φ/Β και τίποτα στις στέγες με τα σχετικά κίνητρα, για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις (πηγή) Μονάδα παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου και μονάδα Αποθήκευσης Ενέργειας στη Δυτ. Μακεδονία, από ποιους και για ποιους; Και το σπουδαιότερο, όλα αυτά με πόσες θέσεις μόνιμης εργασίας; Δραματικά & τραγικά υπολειπόμενες-ελαχιστότατες από αυτές που καταργείτε. Με τέτοιου είδους επενδύσεις οδηγείτε τις απολιγνιτοποιημένες περιοχές σε σύντομο «θάνατο» και τους κατοίκους στην (εσωτερική & εξωτερική) μετανάστευση.
Σημ.: Για τις οδεύσεις των πηγών ενέργειας, τη διέλευσή τους και επομένως την άμεση και μεγάλη εξάρτισή τους από την Τουρκία και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας σε επόμενη «συνάντησή μας».