Η ψαριά για τον καπετάνιο από την πριν λίγες μέρες ήταν μοναδική! Σηκώνοντας τα δίχτυα διαπίστωσε ότι είχε πιαστεί ένα καρχαριοειδές γνωστό στους ψαράδες ως “σαπουνάς”, μήκους 4,5 μέτρων!
Ο ίδιος έχει οργώσει χρόνια τώρα τις θάλασσες του βόρειου Αιγαίου. Κοντά στη Λήμνο και σε βάθος 450 μέτρων μαζί με τα άλλα ψάρια έπιασε έναν σαπουνά, ο οποίος ζυγίζει 180 κιλά!
«Δεν ψαρεύουμε συχνά τέτοια ψάρια. Ζουν σε μεγάλα βάθη. Πάντως είναι αβλαβή για τους ανθρώπους» λέει ο ίδιος στο halkidikinews.gr.
Ο σαπουνάς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία και το μήκος του μπορεί να φθάσει μέχρι 12 μέτρα.
Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια. Βρίσκεται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα. Αυτός ο καρχαρίας αν και μεγάλος, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους.