giapraki.com

Βύσσινα & Υγεία – Ποικιλίες καλλιεργούμενες στην Ελλάδα (VIDEO – Γράφει η Μάρθα Στ. Καπλάνογλου, Γεωπόνος)

 1. Erdi Botermo 2. Helmans 3. Meteor 4 .Ilva 5 .Earli Richmont 6. Κωνσταντινουπόλεως 7. Φλωρίνης 8. Montgomery 9. English Morelo 10 .Τριπόλεως

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Tα κεράσια και τα βύσσινα έχουν κερδίσει μια θέση στο τραπέζι μας εδώ και αιώνες.
Τα βύσσινα είναι τύπος κερασιού.
Σε σύγκριση με τα γλυκά κεράσια, τα οποία τα απολαμβάνουμε φρέσκα, τα βύσσινα καταναλώνονται κυρίως αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή σε χυμό.
Ο χυμός του βύσσινου προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Prunus cerasus και συνδέεται με μια σειρά από ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία.
Συνδέεται στενά με το γλυκό κεράσι (Prunus avium), αλλά έχει έναν καρπό που είναι πιο όξινο. Ο ξινός πολτός του είναι βρώσιμος.
Το δέντρο είναι μικρότερο από το γλυκό κεράσι (μεγαλώνει σε ύψος 4-10 μ.), Έχει περίπλοκα κλαδιά, και τα βυσσινί-προς-μαύρα κεράσια φέρουν μικρότερους μίσχους.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το Prunus cerasus (βυσσινία ), πιστεύεται ότι προήλθε ως φυσικό υβρίδιο μεταξύ του Prunus avium και του Prunus fruticosa στο Οροπέδιο του Ιράν ή στην Ανατολική Ευρώπη όπου τα δύο είδη έρχονται σε επαφή.
Το Prunus fruticosa πιστεύεται ότι έδωσε το μικρότερο μέγεθος και τα φρούτα με ξινή γεύση. Τα υβρίδια στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν και διασταυρώθηκαν για να σχηματίσουν ένα νέο, ξεχωριστό είδος.
Τα καλλιεργούμενα βύσσινα επιλέχθηκαν από άγρια δείγματαστην την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα , και ήταν γνωστά στους Έλληνες το 300 π.Χ. Ήταν επίσης εξαιρετικά δημοφιλή με τους Πέρσες και τους Ρωμαίους που τα εισήγαγαν στη Βρετανία πολύ πριν από τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Στην Αγγλία, η καλλιέργειά τους διαδόθηκε τον 16ο αιώνα στην εποχή του Ερρίκου του 8ου .
Έγινε μια δημοφιλής καλλιέργεια μεταξύ των Κεντάδων καλλιεργητών, και το 1640 καταγράφηκαν πάνω από δύο δωδεκάδες επώνυμες ποικιλίες.
Στην Αμερική, το 1704 το Vestry του New Kent County, φυτεύοντας 354 στρέμματα βύσσινων κατά μήκος του ποταμού Pamunkey .

 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Η βυσσινιά (επιστ. ονομ.: Prunus cerasus) είναι ένα είδος του γένους Προύμνης (Prunus) στο υπογένος Cerasus (Κέρασος), που προέρχεται από μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της νοτιοδυτικής Ασίας
Τάξη: ………………………Rosales
Οικογένεια: ………………Rosaceae
Γένος: ………………………Prunus
Υπογένος: ……………Prunus subg. Cerasus
Είδος :…………………P. cerasus
Binomial name…… Prunus cerasus

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
–Φυτό
Είναι ένα μικρό φυλλοβόλο οπωροφόρο δέντρο του οποίου το ύψος μπορεί να φτάσει τα 9 έως 10 μέτρα.
–Φύλλα
Έχει ελλειπτικά, λαμπερά πράσινα φύλλα και ερμαφρόδιτα, λευκά, αυτογόνιμα άνθη. Ανθίζει μάλλον αργά την άνοιξη.
–Άνθη
Έχει ερμαφρόδιτα, λευκά, αυτογόνιμα άνθη. Ανθίζει μάλλον αργά την άνοιξη
–Καρπός
Ωριμάζει τους καρπούς του, που είναι δρύπες, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Καρποφορεί από το 3ο έως το 4ο έτος καλλιέργειας, για να φτάσει σε φυσιολογικές αποδόσεις το 10ο με 15ο έτος, όντας παραγωγικό μέχρι την ηλικία των 30 έως 40 ετών

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
–Κλίμα
Αναπτύσσεται σε υψόμετρο έως 1800 m, και ψυχρές περιοχές (-22 έως -25°C)
–Έδαφος
Καλλιεργείται σε γόνιμα, βαθιά, δροσερά, μέτριας σύστασης εδάφη, τα οποία είναι όξινα έως ελαφρώς αλκαλικά και καλά στραγγιζόμενα .απαιτούν περισσότερο άζωτο και νερό από τα γλυκά κεράσια.
–Ηλιοφάνεια
Αναζητά ηλιόλουστες θέσεις

