του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς σταθμούς – οδοδείχτες, τις αμετάβλητες και σταθερές για την μη παραχώρηση του ονόματος ‘’Μακεδονία’’ στα Σκόπια.
Οι σταθμοί αυτοί, που είναι οι σταθερές και οι οδοδείκτες για τις γενιές στο παρών και στο μέλλον (και για το μέλλον αυτού του τόπου) δικαιώνουν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους ανθρώπους που πολέμησαν τους Γερμανούς (κατά την εισβολή και κατά την Κατοχή), αυτούς που υπερασπίστηκαν την πατρίδα και κάθε τμήμα της, αυτούς που αντιστάθηκαν, αυτούς που αρνήθηκαν να παραδώσουν ο,τιδήποτε στον Κατακτητή, γι’ αυτό άλλωστε διώχτηκαν, εξορίστηκαν και κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν.
Οι αμετάβλητες και σταθερές, οι σταθμοί και οδοδείχτες αυτοί είναι:
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 1992, που διαμόρφωσαν και διακήρυξαν ‘’urbi et orbi’’ την εθνική θέση: ‘’ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα’’. (Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, 13-4-1992).
Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ (συνυπογράφοντες: Μελίνα Μερκούρη, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Αριστόβουλος Μάνεσης, Δημήτρης Τσάτσος, Ιωάννης Γεωργάκης) για τη Μακεδονία: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’. (Ανοικτή Επιστολή στην ΕΟΚ για τη Μακεδονία, Μάρτιος 1992).
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, που επισφραγίστηκε με το δάκρυ, που καταγράφτηκε ως ιστορικό: ‘’Ελπίζω συνεπώς ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μια Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική’’ (Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνέντευξη, 28-4-1992).
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ‘’Λαέ της Μακεδονίας, το δικό σου όνομα προσπαθούν να αμφισβητήσουν. Τη δική σου ιστορία αρνούνται. Το δικό σου πολιτισμό θέλουν να παραχαράξουν. Από την καρδιά της Μακεδονίας (σημ.: τη Θεσσαλονίκη) στέλνουμε το μεγάλο μήνυμα: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα που αμφισβητούν και υποθηκεύουν τα εθνικά μας δίκαια. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του στα βόρεια σύνορά μας’’ (Ανδρέας Παπανδρέου, ομιλία στη Θεσσαλονίκη, 18-9-1993).
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.: ‘’Δεν αποδεχόμαστε την απονομή του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους’’. (Δελτίο Τύπου Ι. Συνόδου, 26-1-2018).
Η ‘’ΘΕΡΜΟΤΑΤΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ’’ των 22 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ‘’Μην επικυρώσετε τη συμφωνία (των Πρεσπών), μη θελήσετε να βάλετε την υπογραφή σας σε μία συμφωνία που θα δημιουργήσει δυσμενή ιστορικά τετελεσμένα για την πατρίδα μας και την Εκκλησία μας’’. (19-12-2018).
Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει χαρακτηρίσει την εκχώρηση (από ελληνικά χέρια) του ιερού και ανεκχώρητου ονόματος “Μακεδονία” στα Σκόπια ως “Πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας”.
Πέρασε καιρός, έγιναν πολλά, που λίγο-πολύ είναι γνωστά.
Η ‘’ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ’’ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Με πρόταση των 11 βουλευτών (της “Ελληνικής Λύσης”) εισήχθη στη Βουλή το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τετάρτη 27 Μαΐου 2020. Παρόντες 219 βουλευτές. Ψήφισαν οι 207 βουλευτές ότι ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Οι 11 (της “Ελληνικής Λύσης”) ψήφισαν υπέρ της άρσης βουλευτικής ασυλίας και την παραπομπή σε δίκη των βουλευτών που ψήφισαν τη ‘’Συμφωνία’’.
Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ‘’ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ’’.
Η Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος είχε καλέσει, ματαίως, τον σημερινό (2020) πρωθυπουργό να αλλάξει την τακτική του στους χειρισμούς του μακεδονικού ζητήματος που οδηγούν, όπως εύστοχα υποστήριξε, στο ξεπούλημα της Μακεδονίας. Σωστά του επισήμανε ότι “κατακριτέος είναι όχι μόνο εκείνος που ψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και εκείνος που την εφαρμόζει”.
Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ:
Κορυφαίος συνταγματολόγος ο Γιώργος Κασιμάτης (διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου) έχει αποφανθεί: “Το όνομα της Μακεδονίας αποτελεί στοιχείο εθνικής κυριαρχίας. Η παραχώρησή του συνιστά εσχάτη προδοσία”!
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Το ιστορικό πλαίσιο ενισχύεται και από την αναφορά στη Μακεδονία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο Βελβεντό. Σε άρθρο μου τότε έγραψα: ‘’Στη γιορτή για την επανασύσταση του Δήμου διακηρύχτηκε στο Βελβεντό (της Π.Ε. Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας), στο Πνευματικό Κέντρο, [12-1-2020] από τα πιο επίσημα χείλη, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο (παρούσης της Εκκλησιαστικής, της Πολιτικής και της Αυτοδιοικητικής ηγεσίας και πολλού Λαού) η ιστορική και αναντίρρητη αλήθεια για τη Μακεδονία μας: ‘’Η αυθεντική Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου είναι μία και είναι Ελληνική’’.
Αναφερόμενος στο Βελβεντό και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, είπε: ‘’Η περιοχή ήταν μέρος του Μακεδονικού βασιλείου, ενεργό μέρος του μακεδονικού βασιλείου, ιδίως τη μεγάλη εποχή, την ένδοξη εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου’’. Και αμέσως μετά πρόσθεσε: ‘’Ξέρουμε τη συμμετοχή στον Μακεδονικό Αγώνα – τι οφείλει ο Μακεδονικός Αγώνας σ’ αυτήν εδώ την περιοχή για την υπεράσπιση της Μακεδονίας μας. Κι όλοι γνωρίζουμε, και αυτό ουδείς μπορεί σήμερα να το αμφισβητήσει ότι η αυθεντική Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου είναι μία και είναι Ελληνική’’. (απομαγνητοφώνηση από τα βίντεο των ΜΜΕ)’’.
ΔΙΔΑΧΤΗΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΑ:
Διδάχτηκα ως μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού από τους δασκάλους μου (αναφέρω με σεβασμό τα ονόματά τους: Ελένη Ασημοπούλου, Μαρία Χουρχούρου, Όλγα Γκουλιώτη, Αντώνης Νούραγας, Νίκος Παπαευαγγέλου, Νίκος Δαλαμπής) το: “Αχ, πατρίδα μου γλυκιά, πόσο σ’ αγαπώ βαθιά”! Τραγούδι, που το δίδασκα ως παπαδάσκαλος στους μαθητές μου όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
22-6-2020