Βεβαίως ζοφερό είναι το μέλλον του ίδιου του ΚΔΣ, το οποίο τώρα με τον «Καλλικράτη» περνάει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας.Όμως, η αδράνεια των τελευταίων δύο ετών της εν λόγω αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας δεν επιτρέπει αισιόδοξες προοπτικές.
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο ανασφάλειας οι πέντε εργαζόμενοι του Κέντρου, περνούν τον δικό τους «οικονομικό Γολγοθά».
Ξέχασαν το «χρώμα του ευρώ», αφού έχουν να δουν χρήματα στα χέρια τους από τον Ιανουάριο του 2010. Από τότε και μέχρι σήμερα είναι απλήρωτοι και «έχουν να λαμβάνουν» μισθούς δώδεκα μηνών, αλλά «λεφτά δεν υπάρχουν», όπως λένε οι αρμόδιοι. Τα οφειλόμενα κατά μέσο όρο σε κάθε εργαζόμενο είναι περί τις 12.000 ευρώ και το συνολικό ποσό για τους πέντε απλήρωτους εργαζόμενους ανέρχεται στις 60.000.
Δυστυχώς, δεν φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ για την πληρωμή των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, Στέργιο Γκανάτσιο, «είχαμε υποβάλλει ένα πρόγραμμα 200.000 ευρώ, στη Νομαρχία Κοζάνης για χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο, αλλά αφού παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, τελικώς δεν το πήραμε». Βεβαίως το βασικό είναι ότι το ΚΔΣ δεν έχει στο ενεργητικό του σοβαρές δράσεις, από τις οποίες θα μπορούσε να έχει έσοδα, γεγονός που καθιστά αβέβαιο το μέλλον του. Από την άλλη, όπως είπε ο πρόεδρος, «παρέχουμε υπηρεσίες σε μια σειρά φορείς της περιοχής, αλλά αυτό γίνεται αμισθί, κανείς δεν δίνει λεφτά». Τώρα οι ελπίδες για ένα πολύ μικρό κονδύλιο, το οποίο δεν επαρκεί ούτε για τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, στρέφονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία υποβλήθηκε ένα πρόγραμμα 45.000 ευρώ.
Πάντως από την πλευρά τους οι οικονομικά εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους και είναι αποφασισμένοι να στείλουν εξώδικα στην «εταιρία», αν δεν πληρωθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο, καθώς όπως λένε, «εμείς πρέπει να είμαστε καλυμμένοι, τόσο για να μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματά μας, όσο και για την ανανέωση των συμβάσεων».
Για το θέμα των συμβάσεων, που όπως προαναφέρθηκε έληξαν τον Νοέμβριο του 2010, ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΚΔΣ, ο οποίος δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος: «Μακάρι να βρεθούν λεφτά και να ανανεώσουμε τις συμβάσεις. Φοβάμαι ότι σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν θα διατεθούν κονδύλια. Αυτό που βλέπω πιθανότερο, είναι να μας δώσουν κάποιους αποσπασμένους υπαλλήλους της νομαρχίας ή της περιφέρειας», δήλωσε.