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
–Πολλαπλασιασμός
Όπως και με τα γλυκά κεράσια, η ποικιλία Morellos καλλιεργείται παραδοσιακά με μοσχεύματα πάνω σε ισχυρά αναπτυσσόμενα υποκείμενα, τα οποία παράγουν δέντρα πολύ μεγάλα για τους περισσότερους κήπους, αν και είναι πλέον διαθέσιμα νεότερα υποκείμενα νάνοι όπως το Colt και η Gisella.
–Ποικιλίες
Με σειρά προτεραιότητος ωρίμανσης μερικές από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα .
1. Erdi Botermo 2. Helmans 3. Meteor 4 .Ilva 5 .Earli Richmont 6. Κωνσταντινουπόλεως 7. Φλωρίνης 8. Montgomery 9. English Morelo 10 .Τριπόλεως Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες (ομάδες ποικιλιών) του βύσσινου: το σκούρο κόκκινο κεράσι 11 .Morello και το πιο ανοιχτό κόκκινο κεράσι 12. Amarelle
–Ζιζανιοκτονία
Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, τα δέντρα πρεπεινα καθαρίζονται από τα ζιζάνια, .
–Κλάδεμα
Αυτή είναι επίσης η στιγμή κατά την οποία πρέπει να πραγματοποιείται οποιοδήποτε απαιτούμενο κλάδεμα (σημειώστε ότι τα κεράσια δεν πρέπει να κλαδεύονται κατά τη διάρκεια της αδράνειάς τους τους χειμερινούς μήνες).
Οι βυσσινιές ξεκινούν να παράγουν φρούτα σε νεότερα δέντρα σε σχέση με τις κερασιές και έτσι μπορεί να κλαδεύονται πιο αυστηρά.
Μπορούν να αναπτυχθούν με κλάδεμα σε σχήμα βεντάλια, να αναπτυχθούν καλά ακόμη και σαν ανεμοφράκτες ή να καλλιεργούνται ως χαμηλοί θάμνοι.
–Εχθροί και ασθένειες
Τα βύσσινα υποφέρουν λιγότερο από παράσιτα και ασθένειες από τα γλυκά κεράσια, αν και είναι επιρρεπή σε μεγάλες απώλειες φρούτων από πουλιά.
Το καλοκαίρι τα φρούτα πρέπει να προστατεύονται με δίχτυα.
–Συγκομιδή
Κατά τη συγκομιδή των φρούτων, αυτά θα πρέπει να κόβονται από το δέντρο και όχι να διακινδυνεύεται ζημιά στο δέντρο τραβώντας τους μίσχους
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ -ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Μελετήθηκαν θρεπτικές ενώσεις των βύσσινων ,διαπιστώθηκε ότι ορισμένες ποικιλίες είχαν ισχυρές θρεπτικές και φυτοχημικές ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, χωρίς αυτό να σημαίνει έτι σχεδόν όλες στερούνται από αυτά.
Οι καρποί του βύσσινου έχουν γλυκόξινη γεύση.
Περιέχουν οργανικά οξέα ( κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ, κινικό ο ξύ, ηλεκτρικό οξύ, σαλικυλικό οξύ), και περιέχουν μακροστοιχεία ( κάλιο, ασβέστι ο, φώσφορο, μαγνήσιο), μικροστοιχεία (χαλκός, σίδηρος), καθώς και ουσίες ? βιταμίνη Β2, C) , , PP, P ίνης Β1 θειαμινάση .
*Ο χυμός είναι πλούσιος σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα 8 ουγγιών (oz) ή 240 χιλιοστόλιτρων (mL), περιέχει τα ακόλουθα ( 2 , 3 ):
• Θερμίδες: 149
• Υδατάνθρακες: 35 γραμμάρια (g)
• Πρωτεΐνη: 1 γρ
• Λίπη: 1,5 γρ
• Χαλκός: 12% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
• Κάλιο: 9% του DV
• Μαγγάνιο: 7% του DV
• Μαγνήσιο: 7% του DV
• Σίδηρος: 6% του DV
• Σε σύγκριση με τις ποικιλίες γλυκών κερασιών, τα βυσσινα περιέχουν 20 φορές περισσότερη βιταμίνη Α και τα αντιοξειδωτικά τους επίπεδα είναι έως και πέντε φορές υψηλότερα, .
— Ποιες είναι οι κύριες διαφορές βύσσινων και των γλυκών κερασιών;
.*Το γλυκό κεράσι
Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που είναι εξαιρετικά για το δέρμα σας και είναι μια ισχυρή πηγή φυτικών ινών.
Τα γλυκά κεράσια έχουν, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, μια γλυκιά γεύση
* Το βύσσινο.
Το βύσσινο εχει πιο τραγανή και ξινή γεύση
Έχει βρεθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προάγουν τον ξεκούραστο ύπνο, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα βύσσινα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και εχουν αντιγηραντικές ιδιότητες
Από ότι φαίνεται είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη βελτίωση του ύπνου.
Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα .
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο.
Μειώνουν την υπέρταση
Μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδα.
Συμβάλουν στην απώλεια βάρους..
Μπορούν να αυξήσουν τη δύναμη και να μειώσουν τον μυϊκό πόνο.
Μπορούν να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
— Πόνος στο στομάχι και διάρροια.
Ο χυμός του βύσσινου είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και περιέχει υψηλές ποσότητες σορβιτόλης, ένα είδος αλκοόλης ζάχαρης που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι και διάρροια σε ορισμένους ανθρώπους.
— Αλληλεπίδραση φαρμάκων.
Ο χυμός του βύσσινου περιέχει κερσετίνη , μια φυτική ένωση που μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα με αραιωτικά του αίματος.
Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν προσθέσουν μεγάλες ποσότητες χυμού τστη διατροφή τους

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Τα αποξηραμένα βύσσινα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, συμπεριλαμβανομένων σούπες , πιάτα χοιρινού , κέικ , τάρτες και πίτες . Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή μαρμελάδας
Το βύσσινο ή το σιρόπι βύσσινο χρησιμοποιούνται σε λικέρ και ποτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Η παρούσα δημοσίευση έχει πληροφοριακό χαρακτήρα .

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις ποικιλίες δείτε ένα παλαιότερο video μας
ΒΥΣΣΙΝΑ

Exit mobile version