Η ολική έκλειψη της 29ης Μαρτίου 2006 είναι η πρώτη έκλειψη της χιλιετίας και θα είναι ορατή μόνο από το ακριτικό Καστελόριζο, ενώ από την υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι ορατή ως μερική σε ένα ποσοστό από 70% που θα μικραίνει σταδιακά έως και 95% προς τα βορειοδυτικά της χώρας.
Ειδικότερα, μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης θα έχει στη νοτιοανατολική Ελλάδα (98% στη Ρόδο, 96% στην ανατολική Κρήτη) που θα μικραίνουν προς τα βόρεια ή δυτικά. Η Αθήνα θα έχει ποσοστό κάλυψης 84% και η Θεσσαλονίκη 75%. Εκτός από το Καστελόριζο η έκλειψη θα είναι ολική για περιοχές διαφόρων χωρών όπως της Τουρκίας, της Γεωργίας, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Λιβύης, της Αιγύπτου, του Τσαντ και της Νιγηρίας.
Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα παρατηρηθεί στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου 2088 και θα είναι ορατή από περισσότερα σημεία της χώρας μας. Οι δύο προηγούμενες ολικές εκλείψεις που ήταν ορατές στην Ελλάδα, έγιναν το 1870 και το 1936. Επόμενη ολική έκλειψη ορατή στη χώρα μας θα γίνει το 2088, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Καστελόριζο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημόνων και μη.
Τρία λεπτά θα διαρκέσει η κορύφωση του φαινομένου
Κατά τη μερική έκλειψη ο ουρανός θα σκοτεινιάσει αισθητά. Όμως στο Καστελόριζο για λίγα λεπτά θα νυχτώσει. Η έκλειψη θα ξεκινήσει στο Καστελόριζο περίπου στις 12:34 και θα ολοκληρωθεί στις 15:10. Η κορύφωση του φαινομένου θα διαρκέσει μόνο τρία λεπτά, 13:52 – 13:55 ώρα Ελλάδος. Τη στιγμή εκείνη, στη θέση του ήλιου θα φαίνεται ένας μαύρος δίσκος (η σελήνη), αναδεικνύοντας γύρω του το λευκό ηλιακό στέμμα. Η θερμοκρασία θα μειωθεί αισθητά, θα σουρουπώσει και θα φανούν τα λαμπρότερα αστέρια και οι πλανήτες Αφροδίτη και Ερμής.
:: [ ]
:: [ ] NASA |