- Συνελήφθησαν άμεσα στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα 3 ημεδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super Market στην πόλη της Φλώρινας
- Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς: Mε ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ποιοτική προσέγγιση και καλές πρακτικές για ένα μοντέλο πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων»
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
Αναγκαία συμπλήρωση στα όσα γράφτηκαν για τον Τάκη Πάπιστα
Αφορά στη δράση του κατά τη χούντα.
Την περίοδο της δικτατορίας ο Τάκης, φοιτητής του Χημικού της «ΦΜΣ», πρωτοστάτησε μαζί με άλλους στην ίδρυση του Συλλόγου Φοιτητών και Σπουδαστών Ν. Κοζάνης. Έτρεξε παντού για να φέρει στο Σύλλογο πολλούς Κοζανίτες φοιτητές. Διατέλεσε και πρόεδρος μέχρι τη στιγμή που η χούντα διέλυσε όλους τους τοπικούς φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι ξεφύτρωναν τότε σαν τα μανιτάρια. Ο λόγος ήταν ότι οι κλαδικοί σύλλογοι των σχολών ήταν μπλοκαρισμένοι ή διορισμένοι από την Ασφάλεια και επομένως οι εθνικοτοπικοί φοιτητικοί σύλλογοι ήταν η μόνη διέξοδος ελεύθερης έκφρασης και εκπροσώπησης των φοιτητών μέσω νομότυπων- υποτίθεται- εκλογών.
Βέβαια κι εκεί ο δρόμος δεν ήταν ανθόσπαρτος. Απόδειξη ότι οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου σε αίθουσα της ΧΑΝΘ το Φεβρουάριο του 1973 ματαιώθηκαν δια της βίας από την Ασφάλεια. Το προηγούμενο βράδυ μάλιστα είχε γίνει διάρρηξη των γραφείων του Συλλόγου στη Μελενίκου και τα στοιχεία των μελών έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας. Οπότε ο Τάκης κι ένας δυο ακόμη έτρεχαν όλη τη νύχτα στα σπίτια των φοιτητών (κινητά δεν υπήρχαν) για να τους ειδοποιήσουν να κρυφτούν μέχρι να περάσει η μπόρα. Στη συνέχεια οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν μυστικά σε πιο σίγουρο χώρο, στο Σύλλογο Κρητών, όπου εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Τάκη Πάπιστα.
Ο Τάκης όλη αυτή τη σκοτεινή περίοδο έμεινε όρθιος μέσα σ’ ένα κλίμα πιέσεων και εκφοβισμού των φοιτητών και των οικογενειών τους. Δεν πτοούνταν ούτε από τις απειλές και τις «συστάσεις» των ασφαλιτών ούτε από το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης των συνδικαλιζομένων φοιτητών, το οποίο αιωρούνταν μόνιμα ως «πέλεκυς» στα αμφιθέατρα την περίοδο εκείνη.
Εργάστηκε επίσης και για τη μαζικοποίηση του Συλλόγου Θρακο-Μακεδόνων, ο οποίος το 1973 ήταν από τους μαχητικότερους στη Θεσ/νίκη μαζί με το Σύλλογο Κρητών.
Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου έτυχε να βρίσκεται στην Κοζάνη, αλλά δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να καταφέρεται εναντίον της χούντας και να συμπαραστέκεται και να συγχαίρει δημόσια τους Κοζανίτες φοιτητές που συμμετείχαν στην εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73.
Για την αντιδικτατορική του δράση κλήθηκε επανειλημμένα στην Ασφάλεια «δια υπόθεσίν του» και ανακρίθηκε με τις γνωστές μεθόδους της χούντας.
Καλό ταξίδι Τάκη. Στάθηκες παλικάρι …
Λάζος Τσικριτζής
Συνημμένη η Ανακοίνωση για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Φοιτητών Ν. Κοζάνης το Φλεβάρη 1973.
0 comments